Περιεχόμενα
- Γιατί ο στόχος μας πρέπει να είναι ένα λειτουργικό και όχι ένα εξαιρετικά καθαρό σπίτι
- Τι να κάνει κάνουμε αν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα βασικά
- Τι κάνουμε αν το σπίτι είναι σχετικά καθαρό, αλλά υπάρχει χάος με τα πράγματα στη μέση
- Και αν το σπίτι είναι ιδιαίτερα καθαρό με τίμημα την εξάντληση
- Πώς αποφασίζουμε τι είναι απαραίτητο και τι όχι για έναν λειτουργικό χώρο
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος σε αυτές τις αλλαγές
- Τι γίνεται αν κάποιος στο σπίτι μας είναι απρόθυμος να συνεισφέρει
Oι δουλειές του σπιτιού, δεν τελειώνουν ποτέ, όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Όταν διαγράψετε το τελευταίο πράγμα που είχατε στη λίστα σας, κάτι νέο έχει εμφανιστεί. Έχουν μαζευτεί πάλι άπλυτα πιάτα, το πάτωμα θέλει σκούπισμα. Όλο και περισσότερα εμπόδια σε ένα σπίτι χάος.
Αν και το διαδίκτυο είναι γεμάτο hacks για το πώς μπορεί να έχει κανείς το σπίτι του τακτοποιημένο πιο γρήγορα, τι γίνεται με την κούραση από την ατελείωτη φροντίδα του νοικοκυριού;
Μια απάντηση σε αυτό επιχειρεί να δώσει η Κ.Σ. Ντέιβις, ψυχολόγος και συγγραφέας του best seller «How to Keep House While Drowning». Το ζήτημα φαίνεται πως ενδιαφέρει πολλούς. Χάρη στις συμβουλές που δίνει στο TikTok, για τις δουλειές του σπιτιού και την ψυχική υγεία, έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύρια ακόλουθοι. Ένα από τα πιο δημοφιλή βίντεο της «Γιατί δεν χρειάζεται να αλλάξεις το ποιος είσαι για να έχεις ένα λειτουργικό σπίτι», έχει ξεπεράσει τα 11,6 εκατομμύρια θεάσεις.
@domesticblisters The key to a functional home does NOT include changing who you are. #strugglecare #messy #LoveMeMode #cleantok ♬ Darling – Trees and Lucy
Η μητέρα δύο παιδιών από το Χιούστον του Τέξας, άρχισε πριν από δύο χρόνια να μιλά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε αναζητώντας μια ισορροπία ανάμεσα στην ψυχική υγεία και τη φροντίδα του σπιτιού. Ήταν στις αρχές της πανδημίας και το δεύτερο παιδί της μόλις είχε γεννηθεί.
Τώρα λέει πως θέλει όσοι την ακολουθούν να καταλάβουν πως ένα ακατάστατο σπίτι δεν είναι λόγος για να ντρέπεται κάποιος. «Θέλω να σταματήσουν να φροντίζουν το σπίτι τους και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα σπίτι που φροντίζει τους ίδιους», αναφέρει.
Η Washington Post της ζήτησε να δώσει μερικές συμβουλές, για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.
Γιατί ο στόχος μας πρέπει να είναι ένα λειτουργικό και όχι ένα εξαιρετικά καθαρό σπίτι
Το λειτουργικό σπίτι, σύμφωνα με την Ντέιβις, είναι εκείνο που επιτρέπει σε εσάς και στην οικογένειά σας να ζήσετε και να λειτουργείτε άνετα εντός του, όχι κάποιο που ταιριάζει στο πώς ορίζει κάποιος άλλος το «καθαρό».
«Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως η κατάσταση του σπιτιού μας κατά κάποιο τρόπο ότι δείχνει πόσο αξίζει κάποιος», λέει. Κάτι, που μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη φροντίδα του σπιτιού.
Όταν αντιμετωπίζετε ζητήματα ψυχικής υγείας, έχετε πολλή δουλειά, φροντίζετε τα παιδιά ή όλα αυτά μαζί, το να μην μπορείτε να ασχολείστε διαρκώς με το σπίτι μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο. Όταν μένετε πίσω, νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Και αυτό, στη συνέχεια, κάνει ακόμη πιο δύσκολο να πάρετε τα πράγματα από την αρχή, εξηγεί.
Τι να κάνει κάνουμε αν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα βασικά
Αν ο νεροχύτης και ο πάγκος της κουζίνας είναι διαρκώς γεμάτος πιάτα, ή τα παιχνίδια των παιδιών βρίσκονται σκορπισμένα σε όλο το σπίτι, η Ντέιβις συμβουλεύει να επιλέξετε 1-5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε ημέρα, είτε μόλις ξυπνήσετε, είτε πριν πέσετε για ύπνο.
Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα το γέμισμα του πλυντηρίου πιάτων, το καθάρισμα των πάγκων της κουζίνας ή το στρώσιμο του κρεβατιού. Αυτό θα σας βοηθήσει να λειτουργήσετε καλύτερα την επόμενη ημέρα. «Και μην ανησυχείτε για όλα τα άλλα», λέει.
