Επιτέλους ήρθε η στιγμή της απενοχοποίησης του μετεωρισμού, της παραγωγή αερίων από το κατώτερο πεπτικό σύστημα, γνωστής και ως πορδής.

Πρόσφατα η Καναδή ηθοποιός, συγγραφέας και food blogger Μέρλιν Σμιθ – γνωστή στο TikTok ως @mairlynthequeenoffibre και @mairlynsmith στο Instagram – απενοχοποίησε το «fart walk», το περπάτημα δηλαδή κατά το οποίο απελευθερώνεις όλους τους «δαίμονες» που ταλαιπωρούν το έντερο.

@mairlynthequeenoffibre The #fartwalk lady is me. I’m mostly on instagram as Mairlyn Smith so I didn’t know i was that cool over here 😂 #fartwalk #fartwalker #farts ##hearthealthy #guthealthy #diabetesawareness #agingwell #aging ♬ original sound – mairlynthequeenoffibre

Σε ένα βίντεο που έχει που μετρά ήδη περί τα 70 εκατ. post στο TikTok εξηγεί πώς αυτή και ο σύζυγος της περπατούν περίπου 60 λεπτά μετά το δείπνο τους και απελευθερώνουν τα αέριά τους.

Αμέτρητοι χρήστες στο TikTok και το Instagram έχουν μοιραστεί τις δικές τους εμπειρίες και το hashtag #fartwalk έχει γίνει το νέο fitness trend.

Τι λέει όμως η επιστήμη; Ο Βίνσεντ Χο, Ακαδημαϊκός και Κλινικός Γαστρεντερολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικού Σίδνεϊ, δίνει τις απαντήσεις σε άρθρο του στο The Conversation.

Η άσκηση ανακουφίζει από τον μετεωρισμό

«Γνωρίζουμε ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα, καθώς τα αέρια ωθούνται προς την έξοδο από το σώμα μας» εξηγεί ο Δρ Ho και παραθέτει τα ευρήματα ισπανική μελέτης από το 2006.

Σε οκτώ ασθενείς με μετεωρισμό, επτά εκ των οποίων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ζητήθηκε να αποφύγουν για δύο ημέρες τροφές που προάγουν την παραγωγή αερίων, όπως τα φασόλια, και να καταναλώσουν το τελευταίο γεύμα τους το αργότερο οκτώ ώρες πριν από την πειραματική διαδικασία. Κάθε ασθενής κλήθηκε να καθίσει σε μια πολυθρόνα, ώστε να μην επηρεάσει η στάση του σώματος την κίνηση των αερίων.

Οι ερευνητές διοχέτευσαν αέρα απευθείας στο λεπτό έντερο των συμμετεχόντων μέσω ενός ελαστικού σωλήνα που περνούσε από το στόμα τους, και συνέλεξαν σε μια σακούλα, μέσω σωλήνα τοποθετημένου στο ορθό, τα αέρια που απελευθέρωναν.

Έτσι, οι ερευνητές μπορούσαν να εκτιμήσουν τον όγκο αερίων που παγιδεύονταν στο έντερο. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους ασθενείς να κάνουν πετάλι σε ένα ειδικά τροποποιημένο ποδήλατο γυμναστικής, ενόσω παρέμεναν καθιστοί στις πολυθρόνες τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά μικρότερο όγκο αερίων στο έντερο κατά την άσκηση, κάτι που οι επιστήμονες απέδωσαν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και ευκολότερη αποβολή των αερίων.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το περπάτημα μπορεί να έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα: μπορεί να ενεργοποιήσει ένα νευρικό αντανακλαστικό, το οποίο βοηθά στην προώθηση των τροφών και των παραχθέντων αερίων μέσω του εντέρου. Το περπάτημα μπορεί επίσης να αυξήσει την ενδοκοιλιακή πίεση –όπως ενεργοποιεί τους κοιλιακούς μυς για τη διατήρηση της όρθιας θέσης και ισορροπίας-, η οποία βοηθά στην εκτόνωση των εντερικών αερίων.

Πώς να το κάνετε σωστά

Μια μελέτη από το Ιράν εξέτασε τα αποτελέσματα του περπατήματος σε 94 άτομα με μετεωρισμό.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να περπατήσουν αργά για 10 έως 15 λεπτά (περίπου 1.000 βήματα) μετά το γεύμα και το δείπνο. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συμπτωμάτων από το γαστρεντερικό σύστημα πριν από την έναρξη του προγράμματος και ξανά στο τέλος του προγράμματος τεσσάρων εβδομάδων. Διαπιστώθηκε ότι το περπάτημα μετά το γεύμα ανακούφισε από συμπτώματα, όπως ερυγή (ρέψιμο), μετεωρισμός και η κοιλιακή δυσφορία.

Στοιχείο-κλειδί: οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περπατήσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, σφίγγοντας δηλαδή τα χέρια πίσω από την πλάτη τους και γέρνοντας το κεφάλι προς τα εμπρός. Η στάση αυτή αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση και κατά συνέπεια διευκολύνει την αποβολή αερίων από το παχύ έντερο. Ως προς το γυρτό κεφάλι, είναι ένας τρόπος για λιγότερη κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια του περπατήματος.

Τι γίνεται με τη δυσκοιλιότητα;

Το «fart walk» μπορεί να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα.

Μια μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος μεσήλικες ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων γρήγορου περπατήματος τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα – σε συνδυασμό με 11 λεπτά ασκήσεων.

Αυτό το πρόγραμμα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, βελτίωσε τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας μέσω μειωμένης καταπόνησης, λιγότερων σκληρών κοπράνων.

Φαίνεται επίσης ότι όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο καλύτερα είναι τα οφέλη για τα συμπτώματα του εντέρου.

Σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μία μελέτη που αύξησε τον ημερήσιο αριθμό βημάτων σε 9.500 βήματα από 4.000 βήματα οδήγησε σε μείωση κατά 50% της σοβαρότητας των συμπτωμάτων τους.

Και μόλις 30 λεπτά περπατήματος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Τι γίνεται αν δεν μπορώ να βγω έξω από το σπίτι;

Εάν το να βγείτε έξω από το σπίτι μετά το δείπνο είναι αδύνατο, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να περπατήσετε αργά σε διάδρομο ή γύρω από το σπίτι σας.

Εάν όχι, καθίστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα και κάντε πετάλι χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο ποδήλατο γυμναστικής. Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης είναι καλύτερος από καθόλου.

Ό, τι κι αν κάνετε, μην αράζετε στον καναπέ! Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος μπροστά στην οθόνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών του εντέρου.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η σωματική αδράνεια κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου και η κατανάλωση ακανόνιστων γευμάτων συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο κοιλιακού πόνου και φουσκώματος.

Πηγή: The Conversation

Photo Credit: Shutterstock