Ήρθε η στιγμή να κόψουμε ένα κρεμμύδι για να δώσουμε νοστιμιά στα φαγητά μας.

Το κρεμμύδι είναι το έξτρα υλικό που δίνει νοστιμιά στα φαγητά μας. Την οποίαν πληρώνουμε, με έναν τρόπο: το κλάμα που ρίχνουμε όταν το καθαρίζουμε.

Το εξαιρετικό αυτό λαχανικό είναι γευστικό και ένα ουσιαστικό μέρος τόσων πολλών πιάτων, αλλά αυτό το «τσούξιμο» στα μάτια μας μπορεί να το κάνει να μην αξίζει τον κόπο.

Πολλοί ειναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πιο είναι το καλύτερο κόλπο για να μειώσουν τα δάκρυα όταν κόβουν κρεμμύδι, αλλά ας δούμε τι λένε οι ειδικοί σε σχέση με το ποια από αυτά αξίζουν.

Αλήθεια, γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδι;

Αυτή η αίσθηση «τσουξίματος» στα μάτια μας εξυπηρετεί έναν σκοπό σε σχέση με το κρεμμύδι, λέει η Δρ Αμπεϊ Τίελ, επιστήμονας τροφίμων και οικοδεσπότης του καναλιού YouTube Abbey the Food Scientist.

«Είναι πραγματικά ο αμυντικός μηχανισμός του φυτού για να το αποτρέψει από το να καταναλωθεί», λέει η Τίελ. Πολλά λαχανικά έχουν τρόπους να αποφύγουν να γίνουν μεσημεριανό, όπως αγκάθια, «μύτες» ή πικρή γεύση, πρόσθεσε.

Η «άμυνα» ενός κρεμμυδιού προέρχεται από τη δομή των κυττάρων του, η οποία έχει διαφορετικά διαμερίσματα για να διαχωρίσει ουσίες.

Όταν καταστρέφουμε αυτά τα κύτταρα – όπως κάνουμε με ένα μαχαίρι – ένα ένζυμο και ένα αμινοξύ συνδυάζονται για να σχηματίσουν ενώσεις θείου και ένα άλλο ένζυμο στέλνει ατμούς στον αέρα που τελικά «συναντούν» τα μάτια μας, δηλώνει ο Δρ Μπράιαν Κουοκ Λι, ερευνητής στο Λουθηρανικό Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού στο Πάρκλαντ της Ουάσιγκτον.

«Μετά την αντίδραση που προκαλεί η υγρασία στα μάτια μας, παράγονται μικρές ποσότητες θειικού οξέος που ερεθίζουν τον κερατοειδή και οδηγούν σε δάκρυα», αναφέρει η Τίελ μέσω email.

Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα

Μια εξαιρετική μέθοδος για την παραγωγή λιγότερων δακρύων όταν ψιλοκόβουμε κρεμμύδια είναι να τοποθετήσουμε έναν ανεμιστήρα κοντά για να «φυσήξει» τους ατμούς μακριά, λέει η Τίελ.

«Με αυτόν τον τρόπο ο άνεμος παρασύρει τα μόρια που συνήθως εισέρχονται στο μάτι μας και φέρνει δάκρυα», λέει.

Προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά

Ναι, μπορεί να φαίνεται λίγο χαζό, αλλά τα γυαλιά αποτελούν μια αλάνθαστη μέθοδο, αναφέρει η Τίελ. Προστατεύουν τα μάτια από τα μόρια του αέρα, συμπληρώνει.

«Έχω παρατηρήσει ότι το να φοράω φακούς επαφής (αντί για γυαλιά) κάνει μεγάλη διαφορά όταν κόβω ένα κρεμμύδι», λέει η Τίελ. «Καλό είναι απλά να έχουμε ένα κάποιο είδος ”ασπίδας” που προστατεύει τα μάτια μας».

Ας καταψύξουμε αυτό το κρεμμύδι

Το ψυγείο, η κατάψυξη ή ένα μπολ με παγωμένο νερό μπορούν επίσης να βοηθήσουν, λέει ο Λι.

Η κατάψυξη, όπως κι ο φούρνος μικροκυμάτων, μπορεί να αλλάξει την υφή του κρεμμυδιού, επομένως ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο μόνο όταν φτιάχνουμε κάτι όπως μια σούπα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και η αποθήκευση κρεμμυδιών στο ψυγείο μπορεί να μειώσει την (έντονη) γεύση τους, λέει ο Λι. Αντίθετα, ας διατηρήσουμε τα κρεμμύδια μας σε δροσερό, ξηρό μέρος κι ας τα βάλουμε τα στο ψυγείο ή σε κρύο νερό για περίπου 20 λεπτά πριν έρθει η ώρα να τα ψιλοκόψουμε, δηλώνει επίσης.

Δυναμώστε τη φωτιά

Η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ατμών. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, ψήσουμε ένα κρεμμύδι στο φούρνο μικροκυμάτων πριν το κόψουμε, λέει ο Λι.

Ανάλογα με το μέγεθος του κρεμμυδιού, αυτό θα πρέπει να διαρκέσει οπουδήποτε από 30 δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά, προσθέτει.

Αλλά ο Λι συνιστά να το κάνουμε αυτό μόνο εάν φτιάχνουμε κάτι όπου η υφή του κρεμμυδιού δεν είναι τόσο σημαντική, επειδή η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να επηρεάσει την τραγανότητα του κρεμμυδιού.

Προσθέστε οξέα

Το ένζυμο που μετατρέπει τα αμινοξέα στα κρεμμύδια για να προκαλέσει το «τσούξιμο» λειτουργεί καλά σε ένα συγκεκριμένο εύρος pH, είπε. Ένα οξύ όπως το λεμόνι ή το ξύδι θα επιβραδύνει το ένζυμο που παράγει τους ατμούς που οδηγούν σε δάκρυα.

Η επιβράδυνση του ενζύμου που προκαλεί το δάκρυ έχει ένα άλλο πλεονέκτημα: Διατηρεί ανέπαφο το αμινοξύ που δίνει στο κρεμμύδι την ικανότητα ενίσχυσης της γεύσης σε μια συνταγή, λέει ακόμα ο Λι.

Ανάψτε κεριά

Μερικοί άνθρωποι ορκίζονται στο άναμμα κεριού κόβοντας ένα κρεμμύδι. Είναι πιθανό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει, λέει ο Λι.

«Θα μπορούσα να δω ότι αυτό λειτουργεί, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται μόνο από το είδος του κεριού», λέει ο Λι. Θα μπορούσε να μπλοκάρει τους ατμούς ή ένα αρωματικό κερί θα μπορούσε να έχει μια αντίδραση με τους ατμούς που είναι χρήσιμο.

Αλλά δεν είναι μια εγγυημένη μέθοδος, πρόσθεσε.

«Ίσως να μας αποσπάσει την προσοχή με την ωραία μυρωδιά», καταλήγει η Τίελ.

Δάγκωσε λίγο ψωμί

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτή η μέθοδος μειώνει το τσούξιμο, το αίσθημα δακρύων, αλλά δεν είναι μια μέθοδος στην οποία μπορείτε να βασιστείτε ότι θα δουλέψετε κάθε φορά, είπε.

Ο Λι είπε ότι δεν είναι σίγουρος για τη θεωρία πίσω από αυτό. Θα μπορούσε να είναι το ψωμί που απορροφά τον ατμό ή μπορεί να είναι ψυχολογικό, είπε.

Πηγή: CNN

Photo Credit: Shutterstock