Αν όσο περνάνε τα χρόνια έχεις αντιληφθεί πως η αντιληπτική σου ικανότητα, πως οι γνωστικές σου δυνατότητες έχουν αρχίσει να φθίνουν, κι ας είσαι νέος άνθρωπος, τότε μια νέα έρευνα μάλλον έχει την απάντηση στην απορία σου. Η κατανάλωση επεξεργασμένης τροφής για πάνω από το 20% της καθημερινής δόσης σου σε θερμίδες, μπορεί να προκαλέσει καθοδική πορεία στη γνωστική σου ικανότητα.

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Αγγλία όπου έχουν πολλά προϊόντα σε συσκευασίες και μετά από μεγάλη επεξεργασία για να γίνονται μέσα σε 1-2 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων, η κατανάλωση τέτοιων τροφών είναι μεγάλη. Ίσως και πάνω από το 80%. Σούπες, σάλτσες, κατεψυγμένα προϊόντα, όλα αυτά δεν είναι καλά για την υγεία. Το ίδιο και τα λουκάνικα, τα μπέργκερ, οι τηγανητές πατάτες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα ζαχαρωτά, τα ντόντατς και τα παγωτά καλή ώρα.

Εκτός από τα τόσα προβλήματα που προκαλούν στην υγεία (παχυσαρκία, προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και στον καρδιαγγειακό ρυθμό, διαβήτης, καρκίνος, μείωση προσδόκιμου ζωής), τώρα μια έρευνα δείχνει πως μειώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα εξηγεί πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλλουν στη μείωση της γενικότερης αντίληψης και επηρεάζουν τις περιοχές του εγκεφάλου που περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως η επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων με σκοπό να παρθεί μια απόφαση.

Οι άντρες και οι γυναίκες που είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένου φαγητού, είχαν 28% μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της γνωστικής τους ικανότητας και 25% ταχύτερο ρυθμό στην εγκεφαλική λειτουργία που σχετίζεται με τις πληροφορίες και τις αποφάσεις, σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν το ελάχιστο προτεινόμενο επεξεργασμένης τροφής.

«Αν και θα χρειαστεί νέα έρευνα και επαλήθευση, τα νέα αποτελέσματα είναι αρκετά ανταγωνιστικά και δίνουν έμφαση στη σημασία της σωστής διατροφής, στη διατήρηση και ενίσχυση της εγκεφαλικής υγείας και στη μείωση του ρίσκου εγκεφαλικών ασθενειών όσο μεγαλώνουμε», δήλωσε ο καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής γενετικής και γήρατος στο Massachusetts General Hospital, ο Rudy Tanzi.

Ο Tanzi έχει γράψει βιβλίο για επεξεργασμένες τροφές, το «The Healing Self: A Revolutionary New Plan to Supercharge Your Immunity and Stay Well for Life» και παρόλο που δε συμμετείχε στην έρευνα, αναφέρει ότι αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος, τα οποία προκαλούν συστημική μόλυνση και επιταχύνουν τους ρυθμούς γήρατος στο σώμα και το μυαλό.

«Από τη στιγμή που είναι τόσο βολικά για ένα γρήγορο γεύμα, αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τροφές με υψηλή ποσότητα φυτικών ινών που είναι σημαντικές για να διατηρήσουμε υγεία και ισορροπία μεταξύ των τρισεκατομμυρίω βακτηρίων που βρίσκονται στο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την εγκεφαλική υγεία και για τη μείωση του ρίσκου να ασθενήσει κάποιος από νόσους του εγκεφάλου όπως το Alzheimer».

Ως προς την έρευνα, η εγκυρότητα της αποτυπώνεται στη διαδικασία, με την επιστημονική ομάδα που τη συνέταξε να παρακολουθούσε πάνω από 10.000 Βραζιλιάνους για σχεδόν μια δεκαετία. Πάνω από το 50% ήταν γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία ήταν τα 51 έτη.

Στην παρουσίαση τους στο Διεθνές Συνέδριο του Οργανισμού για το Alzheimer στο Σαν Ντιέγκο, εξήγησαν πως διεξήγαγαν τεστ γνωστικής ικανότητας που περιελάμβαναν την άμεση και καθυστερημένη προσπέλαση λέξεων, την αναγνώριση λέξεων και την λεκτική ικανότητα. Από την αρχή ως το τέλος της έρευνας, η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη.

Στη Βραζιλία οι άνθρωποι παίρνουν καθημερινά ένα 20-30% των θερμίδων τους μέσω υπερπεξεργασμένης τροφής. McDonald’s και Burger King για παράδειγμα, έχουν γίνει χρυσά, ενώ η σοκολάτα και το λευκό ψωμί βρίσκονται στο καθημερινό τους μενού. Στις ΗΠΑ τα ποσοστά είναι το 58%, στη Βρετανία το 56,8% και στον Καναδά το 48%.

Η υπερπεξεργασία της τροφής συνίσταται στη μείωση των θρεπτικών της συστατικών και στην μετατροπή τους σε φόρμουλα τροφικών υλών όπως λίπος, έλαια, ζάκχαρα και πρωτεΐνες, μέσω της προσθήκης γεύσης, χρώματος, γαλακτωματοποιητών και άλλων αισθητικών πρόσθετων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, τη Natalia Gonçalves από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο, αν ένα άτομο παίρνει 2.000 θερμίδες κάθε μέρα και το 20% τους, δηλαδή οι 400, είναι από επεξεργασμένα τρόφιμα, γερνάνε πιο εύκολα. Αν κιόλας αυτή η διατροφή συνδυαστεί με άλλες κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, τότε τα κύτταρα αναπαράγονται με πολύ πιο αργό ρυθμό από συνομίληκους που έχουν σωστή διατροφή.

Γι΄αυτό το μήνυμα της έρευνας είναι ένα: μαγειρέψτε το φαγητό σας, βάλτε στοπ στις επεξεργασμένες τροφές!

Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

ΗΠΑ: Νεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahiri

Ισορροπία τρόμου στην Ταϊβάν: Το ταξίδι της Nancy Pelosi φέρνει τον κινεζικό στρατό στα σύνορα

Η απάντηση του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης στο Βρετανικό Μουσείο: «Η επιστροφή των Γλυπτών είναι θέμα του παγκόσμιου δυτικού πολιτισμού»