Το να έχουμε φωτεινά, όμορφα δόντια εξαρτάται από κάτι περισσότερο από το απλό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα.
Εξαρτάται επίσης από τη δύναμη του σμάλτου σας, το εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας και την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην καθημερινή φθορά. Αυτά που τρώμε και πίνουμε, ή ακόμα και ορισμένες αρρώστιες ή φάρμακα, μπορούν να αφαιρέσουν τα μέταλλα που κάνουν το σμάλτο μας τόσο δυνατό. Και η γενετική μας και οι πρώιμες παιδικές μας εμπειρίες μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο στο πόσο σκληρά είναι τα δόντια μας και πόσο ευαίσθητα είναι σε τερηδόνα.
Δείτε τι θέλουν οι οδοντίατροι να ξέρουμε για το τι εξασθενεί τα δόντια μας και πώς να τα διατηρήσουμε γερά.
Τι προκαλεί τα αδύναμα δόντια;
Μερικοί άνθρωποι έχουν απλώς πιο λεπτό ή πιο εύθραυστο σμάλτο. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα σχετικά σπάνιων γενετικών διαταραχών, όπως η Ατελής αδαμαντινογένεση. Αλλά πιο συχνά τα προβλήματα του σμάλτου συνδέονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να διαταράξουν το σχηματισμό του στη μήτρα ή στην πρώιμη παιδική ηλικία, είπε η Δρ. Ισαμπέλ Τσέις, διευθύντρια του προγράμματος παιδοδοντιατρικής ειδικότητας στο Harvard School of Dental Medicine.
Η έρευνα έχει συνδέσει ζητήματα προγεννητικής υγείας όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης D ή ο διαβήτης κύησης με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ελαττωμάτων της αδαμαντίνης στα παιδιά.
Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο υποσιτισμός στη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία ασθένειες όπως η ιλαρά, η πνευμονία ή ακόμη και οι συχνοί υψηλοί πυρετοί μπορεί να συνδέονται με ασθενέστερο σμάλτο.
Όσο πιο αδύναμο είναι το σμάλτο, τόσο πιο ευαίσθητα είναι τα δόντια σας, ειδικά στη ζέστη ή στο κρύο. Μπορεί επίσης να είμαστε πιο επιρρεπείς σε τερηδόνα, είπε η Δρ Τσέις.
Στους μεγαλύτερους εφήβους και ενήλικες, τα όξινα τρόφιμα και ποτά προκαλούν το μεγαλύτερο μέρος της διάβρωσης του σμάλτου που βλέπουν οι οδοντίατροι, είπε η Δρ Τσέις. Αυτά περιλαμβάνουν χυμούς φρούτων, αθλητικά ποτά, αναψυκτικά, ανθρακούχο νερό και τρόφιμα που έχουν ξύδι, όπως τα τουρσιά.
Ο καφές, αν και είναι κάπως όξινος, δεν είναι τόσο διαβρωτικός όσο τα ποτά και τα αναψυκτικά εσπεριδοειδών, ειδικά σε μέτριες ποσότητες. Αλλά αν προσθέσουμε ζάχαρη στο πρωινό μας φλιτζάνι, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τα βακτήρια στο στόμα μας, είπε η Δρ Τσέις, τα οποία στη συνέχεια παράγουν οξύ που μπορεί να αποδυναμώσει τα δόντια μας. Αυτή είναι μια ξεχωριστή διαδικασία από την άμεση διάβρωση από το οξύ στα τρόφιμα.
Τα αντικείμενα που κολλάνε στα δόντια μας είναι προβληματικά για τον ίδιο λόγο. Εάν τα τρώμε ή τα πίνουμε συχνά, το σμάλτο μας θα χάσει σιγά-σιγά τα μέταλλα του και θα γίνουν πιο αδύναμα και πιο ευάλωτα σε κοιλότητες , είπε ο Δρ Ντάνιελ Χ. Φιν, πρόεδρος του τμήματος στοματικής βιολογίας στο Rutgers School of Dental Medicine.
