Μια αλλαγή στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής μέχρι και 13 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο PLOS Medicine. Κυρίως, αν αυτή η αλλαγή γίνει σε νεαρή ακόμη ηλικία. Μεγάλες ποσότητες φαγητού της δυτικής διατροφής, μπορεί να οδηγήσουν σε ξαφνική ανακοπή καρδιάς. Η Μεσογειακή διατροφή ωστόσο, μειώνει το ρίσκο παρόμοιων παθήσεων.
Η έρευνα, δημιούργησε ένα μοντέλο που δείχνει τι μπορεί να συμβεί στο προσδόκιμο ζωής μιας γυναίκας ή ενός άντρα, αν αντικαθιστούσαν την τυπική δυτική διατροφή, που επικεντρώνεται στο κόκκινο κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές, με μια βελτιωμένη διατροφή, που επικεντρώνεται στην κατανάλωση λιγότερου κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και συστήνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τρόφιμα ολικής και ξηρούς καρπούς.
Συγκεκριμένα, αν μια γυναίκα βελτιώσει την διατροφή της στην ηλικία των 20, θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής της κατά 10 χρόνια, σύμφωνα με την μελέτη. Ένας άντρας που θα καταναλώνει πιο υγιεινές τροφές από την δεκαετία των 20, μπορεί να ζήσει μέχρι και 13 παραπάνω χρόνια.
Η στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον χρόνια ζωής και σε ενήλικες διαφορετικών ηλικιών. Ακόμη και στην ηλικία των 60, μια γυναίκα, μπορεί, αλλάζοντας την διατροφή της να ζήσει 8 χρόνια παραπάνω. Οι άντρες που υιοθετούν βελτιωμένες διατροφικές συνήθειες στην ηλικία των 60, μπορούν να ζήσουν μέχρι και 9 παραπάνω χρόνια.
Όσον αφορά την χορτοφαγική διατροφή, ακόμη και άνθρωποι που διανύουν την δεκαετία των 80, μπορούν να κερδίσουν 3.5 παραπάνω χρόνια ζωής, αν απαλλαχτούν από το κρέας.
Είσαι πάνω από 40; Ένα δεκάλεπτο γυμναστική την ημέρα σώζει ζωές
Η πεποίθηση ότι βελτιώνοντας την ποιότητα της διατροφής μας, μπορεί να μειώσει το ρίσκο χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου, έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται με το απλό γεγονός πως λιγότερες χρόνιες παθήσεις και η αποφυγή πρόωρου θανάτου, ισούται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αναφέρει ο δρ.David Katz, ειδικός στην διατροφή και στον τρόπο ζωής που προλαμβάνουν τυχόν προβλήματα υγείας.
Το διατροφικό μοντέλο της μακροβιότητας
Για την δημιουργία ενός διατροφικού μοντέλου που θα επηρεάσει την μελλοντική υγεία των ανθρώπων, ερευνητές από την Νορβηγία, χρησιμοποίησαν υπάρχοντα δεδομένα και αναλύσεις από την μελέτη Global Burden of Disease – μια βάση δεδομένων που εντόπισε 286 αιτίες θανάτου, 369 ασθένειες και τραυματισμούς και 87 διαφορετικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, σε 204 χώρες και περιοχές από όλο τον κόσμο.
Οι τροφές που βοηθούν στην μακροβιότητα, είναι τα όσπρια (φασόλια, αρακάς και φακές), οι τροφές ολικής, που περιλαμβάνουν ολόκληρο τον σπόρο ενός φυτού και οι ξηροί καρποί (φουντούκια, αμύγδαλα, πεκάν και φυστίκια).
Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια και τα τρόφιμα ολικής, περιλαμβάνουν κάτι παραπάνω από απλή πρωτεΐνη. Περιλαμβάνουν θετικά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία συνδέονται με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
Η αποφυγή κατανάλωσης λιγότερου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, όπως το μπέικον, το λουκάνικο και τα διάφορα αλλαντικά, έχει αποδειχτεί ότι ωφελεί σημαντικά την υγεία. Λογικό, αφού τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, συνδέονται άμεσα με σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο του εντέρου.
Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις πως το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο του εντέρου – οι αποδείξεις είναι τόσο ατράνταχτες που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει κατατάξει το συγκεκριμένο είδος τροφής στις καρκινογόνες, από το 2015, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δρ. Tim Key.
Η αντικατάσταση του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος με άπαχα πουλερικά, ψάρια και φυτικές πρωτεΐνες, αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης της διατροφής μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τρόποι βελτίωσης της καθημερινής δίαιτας
Ένας τρόπος να εντάξουμε στην δίαιτα μας περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης και να καταναλώνουμε λιγότερο κόκκινο κρέας, είναι η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας, που ανακηρύχθηκε η καλύτερη δίαιτα για πέντε συναπτά χρόνια, σύμφωνα με το U.S. News & World Report.
Την δεύτερη θέση, καταλαμβάνει η δίαιτα DASH (*αντιμετωπίζει την υπέρταση σταδίου I) και η δίαιτα Flexitarian που συστήνει την προτίμηση χορτοφαγικών τροφών σε ένα μεγάλο ποσοστό. Όλες αυτές οι διατροφές, επικεντρώνονται σε γεύματα που περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, φασόλια, φακές, τροφές ολικής, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Ένας εύκολος τρόπος να υιοθετήσουμε την μεσογειακή διατροφή, είναι να μαγειρεύουμε ένα γεύμα κάθε εβδομάδα, που να βασίζεται σε φασόλια, υλικά ολικής και λαχανικά και να προσθέτουμε βότανα και μπαχαρικά για την γεύση. Ξεκινώντας από ένα γεύμα την εβδομάδα, στην συνέχεια προσθέτουμε όλο και περισσότερα, μέχρι να συνηθίσουμε την συγκεκριμένη δίαιτα και να…κερδίσουμε και 13 επιπλέον χρόνια ζωής.
Πηγή: CNN