Η συζήτηση ξεκίνησε ακόμη μια φορά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή τη φορά πρόκειται για το πώς και γιατί χρησιμοποιούμε αντηλιακό. Το επιχείρημα ξεκίνησε όταν ο Τιμ Σπένκτορ, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, εξέφρασε ανησυχίες ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ενώ η ανάρτηση του Σπένκτορ διαβάστηκε από πάρα πολλούς χρήστες του Διαδικτύου, δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικοί μιλούν κατά της χρήσης αντηλιακού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με αμέτρητες αναρτήσεις που συζητούν το θέμα.

Οι περισσότερες από αυτές τις ανησυχίες προέρχονται από το γεγονός ότι το αντηλιακό μπλοκάρει την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) – την οποία χρειάζεται το σώμα μας για να συνθέσει τη βιταμίνη D στο δέρμα. Ευτυχώς, η έρευνα των Καρλ Λόρενς και Άντονι Γιάνγκ δείχνει ότι αυτό μάλλον δεν είναι ένα πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η λιποδιαλυτή βιταμίνη D είναι πολύτιμη για τον οργανισμό μας. Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό, συμβάλλει στην υγεία των οστών προστατεύοντας από την οστεοπόρωση, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και απαλύνει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Αντίθετα, η ανεπάρκειά της έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση:

 – παχυσαρκίας,
 – διαταραχές του θυρεοειδή αδένα
 – ψωρίασης,
 – καρδιαγγειακής νόσου,
 – αυτοάνοσων παθήσεων,
 – ασθενούς ανοσοποιητικού και μυικού συστήματος
 – και διαβήτη

Ενώ μπορούμε να λάβουμε βιταμίνη D από ορισμένα τρόφιμα – όπως τα λιπαρά ψάρια, οι κρόκοι αυγών και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα – το σώμα μας βασίζεται κυρίως στο φως του ηλιού για να την παράγει στο δέρμα μας.

Όταν είμαστε εκτεθειμένοι στην υπεριώδη ακτινοβολία Β του ήλιου (UVB), μια σειρά διεργασιών στα κύτταρα του δέρματός μας, μετατρέπουν ένα μόριο που μοιάζει με χοληστερόλη σε βιταμίνη D3.

Δεδομένου ότι η παραγωγή βιταμίνης D απαιτεί έκθεση σε ακτινοβολία UVB, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η χρήση αντηλιακού αναστέλλει τη σύνθεση της βιταμίνης D.

Το αντηλιακό λειτουργεί ως φίλτρο, απορροφώντας ή αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία UV. Όσο υψηλότερος είναι ο παράγοντας αντηλιακής προστασίας (SPF) ενός προϊόντος, τόσο καλύτερα αποτρέπει το ηλιακό έγκαυμα (το οποίο προκαλείται κυρίως από την ακτινοβολία UVB).

Αποτρέποντας αυτή την ακτινοβολία να φτάσει και να μεταλλάξει το DNA στα κύτταρα του δέρματος, τα αντηλιακά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Τα αντηλιακά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ωστόσο, τα αντηλιακά δεν είναι 100% αποτελεσματικά – κυρίως επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις οδηγίες. Οι άνθρωποι συνήθως εφαρμόζουν μόνο περίπου το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο της απαιτούμενης ποσότητας αντηλιακού – και οι περισσότεροι δεν εφαρμόζουν ξανά σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτό σημαίνει ότι κάποια UVB μπορεί ακόμα να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος.

Αντηλιακό και βιταμίνη D

Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση της χρήσης αντηλιακού στα επίπεδα βιταμίνης D. Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι με τυπική χρήση, το αντηλιακό εξακολουθεί να επιτρέπει την επαρκή παραγωγή βιταμίνης D.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα των των Καρλ Λόρενς και Άντονι Γιάνγκ, πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα μιας εβδομάδας σε 40 παραθεριστές στην Τενερίφη της Ισπανίας. Οι συμμετέχοντες διδάχθηκαν να εφαρμόζουν σωστά ένα αντηλιακό SPF 15 για να προστατεύουν το δέρμα τους.

