Όλοι κάνουμε σκέψεις σχετικά με τη ζωή μας και αρκετές φορές αγχωνόμαστε και ανησυχούμε σε φυσιολογικό επίπεδο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι παγιδεύονται σε σκέψεις από τις οποίες είναι δύσκολο να ξεφύγουν με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η καθημερινότητά τους και να δυσκολεύονται να είναι αποδοτικοί και χαρούμενοι.

Η επαναλαμβανόμενη αρνητική σκέψη και η παραμονή στα αρνητικά συναισθήματα και την αγωνία λέγεται «ιδεομηρυκασμός» και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη κατάθλιψης ή άγχους ή ακόμα και να επιδεινώσει τις υπάρχουσες συνθήκες.

Τι ακριβώς συμβαίνει

Όταν ένα άτομο που έχει καταθλιπτική διάθεση μηρυκάζει, είναι πιο πιθανό να «θυμάται περισσότερα αρνητικά πράγματα που του συνέβησαν στο παρελθόν, να ερμηνεύει με αρνητικό πρόσημο τις καταστάσεις στην ζωή του και είναι πιο απελπισμένος για το μέλλον», αναφέρεται στο psychiatry.org.

Η συνεχής ενασχόληση με τα προβλήματα μας καθιστά επίσης δύσκολο να προχωρήσουμε και να εστιάσουμε στην επίλυση των προβλημάτων. Ακόμη και σε άτομα χωρίς κατάθλιψη ή άγχος, ο μηρυκασμός μπορεί να συμβάλει σε αρνητικά συναισθήματα. Αυτό μπορεί να γίνει ένας κύκλος όπου όσο περισσότερο ένα άτομο μηρυκάζει, τόσο χειρότερα αισθάνεται, κάτι που στη συνέχεια οδηγεί σε περισσότερους μηρυκασμούς.

Όταν μηρυκάζουμε λοιπόν απασχολούμαστε άσκοπα με το γεγονός ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι καθώς και με τις αιτίες, το νόημα, και τις συνέπειες της δυστυχίας μας. Ο μηρυκασμός αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι να μας προσκολλάει σε αυτά τα συναισθήματα τα οποία προσπαθούμε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο.

Στρατηγικές διαχείρισης

  • Να θυμάστε ότι οι σκέψεις δεν είναι πάντα η αλήθεια, είναι απλώς σκέψεις.
  • Να προσπαθείτε να ζείτε στο παρόν.
  • Αποσπάστε την προσοχή σας με δραστηριότητες που θα διακόψουν την αρνητική σκέψη και θα επικεντρωθείτε σε πιο θετικές αναμνήσεις.
  • Προσπαθήστε να θυμάστε σκόπιμα στιγμές που τα πράγματα λειτούργησαν ακόμα και όταν υπήρξε δυσκολία.
  • Ζητήστε τη βοήθεια της οικογένειας ή των φίλων για να θυμάστε προηγούμενες θετικές εμπειρίες, στιγμές που τα πράγματα πήγαιναν καλά.
  • Η σωματική δραστηριότητα και η αλλαγή στο περιβάλλον, ειδικά σε ένα μέρος που έχει θετικούς συνειρμούς για εσάς, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.
  • Προσπαθήστε να διαχωρίσετε διαφορετικά τα προβλήματα ή να αναλύσετε τα μεγαλύτερα προβλήματα σε μικρότερα μέρη. Αντιμετωπίστε ένα θέμα τη φορά. Κάντε ένα σχέδιο βήμα-βήμα, γίνετε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι. Σημειώστε το. Στη συνέχεια, αρχίστε να προχωράτε μπροστά, αναλαμβάνοντας δράση ένα βήμα τη φορά.
  • Εάν σας προβληματίζει η επαναλαμβανόμενη αρνητική σκέψη επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ακόμη μπορείτε να:

Προγραμματίσετε το χρόνο ανησυχίας: Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή της εβδομάδας για να αναλογιστείτε όσα σας προκαλούν άγχος, αφιερώστε μερικά λεπτά ώστε να καταγράψετε τι σας προβληματίζει.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που προγραμματίζουν τον «χρόνο ανησυχίας», μειώνουν το άγχος περισσότερο σε σχέση με τους άλλους. Μόλις 5-15 λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι βοηθητικά.

Περιορίστε τον χρόνο ενημέρωσης στις ειδήσεις: Το να «βομβαρδίζεστε» συνεχώς από ειδήσεις που ως επί το πλείστον θα είναι δυσάρεστες ίσως να μην σας κάνει να νιώθετε ασφαλείς, γι’ αυτό θα μπορούσατε να βάλετε ένα όριο σε ό,τι δέχεστε από το διαδίκτυο και τα social media. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να απενεργοποιήσετε σχετικές ειδοποιήσεις έτσι ώστε να μειωθεί το στρες σας.