Μια νέα συνήθεια που έχουν υιοθετήσει όσοι πηγαίνουν συστηματικά στο γυμναστήριο, έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες. Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να φάνε, πριν από την προπόνηση, pre workout συμπληρώματα σε μορφή σκόνης, αντί να τα αναμείξουν με νερό, όπως προτείνεται από τις εταιρείες παραγωγής τους.

Οι ερευνητές που μίλησαν σε ιατρικό συνέδριο των ΗΠΑ, ανησυχούν ότι οι έφηβοι μπορεί να το δοκιμάσουν, υποκινούμενοι από το νέο trend στο Tik Tok. Οι σκόνες συνήθως περιέχουν πολλά αμινοξέα, βιταμίνες και άλλα συστατικά, όπως καφεΐνη, που δίνουν το αναγκαίο boost πριν από την προπόνηση για να ενισχυθεί η αντοχή.

Αλλά υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι από τη λήψη πολλών διεγερτικών που ενισχύουν την ενέργεια. Μια μεγάλη δόση καφεΐνης, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες που σχετίζονται με την καρδιά, συμπεριλαμβανομένων των αίσθημα αυξημένων ή μειωμένων παλμών.

Ένα scoop σκόνη μπορεί να περιέχει τόσο καφεΐνη όσο πέντε φλιτζάνια καφέ, λένε οι ερευνητές από το παιδικό ιατρικό κέντρο Cohen στη Νέα Υόρκη. Αυτό το boost μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Και η εισπνοή της σκόνης καταλάθος, θα μπορούσε να προκαλέσει πνιγμό ή λοίμωξη ή πνευμονία, λένε οι ερευνητές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα προϊόντα θεωρούνται τρόφιμα και όχι φάρμακα, αλλά πρέπει να είναι ασφαλή για κατανάλωση για να μπορούν να πωλούνται σε καταστήματα σε άτομα 18 ετών και άνω.

Ορισμένες σκόνες που πωλούνται στο διαδίκτυο μπορεί να μην προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές ή να μην περιέχουν τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία. Αρκετές έχουν απαγορευτεί έκτοτε για τη χρήση ουσιών όπως συνθετική αμφεταμίνη που ονομάζεται DMAA και διεγερτικό που ονομάζεται συννεφρίνη.

Τι λάθος κάνουν με τα pre workout συμπληρώματα

Οι ερευνητές της μελέτης ανέλυσαν 100 βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο TikTok, χρησιμοποιώντας το hashtag “pre workout” για την αναζήτησή τους. Μόνο οκτώ από αυτά έδειξαν ότι την σκόνη να χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο.

Περισσότεροι από 30 έτρωγαν την αδιάλυτη σκόνη, με τα άτομα να την βάζουν στο στόμα τους, ακολουθούμενη από μερικές γουλιές νερό ή υγρό. Αυτά συγκέντρωσαν περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια likes.

Η Bridget Benelam, από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, δήλωσε: «Οι σκόνες πριν από την προπόνηση συνήθως περιέχουν καφεΐνη μαζί με άλλα συστατικά όπως κρεατίνη, αμινοξέα και βιταμίνες. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τα οφέλη των προϊόντων, ωστόσο μπορούν να σε τονώσουν πριν την γυμναστική.

Αυτές οι μελέτες γίνονται συνήθως σε αθλητές και επομένως δεν είναι σαφές πόσο σχετικό είναι αυτό για τον ευρύτερο πληθυσμό. Υπάρχει κίνδυνος υπερκατανάλωσης καφεΐνης, ειδικά αν χρησιμοποιείτε περισσότερες από μία φορές την ημέρα ή απλώς αν τρώτε τη σκόνη, καθώς μπορεί να καταναλώσετε περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα».

Photo: Unsplash.com / edgar-chaparro