Το γιαούρτι είναι μια εύκολη επιλογή για το πρωινό σου για να συνοδεύει κάποια φρουτοσαλάτα, είναι μια επιλογή για να κάνεις κάποια σος να συνοδεύσει το μεσημεριανό σου, είναι η εύκολη επιλογή για να φας κάτι πολύ ελαφρύ το βράδυ.

Αλλά ορισμένες ποικιλίες είναι καλύτερες για εσάς από άλλες. Και, για εσάς που θέλετε να επιλέγετε το πιο υγιεινό γιαούρτι, οι ειδικοί έχουν ένα ξεκάθαρο αγαπημένο.

«Μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι αγαπούν το γιαούρτι – και έχουν πολύ καλό λόγο να το κάνουν. «Είναι μία υπέροχη τροφή και προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία», δηλώνει η Καρολιν Σούσι, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, με έδρα το Ντάλας.

«Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποδηλώνουν ότι το γιαούρτι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου αυξάνοντας τα βακτήρια που σας ωφελούν», εξηγεί η Σούσι, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Επίσης, η κατανάλωση γιαουρτιού είναι συνδεδεμένη με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ανάλογα με τον τύπο του γιαουρτιού που τρώτε, μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους, τα οποία συμβάλλουν στον κορεσμό και βοηθούν να διαχειριστούμε το βάρος μας.

«Το γιαούρτι είναι επίσης μια καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα ασβεστίου και βιταμίνης D», λέει η Γουίτνεϊ Λιζενμάγιερ, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Σαιντ Λούις και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά στο γιαούρτι υποστηρίζουν όχι μόνο την υγεία του εντέρου, αλλά και την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση βάρους και την κατάσταση των οστών και των μυών σας.

Όλα τα γιαούρτια παρέχουν κάποια θρεπτικά οφέλη, όπως ασβέστιο και βιταμίνες. Αλλά μερικά γιαούρτια μπορεί να περιέχουν μια εκπληκτικά υψηλή ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης – ή εκπληκτικά λίγη πρωτεΐνη.

Η American Heart Association συνιστά να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης που καταναλώνετε την ημέρα, περιορίζοντας την πρόσληψη σε 25 γραμμάρια για τις γυναίκες και 36 για τους άνδρες. Ωστόσο, ένα αρωματισμένο γιαούρτι μπορεί να περιέχει πολλά γραμμάρια ζάχαρης, εξηγεί ο Λιζενμάγιερ.

Ορισμένα γιαούρτια περιέχουν επίσης τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία κάνουν κακό σε άτομα που πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρό τους.

Η κατανάλωση πάρα πολλών από αυτά τα γλυκαντικά, ιδιαίτερα οι αλκοόλες ζάχαρης , μπορεί να προκαλέσει κάποια «γαστρική δυσφορία», αναφέρει η Σούσι.

Τέλος, θα πρέπει να επιλέξετε την ποσότητα λιπαρών που θέλετε στο γιαούρτι σας: άπαχο, με χαμηλά λιπαρά ή πλήρες.

«Μου αρέσει η πιο κρεμώδης υφή, γι’ αυτό συνήθως επιλέγω γιαούρτια με 2% έως 4% λιπαρά», λέει η Σούσι.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό γιαούρτι που μπορείτε να αγοράσετε

Ελληνικό γιαούρτι

γιαούρτι

Οι ειδικοί στα τρόφιμα και την υγεία αγαπούν το ελληνικό γιαούρτι. Μάλιστα, το Today ρώτησε 17 επαγγελματίες υγείας για τα αγαπημένα τους πρωινά και νευρολόγοι, ογκολόγοι και οδοντίατροι επεσήμαναν ότι τρώνε τακτικά ελληνικό γιαούρτι.

«Είναι παχύρρευστο και κρεμώδες επειδή έχει στραγγιστεί για να αφαιρεθεί ο (υγρός) ορός γάλακτος. Είναι επίσης γεμάτο με πρωτεΐνη. Τα περισσότερα ελληνικά γιαούρτια έχουν διπλάσια πρωτεΐνη από το κανονικό γιαούρτι. Όταν επιλέγετε ένα γιαούρτι για να το αποκαλέσετε πιο υγιεινό, πρέπει να είναι χωρίς ζάχαρη. Και, με την πρόσθετη πρωτεΐνη του, «το ελληνικό γιαούρτι θα πάρει το χρυσό μετάλλιο», τόνισε η Σούσι.

Ισλανδικό γιαούρτι

γιαούρτι

Όπως το ελληνικό γιαούρτι, έτσι και το ισλανδικό είναι στραγγιστό, γεγονός που του δίνει πιο παχύρρευστη υφή και υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. «Νομίζω ότι μερικές φορές είναι πιο κρεμώδες και πιο πηχτό από το ελληνικό γιαούρτι, για να είμαι ειλικρινής», λέει η Σούσι. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το ισλανδικό γιαούρτι που ονομάζεται επίσης skyr, θεωρείται παραδοσιακά είδος τυριού.

Γιαούρτια μη γαλακτοκομικά

γιαούρτι

Εάν αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά, υπάρχει μια πληθώρα μη γαλακτοκομικών γιαουρτιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρασκευάζονται με γάλα σόγιας, κάσιους και καρύδας. Από αυτά, η σόγια είναι η πιο συγκρίσιμη διατροφικά με το γαλακτοκομικό γιαούρτι.

Πηγή: Today