Ξεκινώντας με τα απλά, εξηγεί, είναι το κλειδί για να μην τα παρατήσετε. Γιατί η μισή δουλειά είναι αυτή η ψυχική, συναισθηματική μάχη, συμπληρώνει. «Σας αξίζει να περπατήσετε μέχρι το μπάνιο χωρίς να σκοντάψετε και να πέσετε. Και αυτό αρκεί για σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τι κάνουμε αν το σπίτι είναι σχετικά καθαρό, αλλά υπάρχει χάος με τα πράγματα στη μέση
«Πάντα συστήνω τη μέθοδο των πέντε, ως ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις, γιατί για μένα αυτό είναι το εργαλείο προκειμένου οι χώροι να γίνουν ταχύτερα κατοικήσιμοι», λέει η Ντέιβις.
Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει να συγκεντρώνεσαι σε πέντε κατηγορίες αντικειμένων που καταλήγουν σε ένα ακατάστατο δωμάτιο: σκουπίδια, πιάτα, άπλυτα ρούχα, πράγματα που έχουν θέση και πράγματα που δεν έχουν.
Αν περιοριστείς σε αυτές τις πέντε κατηγορίες, θα νιώσεις λιγότερο φορτωμένος και πιο ικανός να αντιμετωπίσεις την ακαταστασία, λέει. Η ίδια συνιστά η αρχή να γίνει με τα σκουπίδια. Μαζέψτε τα σε μια σακούλα ή στοίβα και προχωρήστε στην επόμενη κατηγορία, τα άπλυτα ρούχα.
Και αν το σπίτι είναι ιδιαίτερα καθαρό με τίμημα την εξάντληση
Αν κρατάτε το σπίτι οργανωμένο και νιώθετε εξουθένωση από την πίεση για να συνεχίσετε με αυτό τον τρόπο η Ντέιβις λέει: «Πετάξετε το βιβλίο με τους κανόνες». Επαναξιολογήστε αυτά που δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργικότητα, όπως να σκουπίζετε κάθε ημέρα, ή να διπλώνετε τα ρούχα προτού τα βάλετε στα συρτάρια.
Για παράδειγμα, η ίδια διαπίστωσε πως το τελευταίο δεν λειτουργούσε για την περίπτωση της δικής της οικογένειας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει δύο παιδιά. Έτσι, υιοθέτησε ένα σύστημα που δεν διπλώνει τα ρούχα, αλλά τα ξεχωρίζει σε καλάθια για κάθε μέλος της οικογένειας και στη συνέχεια κρεμάει τα υπόλοιπα στην κοινή ντουλάπα.
Πώς αποφασίζουμε τι είναι απαραίτητο και τι όχι για έναν λειτουργικό χώρο
Η λειτουργικότητα για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό, τονίζει η Ντέιβις. Όμως, σημειώνει, είναι σημαντικό να ξεχωρίσεις τι είναι αυτό που πραγματικά επηρεάζει τη δυνατότητα να λειτουργείς.
«Επηρεάζει πράγματι τη λειτουργικότητά μου να έχω σκόνη στο πάτωμα;», αναρωτιέται φέρνοντας ένα παράδειγμα. Για κάποιους, αυτή η ερώτηση είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μεγάλη υπόθεση αυτό. Όμως, η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική για άλλους. «Υπάρχει πάντα κάποιος που θα πει ότι το να είναι καθαρό το πάτωμα είναι ζήτημα λειτουργικότητας για εμένα, επειδή δεν μπορώ να κάνω ότι δεν το βλέπω», εξηγεί.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος σε αυτές τις αλλαγές
Να θες να τα κάνεις όλα, πολύ γρήγορα. Αντί για αυτό, θέλουμε να κάνουμε τις μικρές αλλαγές που μπορούμε. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επικεντρωθείς στην επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν, συμβουλεύει.
Αν όλοι στο σπίτι αφήνουν τα παπούτσια σε έναν μεγάλο σωρό στην εξώπορτα, μην τους πείτε να τα τοποθετούν σε ένα ράφι στην ντουλάπα, λέει η Ντέιβις. Αντί για αυτό, επιλέξτε μια στρατηγική που θα μοιάζει πιο εύκολη, για παράδειγμα βάλτε ένα καλάθι για τα παπούτσια εκεί όπου συνήθως σχηματίζεται ο σωρός.
Ή, αν κάποιος έχει τη συνήθεια να αφήνει τα ρούχα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πατώματος, βάλτε εκεί το καλάθι για τα άπλυτα.
Τι γίνεται αν κάποιος στο σπίτι μας είναι απρόθυμος να συνεισφέρει
Να θυμάστε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της συζήτησης και της υπαγόρευσης ενός νέου συστήματος σε κάποιον – ειδικά σε έναν οικιακό σύντροφο, συμβουλεύει ο Ντέιβις.
«Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να κάνουν τη ζωή σας πιο δύσκολη», αναγνωρίζει ο Ντέιβις, «αλλά δεν είναι επίσης δίκαιο να… περπατάτε και να υπαγορεύετε σε όλους τους άλλους πώς πρέπει να ζουν στα σπίτια τους».
Συζητήστε με τον σύντροφό σας σχετικά με τον καταμερισμό της οικιακής εργασίας, αλλά να θυμάστε ότι η έκδοση λειτουργικότητας ενός ατόμου δεν πρόκειται ποτέ να είναι ακριβώς η ίδια με κάποιου άλλου. «Πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση, να καθίσουμε, όπου και οι δύο έχουμε συμφωνήσει να πάμε στο τραπέζι και να μιλήσουμε για αυτό».
Πηγή: Washington Post
Photo Credit: Shutterstock