Το να γνωρίσεις έναν άνθρωπο στη σήμερον ημέρα και να βγεις ραντεβού μαζί του, είναι σαν να πρέπει να περάσεις την πιο δύσκολη πίστα σε ένα παιχνίδι που έχεις κολλήσει για καιρό. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια οι εφαρμογές γνωριμιών, όπως το Tinder, βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο πολύς κόσμος φαίνεται να απομακρύνεται από αυτές, έχοντας κουραστεί από τη χρήση τους.
Και είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς το πόσο εξαντλητικό είναι να χρησιμοποιεί κάποιος μια εφαρμογή καθημερινά και ταυτόχρονα να βλέπει τόσα πρόσωπα να περνούν από την οθόνη του. Και το χειρότερο, να μην έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι χρήστες φτάνουν εν τέλει σε ένα σημείο να απογοητεύονται για τον χρόνο που χαράμισαν στο ψάξιμο μέσω διαδικτύου, συγκριτικά με τον χρόνο που ξοδεύουν για ένα πραγματικό ραντεβού.
Σύμφωνα με μελέτη του 2019, τα online ραντεβού είναι ένας πολύ πιο πιθανός τρόπος για να γίνει μια γνωριμία. Κάτι που γνωρίζαμε εδώ και καιρό βέβαια. Από την άλλη, μια πρόσφατη έρευνα από την εφαρμογή γνωριμίων Badoo, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι τα 3/4 των single ανθρώπων ένιωθαν εξαντλημένοι από τις άσκοπες αλληλεπιδράσεις και τα ακατάλληλα matches από πλατφόρμες και εφαρμογές.
Aντίστοιχα και μια αμερικανική μελέτη του Απριλίου 2022, έδειξε ότι τέσσερις στους πέντε ενήλικες «βίωσαν κάποιο βαθμό συναισθηματικής κόπωσης ή εξάντλησης από τα διαδικτυακά ραντεβού».
Διαβάστε ακόμη: Η αποτελεσματική μέθοδος 4-7-8: Την συστήνουν οι ειδικοί σε όσους δεν κοιμούνται από άγχος
Η εξάντληση υπάρχει. Αυτό είναι γεγονός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν, ακόμα κι αν γνωρίζουν πως είναι άσκοπο. Παραμένουν να είναι η πιο εύκολη πρόσβαση σε γνωριμία, ειδικά σε έναν κόσμο που κινείται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο. Επίσης η πλοήγηση σε περισσότερες από μία εφαρμογές ταυτόχρονα είναι δύσκολη. Ωστόσο, πολλοί το κάνουν επειδή αισθάνονται πως αυξάνει τις πιθανότητες να βρουν ταίρι.
Το online dating και ο σωστός τρόπος χρήσης του
Σύμφωνα με έρευνα της Leah LeFebvre, αναπληρώτριας καθηγήτριας επικοινωνιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, που διεξήχθη σε 395 χρήστες του Tinder, το 2017, περισσότεροι από τους μισούς είχαν διαγράψει την εφαρμογή πολλές φορές. Σχεδόν το 40% αυτών των περιπτώσεων, ήταν επειδή ο χρήστης είχε ξεκινήσει μια σχέση.
Αλλά το 35% των συμμετεχόντων είπε ότι διέγραψε την εφαρμογή επειδή «ένιωθαν αποτυχημένοι». Αυτό σήμαινε είτε ότι δεν είχαν αντιστοιχίες με άλλα πρόσωπα ή τελικά η γνωριμία κατέληγε στο βυθό της θάλασσας. Κάποιοι εξ αυτών απλώς βαρέθηκαν ή βρήκαν άσκοπη τη χρήση της εφαρμογής.
Σίγουρα το online dating πυροδοτήθηκε και από την πανδημία, αλλά ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει μια γνωριμία σε φυσικούς χώρους, ειδικά αν κάποιος δεν είναι ο τύπος που κάθεται στα μπαρ. Ένας όμως εύκολος τρόπος είναι οι δραστηριότητες, στις οποίες θα συναντήσει κάποιος άτομα με κοινά ενδιαφέρονται και ίσως κοντά ηλικιακά.
Πάντως, όπως αναφέρει η ειδικός σχέσεων του Bumble, Caroline West, είναι σοφότερο να χρησιμοποιούνται οι εφαρμογές δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ούτως ώστε οι χρήστες να εστιάζουν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Το Bumble διαθέτει επίσης μια λειτουργία που επιτρέπει στους «κουρασμένους» χρήστες να παίρνουν «αναβολή» της δραστηριότητάς τους, ώστε να μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα.
Διαβάστε ακόμη: We were on a break: Η νέα τάση στις σχέσεις που τις ανανεώνει – Τι είναι το gap year
Για μερικούς ανθρώπους, μια παύση ραντεβού είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται. Εν κατακλείδι, μπορεί να γίνει τρομερά πιεστικό το να είσαι single, αλλά και κουραστικό το να ψάχνεις να βρεις σύντροφο μέσω εφαρμογών. Η λύση είναι να γίνεται η χρήση των dating apps συνειδητά και η αναζήτηση συντρόφου χωρίς να είναι η πρώτη και τελευταία σκέψη.