Περιεχόμενα
Το «κίνημα σιωπής» παρουσιάζει αυξητική τάση μεταξύ των τηλεργαζόμενων παγκοσμίως, καθώς συνεχίζουν να βρίσκουν κόλπα για να συνδυάσουν την εξ αποστάσεως εργασία με την επιθυμία τους για ευελιξία στην εργασία. Και εγένετο Hush-Cation, ήτοι αθόρυβες διακοπές.
Πρώτα ο εργασιακός χώρος χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την «ήσυχη παραίτηση» και η «επαναπροσαρμογή» στην εργασία μετά την πανδημία άλλαξε για πάντα τους κανόνες καθώς οι εργαζόμενοι πλέον προτιμούν την τηλεργασία και προσπαθούν να αποφύγουν την επιστροφή στο γραφείο.
Το κόλπο του καφέ είναι ήδη αρκετά δημοφιλές, δηλαδή οι υπάλληλοι εμφανίζονται στο γραφείο επί αρκετή ώρα για να πιουν ένα φλιτζάνι καφέ και να δώσουν με κάποιο τρόπο το «παρών» και μετά πηγαίνουν σπίτι για να κάνουν τη δουλειά τους.
Το αίτημα των εργοδοτών για επιστροφή στο γραφείο, βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τους εργαζόμενους και πολλοί διαμαρτύρονται προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο στην ελευθερία.
Για να δημιουργηθεί ένα είδος ισορροπίας, αναπτύχθηκαν σκιώδεις πολιτικές όταν οι διευθυντές επιτρέπουν κρυφά την απομακρυσμένη εργασία, ακόμη και σε περιπτώσεις που η πολιτική της εταιρείας απαιτεί από τους υπαλλήλους να βρίσκονται στο γραφείο.
Και εδώ κάπου παίρνει ρόλο η χρήση κρυφά της Τεχνητής Νοημοσύνης επειδή βολεύει και ελαχιστοποιεί το χρόνο εργασίας.
Γιατί τα «Hush-Cations» είναι σε ανοδική τάση;
Τώρα υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των τηλεργαζόμενων, οι οποίοι αψηφούν το παλιό ρητό «Ποτέ μην συνδυάζεις δουλειά και ευχαρίστηση».
Έχετε δει το διαφημιστικό με την εργαζόμενη που ενώ βρίσκεται στην Τζια κάνει την εργασία της και ψάχνει ο διευθυντής της να βρει ποιος από τους εργαζόμενους πήγε κρυφά διακοπές; Αυτό είναι το φαινόμενο Hush-Cation.
Οι νεότεροι εργαζόμενοι κάνουν κρυφές διακοπές χωρίς να σταματήσουν την εργασία τους ή να αποκαλύψουν την τοποθεσία τους στους εργοδότες τους.
Αλλά έχει πραγματικά σημασία πού βρίσκεστε ενώ εργάζεστε, ενώ παράλληλα αφιερώνετε τις ώρες που απαιτούνται για να ολοκληρώσετε την εργασία σας; Ίσως ναι.
Διαφορετικά, γιατί θα το κρατούσατε κρυφό; Σύμφωνα με το RVshare, οι σιωπηλές διακοπές, γνωστές και ως «Hush-Cation», γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες μεταξύ των τηλεργαζόμενων, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται σε μια ξαπλώστρα δίπλα στην πισίνα ή σε μια κατασκήνωση στα βουνά.
Πρόκειται για μια δραστική αλλαγή, όταν μόλις πριν από ένα χρόνο η πλειονότητα των Αμερικανών παραιτήθηκε από οποιονδήποτε τύπο διακοπών, λόγω οικονομικής ανασφάλειας και με τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών τους.
Πλέον αυτά είναι last year. Το 2024, περισσότεροι υπάλληλοι βρίσκονται σε εργασία, αλλά σε μέρος διαφορετικό από το σπίτι, κάνουν κρυφά διακοπές χωρίς να σταματήσουν την εργασία τους και δεν αισθάνονται την ανάγκη να αποκαλύψουν την τοποθεσία τους.