Όχι μόνο το αντηλιακό προστάτευε τους συμμετέχοντες από ηλιακά εγκαύματα, αλλά και τα επίπεδα βιταμίνης D τους βελτιώθηκαν. Αυτό μας έδειξε ότι ακόμη και όταν χρησιμοποιήθηκε αντηλιακό, επαρκής ποσότητα ακτινοβολίας UVB εξακολουθούσε να φτάνει στο δέρμα, επιτρέποντας την παραγωγή βιταμίνης D.

Αυτά τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με δύο μελέτες που εξέτασαν επίσης την πραγματική χρήση αντηλιακού και τα επίπεδα βιταμίνης D.

Οι περισσότερες από τις μελέτες που περιλαμβάνονται σε αυτές τις ανασκοπήσεις είτε ανέφεραν ότι η χρήση αντηλιακού δεν είχε καμία επίδραση στα επίπεδα βιταμίνης D είτε ότι η χρήση αντηλιακού οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα με τις μελέτες πεδίου, οι οποίες θα παρείχαν την καλύτερη αντανάκλαση της πραγματικής χρήσης αντηλιακού και της έκθεσης στον ήλιο.

Ωστόσο, αυτές οι ανασκοπήσεις βρήκαν επίσης αρκετές πειραματικές μελέτες (με πιο ελεγχόμενες συνθήκες) που έδειξαν ότι η χρήση αντηλιακού μπορεί να αποτρέψει τη σύνθεση βιταμίνης D. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας που δεν ήταν αντιπροσωπευτικές της ηλιακής ακτινοβολίας UV, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τη συνάφειά τους για τα πραγματικά συμπεράσματα

Ένας άλλος περιορισμός των μελετών που αξιολογήθηκαν σε αυτές τις ανασκοπήσεις ήταν ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν αντηλιακά με χαμηλό δείκτη προστασίας (περίπου SPF 15 ή χαμηλότερο). Οι συμβουλές για τη δημόσια υγεία συνιστούν τη χρήση αντηλιακού τουλάχιστον SPF 30, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ανασταλτική επίδραση στην παραγωγή βιταμίνης D.

Και οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες χρησιμοποίησαν μόνο λευκούς συμμετέχοντες. Το λευκό δέρμα έχει λιγότερη χρωστική ουσία μελανίνης, η οποία δρα ως φυσικά αντηλιακά – προστατεύοντας από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία (συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού εγκαύματος).

Η μελανίνη μπορεί επίσης να έχει μια δυνητικά μικρή, ανασταλτική επίδραση στην παραγωγή βιταμίνης D. Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει σταθερά ότι τα άτομα με σκούρο δέρμα τείνουν να έχουν φτωχότερα επίπεδα βιταμίνης D από τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα που ζουν σε παρόμοια γεωγραφικά πλάτη. Αυτή η διαφορά γίνεται ακόμη πιο έντονη σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, όπου τα επίπεδα της ακτινοβολίας UVB είναι χαμηλότερα.

Μια έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος παρήγαγαν περισσότερη βιταμίνη D. Ωστόσο, αυτή η απόκλιση πιθανότατα οφείλεται σε διαφορές στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση. Ορισμένες χρησιμοποίησαν πηγές τεχνητής ακτινοβολίας, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν την ηλιακή ακτινοβολία UV και μπορεί να δώσουν μη αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα.

Υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων μελετών που θα περιλαμβάνουν άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος και θα χρησιμοποιούν αντηλιακά με υψηλότερο δείκτη προστασίας. Αλλά με βάση τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, η τυπική χρήση αντηλιακού δεν αναστέλλει την παραγωγή βιταμίνης D. Έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της πρόληψης των βλαβερών επιπτώσεων της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Δεδομένου ότι τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, το να περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο μπορεί να είναι ωφέλιμο. Ωστόσο, ενώ τα άτομα με σκούρο δέρμα έχουν 20-60 φορές μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τον ήλιο όταν είναι πιο δυνατός και να φοράτε αντηλιακό ή να καλύπτεστε εάν είστε έξω τις ηλιόλουστες μέρες.

Πηγή: The Conversation

Photo Credit: Shutterstock