Περιεχόμενα
Ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που οι βουλωμένες μύτες και ο ακατάσχετος βήχας αρχίζουν να εμφανίζονται παντού και τα γιατροσόφια για το κρύωμα έχουν την τιμητική τους.
Η καλύτερη προφύλαξη που μπορείτε να λάβετε κατά της γρίπης ή της λοίμωξης Covid είναι να εμβολιαστείτε. Αλλά υπάρχουν κάποια γιατροσόφια για το κρυολόγημα που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Οι περισσότερες ιώσεις προκαλούνται από ιούς, οπότε δεν μπορείτε να τις θεραπεύσετε με αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων.
Φάρμακα όπως το Paxlovid είναι προσιτά για τη θεραπεία του Covid, οι αντιιικές θεραπείες για τη γρίπη, όπως το Tamiflu, προορίζονται συνήθως για άτομα που έχουν εξεταστεί θετικά για τη γρίπη και κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές, όπως οι έγκυες, οι ηλικιωμένες ή οι ανοσοκατεσταλμένες.
Για όλους τους άλλους, οι γιατροί προτείνουν ξεκούραση και υπομονή μέχρι να περάσουν τα συμπτώματά σας –τα οποία για τη γρίπη, μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα και βουλωμένη ή καταρροή της μύτης που διαρκεί τρεις έως πέντε ημέρες.
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν βήχα ή πονόλαιμο ή να παρουσιάσουν κόπωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, εξηγεί ο δρ Κέιπ Τάλμποτ, καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι απίστευτα παρόμοια, γι’ αυτό και οι άνθρωποι τείνουν να «αποκαλούν γρίπη ό,τι παθαίνουν το χειμώνα», λέει ο δρ Τάλμποτ. Αλλά τα συμπτώματα του κρυολογήματος έχουν πιο αργή εξέλιξη, είναι πιο ήπια από αυτά που θα βιώνατε με τη γρίπη και είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
(Τα άτομα με Covid εμφανίζουν επίσης αναπνευστικά συμπτώματα -η εξέταση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε ποιον ιό έχετε πιθανότατα).
Εδώ και γενιές, αμέτρητες σπιτικές θεραπείες -φλιτζάνια ζεστού τσαγιού ή σούπες και κουταλιές βοτάνων- έχουν βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης, όπως πονόλαιμος ή συμφόρηση.
Οι επιστήμονες έχουν διεξάγει έρευνες όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώντας να βρουν σε ποιο βαθμό και πόσο αποτελεσματικά είναι ορισμένα από αυτά τα φάρμακα, πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιούνται και ποια σκευάσματα λειτουργούν καλύτερα. Αλλά οι μελέτες είναι συχνά μικρής έκτασης ή δεν δείχνουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι δεν είναι κακό να υιοθετήσετε πρακτικές που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα όταν είστε άρρωστοι, ακόμη και αν καταλήγουν να παρέχουν απλώς ένα φαινόμενο placebo.
(Θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία ιατρό εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά και επιμένουν, εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή εάν δεν βλέπετε καμία βελτίωση για περισσότερο από μία εβδομάδα).
«Μερικές φορές δεν έχουμε αποδείξεις για πολλές κοινές παραδοσιακές πρακτικές επειδή δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική αξία στη μελέτη τους, αλλά έχουμε χιλιάδες χρόνια δεδομένων και έχουμε αρκετά στοιχεία για να αποδείξουμε την ασφάλειά τους», επισημαίνει ο δρ Ρομ.
Δείτε τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για μερικές από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες που δίνουν τουλάχιστον μια μικρή υπόσχεση.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: βιταμίνη C, μούρα και ψευδάργυρος
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένες βιταμίνες και συστατικά σε σπιτικές θεραπείες -όπως η βιταμίνη C, τα μούρα και ο ψευδάργυρος– μπορούν, τουλάχιστον, να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσουν ελαφρώς τη διάρκεια των συμπτωμάτων σας.
Η ιδέα ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στο κρυολόγημα δεν είναι καινούργια -έγινε δημοφιλής από τον νομπελίστα Λίνους Πόλινγκ τη δεκαετία του 1970, γεγονός που προκάλεσε μια αύξηση της ζήτησης για το θρεπτικό συστατικό.
