Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις για την αλλαγή των φαντασιώσεων έχει πολύ περιορισμένη επιτυχία.
Δεν είναι εύκολο να απαλλαγείτε από μια υπάρχουσα φαντασίωση, αλλά είναι δυνατόν να καλλιεργήσετε νέα σεξουαλικά ενδιαφέροντα.

Η ανακάλυψη των βασικών ερωτικών μας θεμάτων μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία δημιουργίας νέων φαντασιώσεων και επιθυμιών.

Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν άβολα με κάποιες σεξουαλικές φαντασιώσεις, γιατί μπορεί να τους προκαλούν ψυχολογική δυσφορία ή συγκρούσεις στη σχέση τους.

Τι λέει λοιπόν η έρευνα; Μπορείτε να βάλετε σκόπιμα στόχο να αλλάξετε τις φαντασιώσεις σας;

Ψυχολογικές παρεμβάσεις για την αλλαγή των σεξουαλικών φαντασιώσεων

Με την πάροδο των ετών, οι ψυχολόγοι έχουν ερευνήσει διάφορες τεχνικές που αποσκοπούν στην αλλαγή των σεξουαλικών ερεθισμάτων των ανθρώπων.

Συνηθέστερα, αυτές οι παρεμβάσεις έχουν γίνει σε πληθυσμούς σεξουαλικών εγκληματιών ή σε άτομα που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ενεργήσουν σύμφωνα με μια επικίνδυνη ή μη συναινετική φαντασίωση.

Οι περισσότερες τεχνικές περιλαμβάνουν γνωσιακές συμπεριφορικές θεραπείες, συχνά βασισμένες στις αρχές της αποτρεπτικής κλιμάκωσης. Η ιδέα εδώ είναι να συνδυαστεί η ανεπιθύμητη φαντασίωση με κάτι δυσάρεστο.

Για παράδειγμα, ο αυνανιστικός κορεσμός είναι μια τεχνική που έχει διερευνηθεί στην περίπτωση των παραφιλικών διαταραχών.

Εδώ, ο ασθενής καθοδηγείται να αυνανιστεί μέχρι τον οργασμό, ενώ φαντασιώνεται κάτι μη παραφιλικό -μετά την κορύφωση, του ζητείται να μεταβεί στην παραφιλική φαντασίωση και να συνεχίσει να αυνανίζεται, με την ιδέα ότι η περαιτέρω διέγερση θα είναι δυσάρεστη.

Ωστόσο, η χρήση ψυχολογικών παρεμβάσεων, όπως αυτή, έχει αποφέρει πολύ περιορισμένη επιτυχία. Φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαγούμε ή να «αντικαταστήσουμε» μια φαντασίωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες να απενεργοποιήσουμε τις ενεργοποιήσεις μας μάλλον δεν πρόκειται να εξελιχθούν πολύ καλά.

Καταστολή σκέψεων και σεξουαλικές φαντασιώσεις

Μια άλλη στρατηγική που δεν φαίνεται να λειτουργεί, είναι να προσπαθείτε να καταπιέσετε τις σεξουαλικές σκέψεις που δεν θέλετε να κάνετε.

Αυτή είναι μια εντελώς αντιπαραγωγική στρατηγική, επειδή το να προσπαθείτε να μην σκέφτεστε κάτι (σεξουαλικό ή άλλο) σας κάνει να το σκέφτεστε ακόμα περισσότερο. Η καταστολή των σκέψεων έχει αυτό το ειρωνικό αποτέλεσμα και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο έντονη ενασχόληση με τη φαντασίωση.

Έτσι, αντί να προσπαθείτε να απαλλαγείτε από τις φαντασιώσεις σας ή να τις καταπιέσετε, ξεκινήστε αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενοι τις φαντασιώσεις σας γι’ αυτό που είναι και αναγνωρίστε ότι δεν ελέγχουμε το περιεχόμενο των φαντασιώσεών μας, όπως δεν ελέγχουμε και το περιεχόμενο των ονείρων μας.

Οι φαντασιώσεις μας έχουν πολύπλοκες ρίζες. Αποτελούν μοναδικό προϊόν της προσωπικότητάς μας, των ψυχολογικών μας αναγκών, των βιωμένων εμπειριών, του πολιτισμού και της εξελικτικής μας ιστορίας. Όταν σκέφτεστε όλα τα πράγματα που υπεισέρχονται στις φαντασιώσεις μας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι αρκετά ανθεκτικές στην αλλαγή.

