Περιεχόμενα
Θυμάστε σε ορισμένες παλιές ταινίες που τα ζευγάρια κοιμούνταν σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες και ξυπνούσαν ξεκούραστα και ήρεμα;
Μάλλον αυτό το σκεπτικό που έχουν όσοι δοκιμάζουν τη νέα τάση στη συγκατοίκηση, που θέλει τα ζευγάρια να μένουν στο ίδιο σπίτι, αλλά να κοιμούνται σε διαφορετικά δωμάτια.
Η τάση έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, αφού ένα ζευγάρι μοιράστηκε στο Tik Tok την εμπειρία του, η οποία το βοήθησε να ζει πιο ήρεμα.
H Siobhan και o Jamie μετακόμισαν στο ίδιο σπίτι, αφού είχαν για έναν χρόνο σχέση από απόσταση. Το να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, όμως, προκαλούσε προβλήματα στη σχέση τους, γιατί δεν ξεκουράζονταν επαρκώς.
«Εξαιτίας της διαταραχής ύπνου που έχω, δυσκολεύομαι τόσο στο να παραμείνω κοιμισμένη, όσο και στο να κοιμηθώ σε πρώτο επίπεδο», είπε στο elitedaily.com, η Siobhan.
Η συνεχής έλλειψη ύπνου οδήγησε σε καβγάδες και επηρέασε την επικοινωνία του ζευγαριού. «Μας πήρε πολύ χρόνο για να σκεφτούμε μια λύση, αλλά η ιδέα για τα χωριστά υπνοδωμάτια ήταν η καλύτερη.
Στην αρχή δεν τη δεχόμασταν, αφού νομίζαμε πως δεν είναι φυσιολογικό για ένα ζευγάρι, αλλά και επειδή δεν νιώθαμε όμορφα να μην ξαπλώνουμε μαζί», λέει η κοπέλα που εργάζεται ως web developer.
Τελικά, το ζευγάρι κατάλαβε πως ήταν προτιμότερο να θυσιάσει τον κοινό ύπνο, δηλαδή λίγες στιγμές χώρια, παρά όλη τους τη σχέση.
Τον περασμένο Νοέμβριο μοιράστηκαν την εμπειρία τους στο Tik Tok. To video τους έγινε πολύ δημοφιλές, ενώ το #separaterooms έχει ήδη πάνω από 1εκ. views, από ζευγάρια που μοιράζονται με τη σειρά τους το πώς τα βοήθησε η συγκεκριμένη πρόταση.
Και ενώ οι σύμβουλοι σχέσεων και οι ψυχολόγοι λένε πως ο ύπνος σε ξεχωριστά δωμάτια επηρεάζει κάθε ζευγάρι με διαφορετικό τρόπο, οι συγκεκριμένοι ισχυρίζονται πως η σχέση τους δυνάμωσε και έχουν τη δυνατότητα να είναι ο εαυτός τους.
Γιατί τα ζευγάρια μένουν μαζί, αλλά κοιμούνται σε διαφορετικά δωμάτια;
Οι διαταραχές ύπνου δεν είναι ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να οδηγήσει ένα ζευγάρι στο να αποφασίσει να κοιμάται χωριστά.
«Οι άνθρωποι κοιμούνται πιο βαθιά χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα, που σημαίνει ότι κοιμάστε καλύτερα μόνοι. Επιπλέον, με το να κοιμάστε σε ξεχωριστό δωμάτιο, δεν ενοχλείτε με τη ρουτίνα σας τον σύντροφό σας, ούτε εσείς ενοχλείστε από δικές τους συνήθειες.
Επομένως, έχετε μεγαλύτερη ελευθερία στο πρόγραμμα ύπνου σας και τον δικό σας προσωπικό χώρο, για να νιώσετε άνετα», σημειώνει στο ίδιο μέσο η Gaby Balsells, couples therapist και κλινική ψυχολόγος.
Η σχέση σας δεν θα επηρεαστεί αρνητικά, όσο και οι δύο δουλεύετε για αυτή με ενσυναίσθηση και λογική σκέψη.
«Αρκετοί φοβούνται πως θα επηρεαστεί αρνητικά το σεξουαλικό κομμάτι, αλλά αν μπουν εξαρχής τα σωστά όρια και εκφραστούν ξεκάθαρα οι ανάγκες του κάθε μέλους της σχέσης, ο ύπνος σε ξεχωριστά δωμάτια, μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά», λέει η ειδικός.
Πώς θα καταλάβετε αν σας ταιριάζει
Η ψυχολόγος προτείνει τη λογική του σωστού και λάθους για το αν θέλετε να δείτε κατά πόσο θα βοηθηθεί η σχέση σας από αυτή τη συνθήκη.
«Να έχετε ανοιχτό μυαλό. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε χωριστά για ένα ή δύο βράδια και ελέγξτε το πρωί πώς αισθάνεστε. Αν υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον, δοκιμάστε το για μια ολόκληρη εβδομάδα. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεται περίεργα γιατί είναι μια νέα συνήθεια».