Η γλυκοπατάτα είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στο τραπέζι μας. Είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά που κρατούν τον οργανισμό σας σε εγρήγορση και το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό, ενώ μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι γλυκοπατάτες ωφελούν τον οργανισμό σας.

Η στιγμή που οι γλυκοπατάτες βρίσκονται στο προσκήνιο της nouvelle cuisine έφτασε. Ας ρίξουμε μια ματιά στη θρεπτική τους αξία.

Είναι μια φυσική πηγή ηλεκτρολυτών

Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή καλίου, ενός ηλεκτρολύτη που δημιουργεί τον ιδρώτα όταν ασκείστε.

Το σώμα βασίζεται στο κάλιο, το οποίο φέρει φορτίο για να στέλνει ηλεκτρικά σήματα μεταξύ των νεύρων, εξηγεί η Χόλι Γκίλιγκαν, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο πρόγραμμα Fitness Science του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Το κάλιο συμβάλλει στη διατήρηση της πυροδότησης των νεύρων σας, των χτύπων της καρδιάς σας και της σύσπασης των μυών σας.

Μία μέτρια μαγειρεμένη γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 350 χιλιοστόγραμμα καλίου -περίπου το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για έναν μέσο ενήλικα και πάνω από έξι φορές περισσότερο από ό,τι περιέχεται σε ένα μπουκάλι Gatorade των 12 ουγκιών.

Το κάλιο σας βοηθά επίσης να διατηρήσετε μια υγιή αρτηριακή πίεση. «Το σώμα προσπαθεί συνεχώς να διατηρεί το κάλιο σε ισορροπία με έναν άλλο ηλεκτρολύτη: το νάτριο», εξηγεί ο Ντέιβ Μπρίτζες, βιοχημικός και αναπληρωτής καθηγητής διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Το νάτριο κάνει το σώμα να συγκρατεί υγρά, αυξάνοντας τον όγκο του αίματός μας -αν υπάρχει πολύ νάτριο, η αρτηριακή πίεση μπορεί να γίνει ανθυγιεινά υψηλή, λέει χαρακτηριστικά. Το κάλιο διεγείρει τα νεφρά να αποβάλλουν το νάτριο και επίσης προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Η στιγμή που οι γλυκοπατάτες βρίσκονται στο προσκήνιο της nouvelle cuisine έφτασε. Ας ρίξουμε μια ματιά στη θρεπτική τους αξία.

Δεν θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας

Οι γλυκοπατάτες παίρνουν την χαρακτηριστική τους γεύση από τα φυσικά σάκχαρα -μια μεσαία γλυκοπατάτα έχει περίπου εννέα γραμμάρια. «Αν θέλουμε να το ορίσουμε, είναι περίπου το ένα τέταρτο αυτών που θα βρίσκατε σε μια κανονική σόδα», δήλωσε ο δρ Μπρίτζες.

Αλλά σε αντίθεση με ένα ζαχαρούχο ποτό, οι γλυκοπατάτες είναι σχετικά πλούσιες σε φυτικές ίνες (περίπου τέσσερα γραμμάρια ανά πατάτα). Οι φυτικές ίνες είναι πολλή δουλειά για τον οργανισμό να τις χωνέψει, γεγονός που επιβραδύνει τη διάσπαση της ζάχαρης, λέει η Τζούντι Σάιμον, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν στα ύψη όταν καταναλώνετε σόδα, αλλά όταν τρώτε μια γλυκοπατάτα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται σταδιακά.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των γλυκοπατατών, μπορούν ακόμη και να ενισχύσουν την παραγωγή από τον οργανισμό του GLP-1, της ορμόνης που μιμούνται φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy, επισημαίνει η κ. Σάιμον. Το GLP-1 διεγείρει την απελευθέρωση της ινσουλίνης και επιβραδύνει την πέψη, γεγονός που σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η στιγμή που οι γλυκοπατάτες βρίσκονται στο προσκήνιο της nouvelle cuisine έφτασε. Ας ρίξουμε μια ματιά στη θρεπτική τους αξία.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

Μια μέτρια γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α -κυρίως με τη μορφή β-καροτίνης, η οποία δίνει στο λαχανικό το ζωηρό πορτοκαλί χρώμα του.

Επιπλέον, μια μεσαία γλυκοπατάτα περιέχει περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C. Και οι δύο βιταμίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες -ασταθή μόρια οξυγόνου που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για τις πρωτεΐνες στο εσωτερικό του αμφιβληστροειδούς που ανιχνεύουν το φως, καθιστώντας την απαραίτητη για την όραση, τονίζει ο δρ Μπρίτζες. Και ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη C για να απορροφήσει το σίδηρο, σημειώνει η κ. Σάιμον.

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα χαλκού και μαγγανίου, τα οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί για να παράγει αντιοξειδωτικά στο εσωτερικό του, επισημαίνει ο δρ Μπρίτζες.

Η στιγμή που οι γλυκοπατάτες βρίσκονται στο προσκήνιο της nouvelle cuisine έφτασε. Ας ρίξουμε μια ματιά στη θρεπτική τους αξία.

Πώς να απολαύσετε τις γλυκοπατάτες σας

Οι γλυκοπατάτες ταιριάζουν με διάφορα υλικά και γίνονται γευστικές με ποικίλες μαγειρικές τεχνικές. Ακολουθούν μερικές άλλες νόστιμες ιδέες.

Γλυκοπατάτες με σάλτσα Miso-Ginger

Συνοδευόμενες από μια αλμυρή σάλτσα και σουσάμι, αυτές οι γλυκοπατάτες είναι αρκετά ξεχωριστές, μπορούν επίσης να αποτελέσουν κύριο πιάτο κάθε βράδυ, συμπληρώνοντας με χόρτα και δημητριακά.

Γλυκοπατάτα με τόφου

Το τόφου εμπλουτίζει το πρωινό. Συμπληρώστε το με αυγά ποσέ, τυρί και μυρωδικά για ένα πιο πλούσιο γεύμα.

Κοτόπουλο με γλυκοπατάτες και μάραθο

Το στήθος κοτόπουλου αλείφεται με μια πικάντικη σάλτσα λεμονιού και ψήνεται μαζί με γλυκοπατάτες και μάραθο, που καραμελώνουν στον καυτό φούρνο.

Φακές κόκκινου κάρυ με γλυκοπατάτες και σπανάκι

Αυτό το ζωντανό χορτοφαγικό κυρίως πιάτο είναι κρεμώδες, με γάλα καρύδας και ζεστά μπαχαρικά. Το καβούρδισμα των γλυκοπατατών στην κατσαρόλα αναδεικνύει τη γλυκύτητά τους.

Η στιγμή που οι γλυκοπατάτες βρίσκονται στο προσκήνιο της nouvelle cuisine έφτασε. Ας ρίξουμε μια ματιά στη θρεπτική τους αξία.