Είστε και εσείς οπαδός του overdose στο φαγοπότι των γιορτών και του τραπεζιού τα σαββατοκύριακα; Η γαλοπούλα αποτελεί ένα από τα βασικά πιάτα στο τραπέζι αυτή την εποχή του χρόνου. Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι είναι υπεύθυνη για τα ανεξέλεγκτα χασμουρητά και τα ξαφνικά snoose που είναι κοινά μετά από τεράστια οικογενειακά γλέντια.

Γιατί νιώθουμε υπνηλία μετά ένα γεύμα με γαλοπούλα

Η σεροτονίνη είναι μια από τις ορμόνες της «καλής αίσθησης», που μπορεί να ηρεμήσει και να χαλαρώσει το σώμα. Ωστόσο, δεν καταναλώνουμε σχεδόν αρκετή γαλοπούλα κατά τη διάρκεια διακοπών για να δημιουργήσουμε την ποσότητα σεροτονίνης που χρειάζεται για να μας κάνει να νυστάζουμε, δήλωσε ο Steven Malin, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα κινησιολογίας και υγείας στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey.

«Για να λάβουμε την ποσότητα τρυπτοφάνης που απαιτείται για να προκαλέσουμε τροφικό κώμα, είπε, θα έπρεπε να φάμε περίπου 8 κιλά κρέας γαλοπούλας – περίπου το ήμισυ ενός τυπικού πουλιού».

«Η τρυπτοφάνη από τη γαλοπούλα είναι απίθανο να εισέλθει στον εγκέφαλο και να παράγει αρκετή σεροτονίνη για να μας κάνει να νυστάζουμε», είπε ο Malin. Επομένως, δεν μπορείτε να κατηγορήσετε μόνο τον καλοφαγά στο τραπέζι σας για την ξαφνική υπνηλία σας, είπε η ειδικός στον ύπνο Kristen Knutson, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας και προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Η γαλοπούλα δεν μας κάνει να νυστάζουμε», είπε η Knutson. «Αν νιώθουμε υπνηλία μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι δεν κοιμόμαστε αρκετά τις ημέρες πριν από το μεγάλο γεγονός και τελικά είμαστε σε θέση να χαλαρώσουμε μετά το τέλος του δείπνου».

Η υπερκατανάλωση τροφής γενικά είναι επίσης ένας σημαντικός ένοχος για την κούραση που νιώθει κανείς μετά το φαγητό. «Θυμηθείτε όλα τα νόστιμα συνοδευτικά που περιβάλλουν το κεντρικό κομμάτι γαλοπούλας, όπως πίτα γλυκοπατάτας, φαγητά κατσαρόλας και λαχταριστά επιδόρπια», είπε. «Αυτά τα νόστιμα πιάτα περιέχουν υψηλή ποσότητα υδατανθράκων, οι οποίοι συμβάλλουν επίσης στην υπνηλία μετά το γεύμα».

Ένας άλλος λόγος που νιώθετε υπνηλία μετά από ένα γεύμα είναι μια αλλαγή στη ροή του αίματος από το κεφάλι προς το πεπτικό σύστημα. «Η κατανάλωση ενός μεγάλου εορταστικού δείπνου προκαλεί αυξημένη ροή αίματος στο στομάχι για να βοηθήσει στην πέψη του γεύματος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλο, κάνοντάς σας κουρασμένους και έτοιμους για ύπνο».

Και μην ξεχνάτε τον αντίκτυπο του ποτού στις διακοπές. Πολλά γεύματα που σερβίρονται αυτή την εποχή του χρόνου συνοδεύονται με κρασί, κοκτέιλ και σαμπάνια. Στη συνέχεια, υπάρχει η πανταχού παρούσα μπύρα (ή δύο ή τρεις) που συχνά συνοδεύουν τα απογευματινά παιχνίδια με μπάλα.

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι διακοπές και μπορεί να υπάρχει κάποιο οικογενειακό άγχος ή κόπωση από τα ταξίδια, οπότε ίσως ήπιες περισσότερο από το συνηθισμένο σου», είπε ο Dasgupta. «Το αλκοόλ επιβραδύνει τον εγκέφαλό σας και χαλαρώνει τους μύες σας, έτσι μετά από μερικά ποτά πιθανότατα θα νιώθετε υπνηλία».

Πηγή: CNN.COM

*Photo Credits: Unsplash