Ωστόσο, το γεγονός ότι έχετε μια φαντασίωση για κάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να την πραγματοποιήσετε για να είστε ευτυχισμένοι.

Η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται πάντα στη φαντασίωση που έχουμε στο μυαλό μας -και μερικές φαντασιώσεις δεν είναι πρακτικά εφικτό να τις πραγματοποιήσουμε ή μπορεί να μην είναι σκόπιμο να τις πραγματοποιήσουμε εξ αρχής. Να θυμάστε ότι είναι απολύτως εντάξει μια φαντασίωση να παραμείνει φαντασίωση -μπορείτε ακόμα να έχετε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Δεν είναι όλες οι σεξουαλικές φαντασιώσεις ωραίες… Αλλά μπορούν να αλλάξουν;

Είναι ευκολότερο να καλλιεργήσετε νέες φαντασιώσεις, παρά να εξαλείψετε μια φαντασίωση

Ενώ δεν φαίνεται να είναι εφικτό να απαλλαγείτε από μια φαντασίωση, είναι δυνατόν να μάθετε νέες φαντασιώσεις. Έτσι, αντί να εστιάσετε τις προσπάθειές σας στην κατάργηση μιας φαντασίωσης, ίσως θα ήταν καλύτερα να σκεφτείτε να διευρύνετε το σεξουαλικό σας «μενού».

Ως σημείο εκκίνησης, αναγνωρίστε ότι όταν πρόκειται για το σεξ, συχνά δεν ξέρουμε τι μας αρέσει μέχρι να το δοκιμάσουμε. Έτσι, ένας τρόπος για να αρχίσετε να διευρύνετε το ρεπερτόριο των φαντασιώσεών σας είναι να αρχίσετε να αναζητάτε νέες πηγές σεξουαλικής έμπνευσης.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάγνωση ερωτικής λογοτεχνίας, την παρακολούθηση ενός διαφορετικού είδους πορνό ή και την εξερεύνηση νέων δραστηριοτήτων με τον σύντροφό σας.

Μια άλλη προσέγγιση είναι να ψάξετε πραγματικά στις ρίζες των υπαρχουσών φαντασιώσεών σας. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία των φαντασιώσεών σας; Ποιες είναι οι συγκεκριμένες αισθήσεις (σωματικές και ψυχολογικές) που θέλετε να νιώθετε κατά τη διάρκεια του σεξ;

Για παράδειγμα, στην περίπτωση των φαντασιώσεων για τρίο και ομαδικό σεξ, συχνά διαπιστώνω ότι όταν οι άνθρωποι περιγράφουν αυτές τις φαντασιώσεις με λεπτομέρειες, συνήθως θέλουν να είναι το κέντρο της προσοχής.

Έτσι, αυτό που συχνά βρίσκεται στη ρίζα αυτών των φαντασιώσεων δεν είναι απαραίτητα ότι θέλουν πραγματικά να κάνουν σεξ με πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα -μάλλον, συχνά πρόκειται για την επιθυμία να αισθάνονται συντριπτικά επιθυμητοί, επικυρωμένοι και με σεξουαλική αυτοπεποίθηση.

Όταν φτάσετε στον πυρήνα του τι είναι αυτό που σας ερεθίζει -την υποκείμενη σεξουαλική ανάγκη που επιδιώκετε να ικανοποιήσετε- γίνεται πολύ πιο εύκολο να δείτε ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος ικανοποίησης αυτής της ανάγκης. Με λίγη δημιουργικότητα, είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες.

Συμπεράσματα

Αν έχετε φαντασιώσεις που δεν επιθυμείτε να έχετε, δεν είστε μόνοι. Ωστόσο, οι προσπάθειες να απαλλαγείτε ή να καταπιέσετε αυτές τις φαντασιώσεις δεν φαίνεται να λειτουργούν πολύ καλά.

Ανακαλύπτοντας όμως τα βασικά ερωτικά μας θέματα, έχουμε την ευκαιρία να διευρύνουμε το μενού μας και να καλλιεργήσουμε νέα ενδιαφέροντα στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε ερωτική προσοχή.