Έκτοτε, επιστήμονες που συνδέονται με τη βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής, έχουν προτείνει ότι η βιταμίνη C συμβάλλει στην υποστήριξη διαφόρων λειτουργιών, όπως η ικανότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων να βρίσκουν και να καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
Η αποτελεσματικότητα του θρεπτικού συστατικού εξακολουθεί να συζητείται. Πρώτον, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αποθηκεύσει υψηλές δόσεις βιταμίνης C, όπως αυτές που περιέχονται στα συμπληρώματα, και κάθε περίσσεια βιταμίνης C συνήθως αποβάλλεται με τα ούρα.
Ορισμένες κλινικές δοκιμές έχουν διαπιστώσει ότι ο χρόνος λήψης των συμπληρωμάτων βιταμίνης C μπορεί να είναι καθοριστικός για την αποτελεσματικότητά της: μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση των δοκιμών βιταμίνης C που δημοσιεύθηκε το 2013, για παράδειγμα, υποδηλώνει ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων, ακόμη και πριν αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι, μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά μία ημέρα περίπου.
Αλλά η λήψη βιταμίνης C αφού έχετε ήδη εμφανίσει συμπτώματα, δεν δείχνει σταθερά οφέλη.
Σε ορισμένες μελέτες, τα μούρα, ένα κοινό συστατικό σε σιρόπια για το κρυολόγημα και τη γρίπη, ιδίως εκείνα που απευθύνονται σε μικρά παιδιά, μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων όταν λαμβάνεται πριν ή αμέσως μετά την έναρξη της ασθένειας. Αλλά πρόκειται για πολύ περιορισμένο αριθμό δεδομένων, τονίζει ο δρ Ρομ.
Τα μούρα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και χημικές ουσίες γνωστές ως ανθοκυανίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακά πειράματα ότι βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ομοίως, η έρευνα για τον ψευδάργυρο δείχνει ότι η λήψη σιροπιών και καραμελών που περιέχουν το ιχνοστοιχείο κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης κατά μία ή δύο ημέρες, ενδεχομένως εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των ιών.
Άλλες αναλύσεις έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι είναι καλύτερο από το εικονικό φάρμακο.
Τα περισσότερα σκευάσματα ψευδαργύρου έχουν αρκετές παρενέργειες. Ορισμένοι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν ρινικά σπρέι ψευδαργύρου, έχουν βιώσει μόνιμη απώλεια της όσφρησης. Όσοι τον παίρνουν από το στόμα μπορεί να έχουν μια μόνιμη μεταλλική γεύση στο στόμα τους.
«Το πραγματικά σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι πρέπει να λαμβάνετε τον ψευδάργυρο με φαγητό, επειδή μπορεί να προκαλέσει πραγματική ναυτία», λέει ο δρ Ρομ.
Ενυδάτωση και καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο: τσάι, σούπα, τζίντζερ και κουρκουμάς
Ο πονόλαιμος είναι συχνά το φυσικό αποτέλεσμα της φλεγμονής που δημιουργείται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταπολεμά έναν ιό που έχει εγκατασταθεί στους ανώτερους αεραγωγούς σας.
Το πρήξιμο και ο πόνος μπορεί να δυσχεράνουν την κατάποση τροφής και την ενυδάτωση. Αυτό καταλήγει να κάνει το λαιμό σας ακόμη πιο ξηρό. Ο βήχας μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τα πράγματα. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας σκέτο νερό, ζεστό τσάι, ζωμούς ή σούπες μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα.
Σε πολλές κουλτούρες, το τζίντζερ είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που καταφεύγουν οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν πονόλαιμο. Συχνά το βάζουν σε βραστό νερό μαζί με άλλα βότανα για να φτιάξουν καταπραϋντικά τσάγια ή το προσθέτουν στην κοτόσουπα.
Και, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση που να υποστηρίζει αυτές τις πανάρχαιες πρακτικές: μια χούφτα μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το τζίντζερ μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση του πρηξίματος.
Η ρίζα κουρκουμά, ένα φυτό της οικογένειας του τζίντζερ που είναι ενδημικό της Νοτιοανατολικής Ασίας και χρησιμοποιείται από καιρό στις ιατρικές πρακτικές της Αγιουρβέδας στην Ινδία, μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή.
