Περιεχόμενα
Ο σολομός είναι μια από τις πιο υγιεινές ζωικές πρωτεΐνες που μπορούμε να βάλουμε στο πιάτο μας.
«Το ψάρι είναι μια από τις λίγες ζωικές τροφές που συνδέονται σταθερά με οφέλη για την υγεία και ο σολομός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μου όταν προτείνω ψάρια στους ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ Ντάριους Μοζάφαριν , διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής του Food is Medicine Institute στο Πανεπιστήμιο Ταφτς.
Αλλά η επιλογή του είδους που θα φάμε για την υγεία μας – sockeye ή coho, άγριο ή εκτρεφόμενο – δεν είναι τόσο προφανές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θρεπτική αξία του σολομού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το είδος. Και υπάρχει η αντίληψη των καταναλωτών ότι ο εκτρεφόμενος σολομός και ο άγριος σολομός διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και τα επίπεδα ουσιών που έχουν μολυνθεί – πεποιθήσεις που εν μέρει υποστηρίζει η έρευνα.
Τι υπέροχο έχει ο σολομός;
Ο Δρ Μοζάφαριν τόνισε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – συγκεκριμένα το DHA και το EPA – ως ένα από τα διακριτικά διατροφικά χαρακτηριστικά του σολομού. Ο σολομός περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 DHA και EPA από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη τροφή, εκτός από άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγγα και οι σαρδέλες.
Μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα θαλασσινά με χαμηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα λιπαρά οξέα μειώνουν την αρτηριακή ακαμψία, η οποία σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, και μπορεί επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που θα μπορούσαν να προστατεύουν έναντι της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.
Ο Δρ Μοζάφαριν είπε επίσης ότι τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στην πρώιμη ζωή και τα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να προφυλάξει από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ .
Ενώ το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να παράγει μόνο του κάποιο DHA και EPA, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το σώμα και ο εγκέφαλος λαμβάνουν αυτό που χρειάζονται, είπε. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να τρώμε μια μερίδα ψάριών (ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Ενώ πολλά συμπληρώματα περιέχουν ωμέγα-3, υπάρχουν ενδείξεις ότι η λήψη αυτών των λιπαρών από τα θαλασσινά μπορεί να είναι καλύτερη, ίσως επειδή υπάρχουν ενώσεις στο κρέας των ψαριών που βοηθούν στην πρόληψη της διάσπασης των ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια της πέψης.
Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι ο σολομός περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, σελήνιο και ιώδιο, που μπορεί να υποστηρίξουν ή να αυξήσουν τις υγιείς επιδράσεις αυτών των λιπών. «Εστιάζουμε συνήθως στα ωμέγα-3, αλλά είναι όλο το «πακέτο» που κάνει τον σολομό τόσο υγιεινό», δήλωσε ο Μάθιου Σπράγκ, λέκτορας διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Stirling Institute of Aquaculture στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι ένα είδος πιο υγιεινό από το άλλο;
«Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές στην αγορά, που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση», είπε η Στεφανί Κολόμπο, καθηγήτρια στη διατροφή της υδατοκαλλιέργειας στο Πανεπιστήμιο Νταλχάουζι στον Καναδά.
Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει πιο είδος είναι πιο υγιεινό, η Δρ Κολόμπο εξέτασε τις διατροφικές αξίες των τύπων σολομού που διατίθενται στους καταναλωτές. «Το κύριο εύρημα της έρευνάς μας ήταν ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ άγριου και εκτρεφόμενου σολομού», είπε.
Ενώ ο άγριος σολομός και ο άγριος σολομός Σινούκ – δύο από τα είδη που πωλούνται πιο συχνά – ήταν τα πιο «πυκνά σε θρεπτικά συστατικά», η μελέτη της διαπίστωσε επίσης ότι ο εκτρεφόμενος σολομός Ατλαντικού είχε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3, πρωτεϊνών και άλλων υγιεινών θρεπτικών συστατικών. Ο άγριος ροζ σολομός του Ειρηνικού έτεινε να έχει λιγότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τους άλλους τύπους, ανεξάρτητα από το αν ήταν εκτρεφόμενος ή άγριος.
Ωστόσο, τα διατροφικά στοιχεία στη μελέτη της Δρ. Κολόμπο ήταν μέσες τιμές. Ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος της τροφής που δίνεται στον σολομό εκτροφής ή η εποχή του χρόνου που αλιεύεται ένας άγριος σολομός, είπε, τα επίπεδα των υγιών λιπών ή άλλων θρεπτικών συστατικών μπορεί να διαφέρουν από ψάρι σε ψάρι.
Η Δρ Κολόμπο, η οποία εργάζεται στο Συμβούλιο Δανεισμού Αλιείας & Υδατοκαλλιέργειας της Νέας Σκωτίας, πρόσθεσε ότι «όλων των ειδών σολομοί που εξετάσαμε ήταν πολύ θρεπτικοι».
Τι γίνεται με τον υδράργυρο και άλλους ρύπους;
Η Δρ Κολόμπο είπε ότι η εργασία της βρήκε κάποιες διαφορές μεταξύ των τύπων: ο εκτρεφόμενος σολομός Ατλαντικού, για παράδειγμα, έτεινε να έχει χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου από τις άγριες ποικιλίες. Ωστόσο, όλα τα δείγματα περιείχαν επίπεδα υδραργύρου πολύ χαμηλότερα από τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας. «Ακόμα κι αν τρώγαμε σολομό κάθε μέρα, ο υδράργυρος δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε», είπε.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) και άλλες προσμείξεις που μερικές φορές εμφανίζονται στα θαλασσινά. Έρευνες έχουν βρει ότι ο σολομός, είτε άγριος είτε εκτρεφόμενος, δεν περιέχει επιβλαβή επίπεδα αυτών των τοξινών. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή δεν ζει αρκετά για να απορροφήσει πολλά από αυτά, είπε ο Δρ Μοζάφαριν.
Τόσο η υπεραλίευση άγριων ειδών όσο και οι ρύποι που σχετίζονται με τη γεωργία αποτελούν συνεχή ανησυχία. Αλλά οι ειδικοί είπαν ότι όλοι οι τύποι σολομού ξεπερνούν τις περισσότερες ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όσον αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Πάνω απ ‘όλα, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι ο σολομός είναι καλός για εμάς: «Αν υποθέσουμε ότι σας αρέσει η γεύση», είπε ο Δρ Μοζάφαριν, «είναι πραγματικά το τέλειο ψάρι».
Πηγή: NYT