Εάν σας έχουν κάνει μασάζ σε έναν από τους μύες του ώμου ή έχετε χρησιμοποιήσει έναν κύλινδρο, πιθανότατα έχετε αισθανθεί ότι υπάρχουν μερικά μικρά εξογκώματα βαθιά σε μυ του σώματός σας. Μόλις αγγίξετε αυτά τα εξογκώματα – που ονομάζονται «μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου» (ΜΣΠΠ) ή myofascial trigger points ή μυϊκοί κόμποι – είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Αλλά τι ακριβώς είναι οι μυϊκοί κόμποι και πώς σχηματίζονται; Μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα; Και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να τους ξεφορτωθείτε;

Τι προκαλεί μυϊκούς κόμπους;

Οι μυϊκοί κόμποι τείνουν να σχηματίζονται όταν ένας μυς είναι κουρασμένος, είτε μέσω άσκησης είτε λόγω κακής στάσης του σώματος. Βρίσκονται συχνότερα στους μύες του αυχένα, του άνω τραπεζοειδή, καθώς και στη μέση της πλάτης, στους βραχίονες και στις γάμπες.

Για παράδειγμα, το να σκύβετε πάνω από έναν υπολογιστή για ώρες την ημέρα μπορεί να μην μοιάζει με προπόνηση, αλλά μπορεί να κουράσει τους μύες του αυχένα, του ώμου, της πλάτης και του αντιβραχίου, δήλωσε ο Δρ Τζος Γκόλντμαν, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αθλητιατρικής στο UCLA Health. «Ο λαιμός σου είναι σκυμμένος κοιτάζοντας την οθόνη ενός υπολογιστή για οκτώ ώρες», είπε. «Αυτό είναι ένα αρκετά επιθετικό φορτίο στο σώμα».

Όταν οι μύες υπερφορτώνονται, μπορούν να καταστραφούν, προκαλώντας ορισμένα σημεία να μικρύνουν ή να σφίξουν – και να παραμείνουν έτσι. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο περιβάλλων ιστός (ή περιτονία) πυκνώνει και γίνεται λιγότερο ελαστικός, δημιουργώντας μια πυκνή μπάλα. Θεωρούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ροή αίματος και υγρών στην περιοχή, καθώς και φλεγμονή.

Γιατί βλάπτουν;

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί μερικοί κόμποι πονάνε και άλλοι όχι, ή γιατί μερικοί πονάνε μόνο όταν πιέζονται, ενώ άλλοι πονάνε όλη την ώρα, δήλωσε ο Κρίστοφερ ΝταΠράτο, φυσιοθεραπευτής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος μελετά τον χρόνιο πόνο σε αθλητές.

Όταν προκαλούν πόνο, ορισμένοι ερευνητές υποψιάζονται ότι μπορεί να οφείλεται στο πόσο στενά οι μυϊκές ίνες, η περιτονία και τα νεύρα είναι τοποθετημένα μαζί.

Οι περισσότεροι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι οι μυϊκοί κόμποι προκαλούν μη αναστρέψιμη βλάβη στο σώμα σας, αλλά μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να κινείστε άνετα και να συμβάλουν στον χρόνιο πόνο.

μυς

Πώς μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε;

Πολλοί κόμποι θα φύγουν μόνοι τους μετά από μια εβδομάδα ή δύο. Αλλά μερικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και στην επιτάχυνση της επούλωσης.

Μελέτες δείχνουν ότι τόσο η θερμότητα όσο και ο πάγος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου των μυϊκών κόμπων.

Αν και δεν θα σπάσουν τους κόμπους από μόνα τους, η θέρμανση ή οι παγοκύστες είναι «σχεδόν πάντα χρήσιμες για τη συμπτωματική βελτίωση», δήλωσε ο Δρ Λιν Γκέμπερ, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ, ο οποίος έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας και θεραπεύοντας μυϊκούς κόμπους.

Τέντωμα

Το τέντωμα δεν θα εξαλείψει ούτε τους κόμπους, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, εν μέρει αυξάνοντας την υγρασία στον περιβάλλοντα ιστό, δήλωσε ο Δρ ΝταΠράτο.

Οι ειδικοί συστήνουν τέντωμα είτε μετά την άσκηση, όταν οι μύες σας ζεσταίνονται, είτε πριν από τον ύπνο.