«Αν είχατε μια σοκολάτα και την τρώγατε ταυτόχρονα, θα είχατε μια μεγάλη έκθεση σε τροφές που προκαλούν την παραγωγή οξέων στα δόντια σας», εξήγησε. Αλλά αν τη σπάσετε σε κομμάτια και τη φάγατε σε πολλές φορές, «θα είχατε πολλαπλές εκθέσεις σε οξύ», πρόσθεσε, το οποίο μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά.
Τα δόντια ενός ατόμου – ιδιαίτερα εκείνα στο πίσω μέρος του στόματος – μπορεί επίσης να χαλάσουν από χρόνια παλινδρόμηση οξέος ή συχνούς εμετούς. Ορισμένες επαγγελματικές εκθέσεις, όπως το θειικό ή το υδροχλωρικό οξύ, μπορεί επίσης να θέσουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο διάβρωσης της αδαμαντίνης.
Το σάλιο μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη ρυθμίζοντας ή εξουδετερώνοντας το οξύ στο στόμα, είπε ο Δρ Φιν. Μπορεί επίσης να επικαλύψει τα δόντια με σημαντικά μέταλλα που βοηθούν στην επαναμεταλλοποίηση, όπως ασβέστιο από σκούρα φυλλώδη πράσινα ή φώσφορο από ξηρούς καρπούς, φασόλια και κρέατα. Αλλά τα άτομα που έχουν χρόνια ξηροστομία λόγω ορισμένων ιατρικών παθήσεων ή φαρμάκων μπορεί να μην έχουν αυτή την προστασία και, ως εκ τούτου, να είναι επίσης επιρρεπή σε εξασθενημένα δόντια.
Ένας οδοντίατρος μπορεί να πει εάν έχουμε προβλήματα σμάλτου κοιτάζοντας τα δόντια μας κάτω από έντονο φως ή σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιώντας μια ακτινογραφία για να εκτιμήσει την πυκνότητα του σμάλτου.
Τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τα δόντια;
Αν και ορισμένοι παράγοντες είναι ανεξέλεγκτοι, εξακολουθούν να υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε και να ενισχύσετε το σμάλτο σας. Το επιμελές βούρτσισμα και το νήμα είναι απαραίτητα, είπε η Δρ Τσέις. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μισή έως μία ώρα μετά το φαγητό ή το ποτό για να δώσουμε χρόνο στο σάλιο μας να ξεπλύνει τα οξέα πριν βουρτσίσετε.
Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά τη χρήση προϊόντων που περιέχουν φθόριο, το οποίο ενώνει το ασβέστιο και τον φώσφορο στο σάλιο μας για να κάνει το σμάλτο πιο σκληρό και πιο ανθεκτικό στην αποσύνθεση.
Οι οδοντίατροι μπορεί επίσης να συστήσουν στοματικό διάλυμα με φθόριο ή να συνταγογραφήσουν οδοντόκρεμα υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο για άτομα που έχουν πιο αδύναμα δόντια ή είναι πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα. Ωστόσο, όλες αυτές οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές στα αρχικά στάδια της βλάβης του σμάλτου, είπε ο Δρ Φάιν.
Για την πρόληψη της διάβρωσης, ο Δρ Τσέις είπε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση όξινων τροφίμων και ποτών. Αποφύγουμε να πίνουμε ποτά για μεγάλες χρονικές περιόδους και να τσιμπολογάμε συνεχώς σνακ, γεγονός που εκθέτει τα δόντια μας σε οξέα πιο συχνά και τροφοδοτεί τα βακτήρια στο στόμα μας. Ξεπλένουμε το στόμα μας αφού φάμε και πιούμε νερό τακτικά για να αυξήσουμε την παραγωγή σάλιου και να αντιμετωπίσουμε ορισμένες από τις επιπτώσεις της διάβρωσης.
Ο προγραμματισμός τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων μπορεί επίσης να αποφέρει οφέλη, επιτρέποντάς μας να συλλάβουμε και να επιδιορθώσσουμε τη ζημιά από νωρίς. Εάν το σμάλτο διαβρώνεται συνεχώς, η ζημιά δεν μπορεί να σταματήσει. Οι ρωγμές και οι κοιλότητες είναι μόνιμες και το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνουμε είναι να πάμε για σφράγισμα όταν πονάμε.
Πηγή: New York Times // Πηγή φωτογραφίας: Unsplash