Αλλά τα αποτελέσματά της ήταν δύσκολο να αποδειχθούν, επειδή η κύρια ένωση της ρίζας, η κουρκουμίνη, δεν απορροφάται εύκολα από το σώμα και τα συμπληρώματα κουρκουμίνης μπορεί να διαφέρουν σημαντικά στη σύνθεση.
Η κατανάλωση κουρκουμά μέσα στο φαγητό ή η ανάμειξή του με μια λιπαρή ουσία, όπως μαγειρικό λάδι ή ζεστό γάλα, μπορεί να σας βοηθήσει να απορροφήσετε περισσότερα από τα οφέλη της κουρκουμίνης. Η προσθήκη μαύρου πιπεριού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απορρόφησή του, εξηγεί ο δρ Ρομ.
«Το τζίντζερ και ο κουρκουμάς μαζί είναι ένας πολύ ωραίος συνδυασμός», επισημαίνει ο δρ Ρομ, προσθέτοντας ότι όταν αντιμετωπίζει πονόλαιμο, φτιάχνει τσάι τζίντζερ-κουρκουμά.
Έλεγχος του βήχα: αλατόνερο και μέλι
Εάν ο πονόλαιμός σας επιδεινώνεται από βήχα, οι γαργάρες με αλατόνερο μπορεί να σας βοηθήσουν. Ανακατέψτε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα γεμάτο ποτήρι ζεστό νερό και χτυπήστε το γύρω από το στόμα σας και το πίσω μέρος του λαιμού σας για μερικά δευτερόλεπτα πριν το φτύσετε. Οποιοδήποτε είδος αλατιού έχετε στο σπίτι σας μπορεί να λειτουργήσει.
Οι γιατροί συνιστούν συχνά γαργάρες με αλατόνερο ως έναν τρόπο για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στο στόμα ή στο πίσω μέρος του λαιμού σας και να βελτιώσετε τη συνολική στοματική υγεία.
Οι γαργάρες βοηθούν στη χαλάρωση της παχιάς βλέννας και μπορούν επίσης να απομακρύνουν ερεθιστικούς παράγοντες, όπως βακτήρια, ιούς και αλλεργιογόνα από το λαιμό σας.
Η χρήση διαλύματος αλατιού παρέχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της αναρρόφησης του πλεονάζοντος υγρού από τους φλεγμονώδεις ιστούς και της επικάλυψής τους με ζεστό νερό αντ’ αυτού, εξηγεί ο δρ Τάλμποτ, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
Η προσθήκη μελιού στο διάλυμα για γαργάρες, ή σε οποιοδήποτε τσάι ή ζεστό ρόφημα, μπορεί να έχει παρόμοια καταπραϋντική επίδραση. Το μέλι δρα ως αποσυμφορητικό, που σημαίνει ότι ηρεμεί τους ερεθισμένους ιστούς με την επικάλυψή τους.
Πολλοί πολιτισμοί έχουν τη δική τους παραλλαγή ενός καταπραϋντικού ροφήματος με μέλι. Και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το φάρμακο λειτουργεί στη μείωση της συχνότητας του βήχα.
Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών διαπίστωσε ότι η λήψη δύο κουταλιών του γλυκού μέλι κατά την ώρα του ύπνου ήταν εξίσου αποτελεσματική στη μείωση του νυχτερινού βήχα και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου με το φάρμακο δεξτρομεθορφάνη που βρίσκεται στα κοινά μη συνταγογραφούμενα σιρόπια για το βήχα.
(Ωστόσο, το μέλι δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, λόγω του κινδύνου ενός σπάνιου τύπου τροφικής δηλητηρίασης, γνωστού ως βρεφική αλλαντίαση).
Ανακούφιση από τη συμφόρηση: δοχεία neti, βότανα και ατμός
Η διατήρηση της ενυδάτωσης των ρινικών διόδων σας είναι μια άλλη απλή, ασφαλής θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους ενήλικες να ανακουφιστούν από τη γρίπη ή το κρυολόγημα. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα στο δωμάτιό σας, παρασκευάζοντας ατμό από βότανα ή ξεπλένοντας με ζεστό αλατόνερο τη μύτη σας στο εσωτερικό της.