Μασάζ

Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των μυϊκών κόμπων, καθώς και να χαλαρώσει προσωρινά τις συσπάσεις που προκαλούν κόμπους – αλλά συνήθως μόνο για μία ή δύο ημέρες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό έχει να κάνει με τη ροή του αίματος: Όταν ένας θεραπευτής πιέζει τον ιστό γύρω από έναν κόμπο, περιορίζει τη ροή του αίματος στην περιοχή, δήλωσε ο Ζακαρι Γκίλεν, επίκουρος καθηγητής φυσιολογίας άσκησης στο κρατικό πανεπιστήμιο του Μισισιπή. Στη συνέχεια, όταν η πίεση αυξάνεται, εισέρχεται αίμα, γεγονός που βοηθά στη σύσπαση να χαλαρώσει και φέρνει θρεπτικά συστατικά στην περιοχή.

Το αυτο-μασάζ με μια μπάλα λακρός ή έναν κύλινδρο αφρού μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Για κόμπους που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας, ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να εκτελέσει στοχευμένο μασάζ και επίσης να σας καθοδηγήσει σε στρατηγικές ασκήσεις.

Ξηρός βελονισμός

Ο ξηρός βελονισμός, που συχνά εκτελείται από φυσιοθεραπευτή ή βελονιστή, φαίνεται να είναι από τις πιο αποτελεσματικές μακροπρόθεσμες θεραπείες για μυϊκούς κόμπους, δήλωσε ο Δρ Γκέμπερ . Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων απευθείας σε κόμπους και την αφαίρεση των βελόνων μετά από λίγα λεπτά. (Ονομάζεται «ξηρό» επειδή δεν εγχέεται τίποτα.)

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική επειδή προκαλεί μικροτραυματισμό στον μυ, ο οποίος προκαλεί μια θεραπευτική απόκριση καθώς το αίμα εισέρχεται. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει δημιουργώντας μια μικροσκοπική τρύπα στον κόμπο, δήλωσε ο Δρ ΝταΠράτο. «Όταν διαχωρίζετε τις μυϊκές ίνες που είναι πολύ συμπιεσμένες», είπε, «δημιουργείτε τώρα λίγο χώρο».

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, σκεφτείτε το ενδεχόμενο «υγρού βελονισμού», είπε ο Δρ Γκόλντμαν , ή την ένεση ενός φαρμάκου για τον πόνο, όπως κορτικοστεροειδή. Αυτό συνήθως γίνεται στο γραφείο ενός γιατρού.

Μερικοί γιατροί έχουν αρχίσει να εγχέουν αλλαντική τοξίνη (πιο γνωστή ως Botox) σε μυϊκούς κόμπους, η οποία μπορεί προσωρινά να ανακουφίσει τον πόνο παραλύοντας τον ιστό, αλλά ο Δρ Γκέμπερ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά της.

Πώς τους εμποδίζετε να επιστρέψουν;

Μόλις θεραπεύσετε τους κόμπους σας, μερικές συνήθειες μπορούν να τους αποτρέψουν από το να επιστρέψουν.

Πρώτον, προσέξτε τη στάση σας στο γραφείο σας ή στο τηλέφωνό σας, είπε ο Δρ Γκέμπερ . Θέλετε τα μάτια σας να είναι επίπεδα με μια οθόνη υπολογιστή ή smartphone και τα χέρια σας στο ίδιο επίπεδο με ένα πληκτρολόγιο, έτσι ώστε να μην κουνάτε το λαιμό σας ή να καμπουριάζετε στους ώμους.

Στη συνέχεια, φροντίστε να ενσωματώσετε τακτικά διαλείμματα κίνησης στην ημέρα σας, δήλωσε ο Δρ Γκέμπερ . Κάθε 20 λεπτά περίπου, σηκωθείτε, τεντωθείτε, κάντε μια βόλτα γύρω από το σπίτι ή το γραφείο σας ή κάντε ό, τι αισθάνεται καλά.

Η έρευνα δείχνει ότι η τακτική άσκηση θα βοηθήσει, επίσης, ιδιαίτερα στην προπόνηση δύναμης. Όσο ισχυρότεροι και πιο ευέλικτοι είναι οι μύες σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να υπερφορτωθούν στην καθημερινή σας ζωή.

Τέλος, να θυμάστε ότι πιέζοντας τον εαυτό σας πολύ σκληρά στο γυμναστήριο μπορεί αυτό να προκαλέσει κόμπους, δήλωσε ο Δρ Γκίλεν. Για να αποφύγετε αυτό, φροντίστε να καταπονείτε τους μυς σας προοδευτικά κατά την προπόνηση με βαράκια και σταδιακά να επιταχύνετε την αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο.

Πηγή: New York Times

Photo Credit: Shutterstock