Αν το δεις επιφανειακά, εύκολα θα βγει το συμπέρασμα ότι οι τηλεργαζόμενοι κοροϊδεύουν, εκμεταλλευόμενοι τα ευέλικτα ωράριά τους. Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα;
Ο Ed Thompson, ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της Uptimize, εξηγεί: «Το πνεύμα της εξ αποστάσεως εργασίας θα πρέπει να είναι “ο εργαζόμενος να κάνει τη δουλειά του”. Η τοποθεσία, όπου την κάνει, δεν πρέπει να έχει σημασία».
Σύμφωνα με το RVshare, το 56% όλων των εργαζομένων ενηλίκων λένε ότι είναι πολύ ή εξαιρετικά πιθανό να συμμετάσχουν σε ένα Hush Trip.
Το 2023, το 36% τόσο της Gen X όσο και των Millennials, εκ των οποίων σχεδόν όλοι έχουν εξ αποστάσεως εργασίες, είχαν ήδη προγραμματίσει ένα Hush Trip. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις καλοί λόγοι για τους οποίους οι τηλεργαζόμενοι πιστεύουν ότι ένα «ταξίδι σε σιωπή» είναι μια καλή ιδέα:
- Όταν συνδυάζουν εργασία και ευχαρίστηση, οι τηλεργαζόμενοι λένε ότι είναι πιο παραγωγικοί σε ένα περιβάλλον αναψυχής, επειδή είναι πιο χαλαροί, με καθαρό μυαλό και δημιουργικοί. (και είναι αληθές αυτό)
- Εφόσον οι υπάλληλοι τηρούν τις ώρες εργασίας και κάνουν τη δουλειά τους, οι τηλεργαζόμενοι πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία αν βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους στο σπίτι ή χαλαρώνουν στην παραλία σε ένα τροπικό νησί.
- Μερικοί υποστηρικτές των Hush Trip πιστεύουν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι ένα αντίδοτο στην επαγγελματική εξουθένωση και ακόμη και να βοηθήσουν στη διατήρηση των εργαζομένων καθώς εμποδίζει τους τηλεργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.
- Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να τονώσουν το ηθικό τους οι τηλεργαζόμενοι και να συμβάλλουν στην καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η μυστική άδεια μπορεί να είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γεγονός μιας σύμβασης εργασίας, αλλά αξίζει να ρωτήσετε: «Γιατί συμβαίνει αυτό;».
Ο Thompson, συγγραφέας του A Hidden Force, «What’s going on here?» απάντησε με μια άλλη ερώτηση: «Μήπως οι άνθρωποι νιώθουν “καμμένοι”;».
Φυσικά, η απάντηση είναι ξεκάθαρα «ναι», σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσίευσε το MyPerfectResume της Έρευνας Εξουθένωσης Εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία το 20% σκέφτεται να εγκαταλείψει τη δουλειά του σε καθημερινή βάση και το 88% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει «καεί» στη δουλειά.
«Η επαγγελματική εξουθένωση είναι συνηθισμένη, αλλά υποτιμημένη. Ίσως το προσωπικό αισθάνεται ότι χρειάζεται χρόνο για επαναφόρτιση, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά κατανοητό από τους διευθυντές ή τους συναδέλφους», εξηγεί.
«Στην εργασία μας ανακαλύψαμε ότι μια δυνητικά σημαντική αιτία εξουθένωσης είναι ένας χώρος εργασίας που δεν είναι κατάλληλος για όλους.
Παραδοσιακά, πολλοί οργανισμοί έχουν δημιουργήσει περιβάλλοντα που αποκλείουν ακούσια τα ταλέντα ορισμένων από τους εργαζομένους τους».
Αναφέρει επίσης ότι το 15 με 20% των ανθρώπων μπορεί να είναι νευροαποκλίνοντες με κάποιο τρόπο, αλλά επισημαίνει ότι πολλοί αισθάνονται άβολα να αποκαλύπτουν τη νευροταυτότητά τους.
«Έχω μιλήσει με έναν αυτιστικό εργαζόμενο στον τομέα της Τεχνολογίας, για παράδειγμα, ο οποίος άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα εξουθένωσης στο τέλος μιας μακράς συνάντησης, και όμως, όταν προσπάθησε να το εξηγήσει αυτό στους συναδέλφους, έπεσε στο κενό.
