Σήμερα, οι τρίχες στην μασχάλη είναι… λιγότερο αποδεκτές με βάση τα κοινωνικά «πρέπει», τουλάχιστον για τις γυναίκες. Θεωρούνται «αντι-αισθητικές», «σιχαμερές» ενώ ένα από τα χειρότερα αλλά πολύ συχνά σχόλια είναι να χαρακτηρίζουν όσες δεν έχουν ξυριστεί ακόμη και ελάχιστες μέρες «βρωμερές». Πόσα είναι τα κακόβουλα αστεία που ακούμε για «αξύριστες» γυναίκες;

Οι τάσεις των τελευταίων δεκαετιών απαιτούν οι μασχάλες να είναι εντελώς άτριχες. Ωστόσο, μερικά χρόνια πριν δεν ήταν έτσι η «νόρμα». Οι γυναίκες διατηρούσαν περιποιημένες μεν, αλλά φυσικές δε τις μασχάλες τους. Το να φαίνονται οι τρίχες δεν ήταν κάτι που θα προκαλούσε επικριτικά σχόλια αλλά θα πέρναγε μάλλον αδιάφορο.

Όλα αυτά θα ξανά ανατραπούν, καθώς η νέα γενιά «αγκαλιάζει» τις τριχωτές της μασχάλες και δεν ντρέπεται να τις δείξει.

Με αφορμή το πρόσφατο εξώφυλλο της Emma Corrin στην Vogue, ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση γύρω από την νέα γενιά κοριτσιών που δεν θεωρούν πια taboo να δείχνουν τις τρίχες στην μασχάλη τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να τις θεωρούν «αηδιαστικές», ακόμη και «βρώμικες».

Ειδικά για τον δεύτερο χαρακτηρισμό, όσοι σχολιάζουν αρνητικά τις τρίχες στην μασχάλη -κάτι απόλυτα φυσιολογικό- ως «ανθυγιεινό», ακυρώνουν αυτόματα τους εαυτούς τους, όταν οι μισοί αποτελούν άντρες, οι οποίοι είναι απόλυτα αποδεκτό να αφήνουν μακριές τις τρίχες της μασχάλης τους. Είναι βρωμιά μόνο για το «ασθενές» φύλο;

τρίχες μασχάλη

Οι celebrities των 90s δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εμφανίζονται ακόμη και στο κόκκινο χαλί δείχνοντας τις γεμάτες με τρίχες μασχάλες τους. Από την Julia Roberts μέχρι την Madonna, το να μην είναι ξυρισμένο το συγκεκριμένο σημείο ήταν καθημερινό φαινόμενο, παρά τα γυναικεία περιοδικά που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, πολλές σύγχρονες star έχουν κάνει ένα δυναμικό statement, μέσω της εικόνας τους και δεν ξυρίζονται πάντα στο συγκεκριμένο σημείο. Ανάμεσά τους και η Emily Ratajkowski, η οποία θεωρείται από τα μεγαλύτερα sex symbols του Hollywood.

Πώς γίνεται κάτι τόσο ανθρώπινο και φυσικό να αφαιρεί πόντους από το sexyness της Emily; Δεν γίνεται, καθώς είναι εξίσου ελκυστική ξυρισμένη ή μη.

τρίχες μασχάλη

Από το εξώφυλλο της Emily Ratajkowski στο Harper’s Bazaar το 2018.

Όλο και περισσότερα είναι τα νέα κορίτσια που τολμούν να αφήσουν για περισσότερες μέρες αξύριστες τις μασχάλες τους, αγαπώντας το σώμα τους περισσότερο από ποτέ. Εάν το νιώθουν, τις ξυρίζουν. Εάν όχι, τις αφήνουν έτσι. Και τα νέα αγόρια είναι εντάξει με αυτό, καθώς γνωρίζουν πως πρόκειται για κάτι απόλυτα το φυσιολογικό.

Και δεν διστάζουν να μοιραστούν την φυσική τους εικόνα και στα social media, με το instagram και το TikTok να κατακλύζονται από γυναίκες που δεν έχουν καμία διάθεση να κρύψουν τις τρίχες τους για μία ανάρτηση.

Ο μόνος λόγος που οι προηγούμενες γενιές μάθαμε να «σιχαινόμαστε» τις τρίχες στις μασχάλες, είναι γιατί έτσι μάθαμε. Μάθαμε να ντρεπόμαστε για τις τρίχες μας, μάθαμε να λέμε «όχι» σε απρόβλεπτα ραντεβού ώστε «να μην μας δει αξύριστες», μάθαμε να φοράμε μακριές μπλούζες ακόμη και στον καύσωνα επειδή δεν προλάβαμε να ξυριστούμε το προηγούμενο βράδυ. Μάθαμε να μισούμε το σώμα μας, με τον φόβο ότι θα το μισήσουν και οι άλλοι όσο εμείς. Μάθαμε να μισούμε τις άλλες γυναίκες που δεν πρόλαβαν να ξυριστούν.

Πόσα «που πάει έτσι;» ξεφωνίσαμε προσπαθώντας να κρύψουμε την δυσαρέσκειά μας που κάποια ένιωσε ελεύθερη να δείξει το σώμα της ακριβώς όπως είναι, ενώ εμείς δεν μπορούμε να φορέσουμε ανοιχτά ρούχα χωρίς να περάσουμε το δέρμα μας πρώτα από τις κοφτερές λεπίδες του ξυραφιού;

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Emmanuel Macron: Το Twitter «έκανε πάρτι» με το δασύτριχο στήθος του | intronews.gr

Menstrual Cup 101: Τέλος τα ταμπόν και οι σερβιέτες – Το κύπελλο περιόδου θα σου «λύσει τα χέρια» | intronews.gr

Mαύρισμα; Τέλος – Η ηλιοθεραπεία είναι ό,τι χειρότερο για την επιδερμίδα σου | intronews.gr