Απλά μαθήματα βοτανικής: Ένα φρούτο είναι μια δομή (αγγείο) που φέρει σπόρους (σπέρματα) και που αναπτύσσεται από την ωοθήκη των ανθών του φυτού, ενώ τα λαχανικά (με εξαιρέσεις ορισμένων που είναι καρποί όπως το αγγούρι) είναι όλα τα υπόλοιπα βοτανολογικά μέρη του φυτού, όπως οι ρίζες, τα φύλλα και τα στελέχη.
Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες νερό ελάχιστα λιπαρά και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία).
Ενώ ο όρος «φρούτο» αναγνωρίζεται στη βοτανική ως οτιδήποτε περιέχει σπόρο ή σπόρους, το λαχανικό είναι στην πραγματικότητα ένας ευρύς γενικός όρος για πολλά είδη βρώσιμων φυτών.
Τα καρότα, τα παντζάρια και άλλα λαχανικά που αναπτύσσονται στο έδαφος είναι στην πραγματικότητα οι πραγματικές ρίζες των φυτών. Το μαρούλι και το σπανάκι είναι τα φύλλα, ενώ το σέλινο και το σπαράγγι είναι οι βλαστοί, και τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, η αγκινάρα και το κουνουπίδι είναι άγουρα άνθη, σύμφωνα με τον Στιβ Ράινερς, καθηγητή κηπουρικής στο Κολλέγιο Γεωργίας και Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
Όσο για τα προϊόντα που αναπτύσσονται από άνθη, όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες, στη βοτανική ταξινομούνται ως φρούτα, πρόσθεσε ο Ράινερς. Τα αγγούρια, το κολοκύθι, η μελιτζάνα και τα αβοκάντο είναι επίσης ταξινομημένα ως φρούτα λόγω της ανατομίας τους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων.
Τι είναι το λαχανικό;
Ο όρος «λαχανικό» δεν έχει καθορισμένο ορισμό στη βοτανική. Ωστόσο, στη κηπουρική, η επιστήμη της καλλιέργειας κηπευτικών, το λαχανικό ορίζεται ως οποιοδήποτε φυλλώδες φυτό – ένα σαρκώδες φυτό που ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του σε μία καλλιεργητική περίοδο – στο οποίο κάποια του τμήματα «τρώγονται είτε μαγειρεμένα είτε ωμά, κατά τη διάρκεια του κύριου μέρους του γεύματος και όχι σαν σνακ ή επιδόρπιο», είπε ο Ράινερς.
Ο νομικός ορισμός του λαχανικού σε σχέση με το φρούτο – τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες – καθορίστηκε κατά τη διάρκεια μιας υπόθεσης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον 19ο αιώνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ντομάτα είναι λαχανικό.
Ενώ τα λαχανικά είναι στην πραγματικότητα οι ρίζες, οι μίσχοι και τα φύλλα των φυτών, οι ειδικοί δεν συνιστούν να τρώτε οποιεσδήποτε ρίζες, μίσχους και φύλλα.
Ένα παράδειγμα είναι το ραβέντι. Ο σαρκώδης μίσχος είναι το βρώσιμο μέρος του φυτού, αλλά τα φύλλα είναι δηλητηριώδη, είπε ο Ράινερς.
«Ξέρουμε ότι τα λαχανικά είναι υγιεινά. Ξέρουμε την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, ξέρουμε την περιεκτικότητά τους σε μέταλλα», είπε ο Ράινερς.
«Γνωρίζουμε επίσης ότι τα λαχανικά που είτε καλλιεργείτε είτε αγοράζετε σε μια λαϊκή αγορά ή ένα παντοπωλείο είναι ασφαλή για κατανάλωση», είπε.
Φάτε τα λαχανικά σας
Κατανοώντας τα διάφορα μέρη των λαχανικών και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε καλά, σύμφωνα με τη Σέρι Στάτσνι, διαιτολόγο και καθηγήτρια στο τμήμα υγείας, διατροφής και επιστημών άσκησης του Πανεπιστημίου Βόρειας Ντακότας.
Η κεφαλή του μπρόκολου είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά ο βλαστός του, ο οποίος συνήθως πετιέται, είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, είπε η Στάτσνι. Η τακτική κατανάλωση ανθοφόρων προϊόντων, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο, πρόσθεσε.
«Η καρδιοπάθεια είναι ακόμα ο Νο. 1 δολοφόνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ξέρουμε ότι αν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά, μειώνετε τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια – και αυτό σχετίζεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και όλες αυτές τις άλλες χρόνιες ασθένειες», είπε η Στάτσνι.
Είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία από λαχανικά, καθώς το καθένα έχει διαφορετικά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, πρόσθεσε. Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, είναι εξαιρετικές πηγές ορισμένων φυτοθρεπτικών συστατικών, φυσικών θρεπτικών συστατικών από τα φυτά που είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, που βοηθούν στη διατήρηση της οξείας όρασης, ενώ τα καρότα βοηθούν στην ενίσχυση της όρασης τη νύχτα.
«Αν σκεφτείτε τα πιο πλούσια, τα πιο σκούρα και πιο χρωματιστά λαχανικά, εκεί θα βρείτε αυτά τα (θρεπτικά συστατικά)», είπε η Στάτσνι, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα πλούσια σε κάλιο, όπως οι πατάτες, η κολοκύθα και το κολοκύθι, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση και διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.
«Ξεκινήστε τα νωρίς»
Για τους γονείς που θέλουν να κάνουν τα μικρά παιδιά τους να τρώνε φρούτα και λαχανικά, το να αναλύσετε την ανατομία του φυτού, περιγράφοντας τα χρώματα, την γεύση και την υφή, θα μπορούσε να είναι ένας διασκεδαστικός και εκπαιδευτικός τρόπος εισαγωγής των θρεπτικών πυκνών τροφίμων στους πρώτους εξερευνητές.
«Ξεκινήστε τα νωρίς», είπε η Στάτσνι. «Αν μάθουν τα παιδιά τα λαχανικά σε νεαρή ηλικία… είναι πιο πιθανό να τρώνε λαχανικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και επομένως να μειώσουν τον κίνδυνο των χρόνιων ασθενειών».
*Πηγή: CNN
**Photo Credit: Shutterstock