Λόγω της πολιτισμικής άγνοιας, οι νευροαποκλίνοντες εργαζόμενοι, όπως οι αυτιστικοί, οι ΔΕΠΥ και οι δυσλεκτικοί άνθρωποι συχνά αισθάνονται ότι πρέπει να ξοδέψουν σημαντική ενέργεια για να καλύψουν τη νευροαπόκλισή τους.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό μπορεί να τους κάνει ιδιαίτερα επιρρεπείς στην επαγγελματική εξουθένωση. Εάν οι οργανισμοί λάβουν μέτρα για την ανακούφιση της επαγγελματικής εξουθένωσης, οι εργαζόμενοι μπορεί να μην αισθάνονται την ανάγκη να σιωπήσουν» σημειώνει.
Ένα Hush-Trip εναντίον ενός Guilt Trip αυτό το καλοκαίρι;
Πέρυσι η Owl Labs διεξήγαγε μια μελέτη σε 2.050 Αμερικανούς εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και διαπίστωσε μια ασυμφωνία μεταξύ του τι σκέφτονται οι διευθυντές και τι οι τηλεργαζόμενοι για την παραγωγικότητα.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 60% των διευθυντών ανησυχεί ότι οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί όταν εργάζονται εξ αποστάσεως, ενώ το 62% των εργαζομένων δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται εξ αποστάσεως.
Η έρευνα έδειξε ότι το 55% των εργαζομένων δήλωσε ότι αφιέρωσε περισσότερες ώρες όταν εργαζόταν εξ αποστάσεως, παρά στο γραφείο. Επιπλέον, το 83% των απομακρυσμένων εργαζομένων δήλωσαν ότι «αισθάνονται» πως λειτουργούν στο ίδιο ή υψηλότερο επίπεδο από ό,τι όταν βρίσκονται στο γραφείο.
Αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τις διχασμένες προοπτικές για την εξ αποστάσεως εργασία και την παραγωγικότητα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Προσθέστε διακοπές στο μείγμα και είναι εύκολο να δείτε τον πιθανό κίνδυνο μιας «παύσης» όπως φαίνεται από την οπτική γωνία του εργοδότη.
Ίσως, η καλύτερη διευθέτηση είναι ένα win-win από ένα αφεντικό που σας δίνει τις ευλογίες του επειδή ξέρει ότι θα κάνετε τη δουλειά και θα την κάνετε καλά.
Στην πραγματικότητα, ορισμένοι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι έκαναν «σιωπηρές διακοπές» πριν καν αποκτήσει όνομα το φαινόμενο, σύμφωνα με τη Laura Ray.
Τι λέει η νομοθεσία για την τηλεργασία και τον τόπο όπου πραγματοποιείται
Σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις που δημιουργήθηκαν εφόσον πλέον τη τηλεργασία θεωρείται εργασιακή σχέση, σχετικά με τον χώρο παροχής της εργασίας από τον εργαζόμενο, ισχύουν τα εξής:
1. Η τηλεργασία μπορεί να παρασχεθεί από την οικία του τηλεργαζόμενου ή από οποιονδήποτε άλλο σταθερό χώρο εκτός των εγκαταστάσεων του φορέα όπου υπηρετεί και εντός των συνόρων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το αρμόδιο όργανο της Διεύθυνσης του φορέα σύμφωνα με το άρθρο 14.
2. Ο υπάλληλος οφείλει να διασφαλίσει, ότι ο επιλεγόμενος χώρος πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές που καθιστούν εφικτή την απρόσκοπτη και αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας και συνάδει με τους γενικούς κανόνες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας. Με την παροχή τηλεργασίας τεκμαίρεται, ότι ο τηλεργαζόμενος τηρεί όλους τους κανόνες περί υγιεινής και ασφάλειας και ότι, ο χώρος τηλεργασίας πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές.
(Άρθρο 11 – Νόμος 4807/2021 – Τόπος παροχής τηλεργασίας)