Η χρήση των δοχείων neti (δοχεία ρινικού καθαρισμού) και της ρινικής άρδευσης μπορεί να εντοπιστεί χιλιάδες χρόνια πίσω στην Αγιουρβεδική ιατρική. Όπως και οι γαργάρες με αλατισμένο νερό, η ρινική έκπλυση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση κάποιου ιού και της βλέννας από το σώμα σας, ενώ παράλληλα μειώνει το πρήξιμο που μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 έδειξε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας της ασθένειας, καθώς και στη μείωση της πιθανής μετάδοσης μικροβίων σε άλλους.
Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο αποσταγμένο, αποστειρωμένο ή βρασμένο νερό για τις πλύσεις σας, καθώς το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες βακτηρίων και πρωτόζωων που ενέχουν τον κίνδυνο άλλων λοιμώξεων. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ρινικά αλατούχα σπρέι του εμπορίου για παρόμοιο αποτέλεσμα.
Η δρ Χιντ Φαδέλ, γιατρός λοιμωδών νοσημάτων στην Mayo Clinic, διατηρεί έναν υγραντήρα στο σπίτι της κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου γρίπης. Η έρευνά της έχει δείξει ότι η διατήρηση των χώρων σε επίπεδο υγρασίας περίπου 40 έως 60% μειώνει τη μετάδοση των αναπνευστικών ιών και μπορεί ακόμη και να σας αποτρέψει από το να αρρωστήσετε.
«Σε αυτή την υγρασία, τείνετε να βρίσκετε μικρότερο αριθμό ιών στις επιφάνειες και στον αέρα. Και ο ιός που υπάρχει είναι λιγότερο βιώσιμος», τονίζει η ίδια.
Ορισμένοι υγραντήρες έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες που μπορούν να σας ενημερώσουν για το επίπεδο υγρασίας σε ένα δωμάτιο, εξηγεί η δρ Φαδέλ. Αν ο δικός σας δεν διαθέτει, μπορείτε να αγοράσετε ένα βασικό υγρόμετρο με 10 δολάρια ή λιγότερο για να παρακολουθείτε τους υδρατμούς στον αέρα γύρω σας και να ελέγχετε την απόδοση ενός υγραντήρα που ήδη διαθέτετε.
Εάν κολλήσετε κρυολόγημα ή γρίπη, ένας υγραντήρας μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα και της συμφόρησης, αν και υπάρχουν λιγότερα δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο ή εάν μπορεί να μειώσει τη συνολική διάρκεια της ασθένειάς σας, λέει η δρ Φαδέλ.
Η μενθόλη, μια χημική ουσία που βρίσκεται στη μέντα και σε άλλα φυτά της οικογένειας της μέντας, μπορεί επίσης να δώσει την αίσθηση της ευκολότερης αναπνοής.
Μπορείτε να ταμπονάρετε μια αλοιφή μενθόλης που αγοράζετε στο κατάστημα, όπως το Vicks VapoRub, κάτω από τη μύτη σας ή στο λαιμό για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης τα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα σε παραδοσιακές θεραπείες με ατμό για τον καθαρισμό της συμφόρησης.
Μπορείτε να το κάνετε αυτό βυθίζοντας βότανα, όπως ο ευκάλυπτος ή το θυμάρι, σε βραστό νερό για πέντε έως 10 λεπτά, στη συνέχεια καλύπτοντας το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αναπνέοντας τον ατμό (προσέχοντας το καυτό νερό) θα νιώσετε ανακούφιση. Εναλλακτικά, μπορείτε να κρεμάσετε τα αποξηραμένα φύλλα σε ένα αχνιστό ντους για να έχετε μερικά από αυτά τα οφέλη.
Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η εντριβή με μείγμα που περιέχει μενθόλη, ευκάλυπτο και καμφορά, όταν εφαρμόζεται στο λαιμό και το στήθος, βελτιώνει σημαντικά τον ύπνο σε παιδιά και ενήλικες με συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι ερεθιστική για ορισμένους ανθρώπους.
Ίσως θελήσετε να απευθυνθείτε στο φαρμακείο για να βρείτε μια λύση για μια βουλωμένη μύτη. Έχετε όμως κατά νου ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δηλώσει ότι το δραστικό συστατικό σε ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα, δεν ανακουφίζει τη ρινική συμφόρηση όταν λαμβάνεται από το στόμα, όπως σε χάπι ή υγρό.
Στο τέλος της ημέρας, η επιλογή ενός φαρμάκου για τη γρίπη είναι πάντα μία δοκιμή και θα χρειαστεί να ψάξετε για να βρείτε κάτι που θα σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα.