Η αντικατάσταση του κρέατος και των γαλακτοκομικών με δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει σημαντικά τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη για τον αντίκτυπο της διατροφής στην υγεία.
Τα αποτελέσματα που ανέδειξε η έρευνα
Ερευνητές στη Γερμανία ανέλυσαν 37 δημοσιευμένες μελέτες για να αξιολογήσουν τα οφέλη της μετάβαση από το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως φασόλια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, έλαια, φρούτα και λαχανικά.
Βρήκαν σημαντικές μειώσεις στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη τύπου 2 και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τις περιόδους που καλύπτονται από τις μελέτες, ειδικά όταν τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα αντικαταστάθηκαν με φυτικά τρόφιμα.
«Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη της μετάβασης από τη διατροφή με βάση τα ζώα, συμπεριλαμβανομένου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών, πουλερικών και βουτύρου, σε φυτικές τροφές όπως ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο», δήλωσε η Δρ Sabrina Schlesinger. , ανώτερος συγγραφέας της μελέτης στο Γερμανικό Κέντρο Διαβήτη στο Ντίσελντορφ.
Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν περίπου 25% χαμηλότερος όταν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αντικαταστάθηκαν με ξηρούς καρπούς ή όσπρια. Εν τω μεταξύ, η αντικατάσταση ενός αυγού την ημέρα με 25 γραμμάρια ξηρών καρπών συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο. Όμως δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι η αντικατάσταση των πουλερικών ή των ψαριών με ξηρούς καρπούς ή όσπρια μείωσε τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Παρόμοια οφέλη παρατηρήθηκαν για τον διαβήτη τύπου 2 και όλες οι αιτίες θανάτου που καταγράφηκαν από τις μελέτες που αναλύθηκαν. Οι συγγραφείς υπολόγισαν μια μείωση του διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 20% όταν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως αντικαταστάθηκαν με έως και 28 γραμμάρια ξηρών καρπών ή όταν ένα ημερήσιο αυγό αντικαταστάθηκε με 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως ή 10 γραμμάρια ξηρών καρπών.
Η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος, το οποίο ήταν συχνά κόκκινο κρέας με τη μορφή ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικων ή χοτ ντογκ, συνδέθηκε με τα πιο ξεκάθαρα οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με τη μελέτη στο BMC Medicine, η αλλαγή 50 g επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα με 28-50 g ξηρών καρπών συσχετίστηκε με 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στις μελέτες που αξιολογήθηκαν.
Η έρευνα δεν εμβαθύνει στους λόγους για τα παρατηρούμενα οφέλη για την υγεία, αλλά το κρέας είναι συχνά πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα που πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Το επεξεργασμένο κρέας μπορεί επίσης να έχει υψηλά επίπεδα νατρίου, νιτρικών και νιτρωδών αλάτων.
Οι φυτικές τροφές, από την άλλη πλευρά, είναι πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που μειώνουν τη φλεγμονή. Η καθηγήτρια Nita Forouhi, ειδικός σε θέματα διατροφής, διαβήτη και παχυσαρκίας στη Μονάδα Επιδημιολογίας MRC του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε ότι τα πιο πειστικά ευρήματα από τη μελέτη ήταν για την εναλλαγή επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Ένα μειονέκτημα είναι ότι η μελέτη δεν κάνει διάκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων γαλακτοκομικών. Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις, είπε η Forouhi, ότι τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί, ήταν πιο υγιεινά. Η μελέτη δεν εξέτασε ούτε τα οφέλη από την αντικατάσταση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αυγά.
«Μπορεί να μην επιθυμούν όλοι να είναι vegan ή χορτοφάγοι», είπε. «Οι ερευνητές δικαίως ζητούν περαιτέρω και καλύτερης ποιότητας έρευνα», πρόσθεσε η Forouhi. «Όμως, ενώ αυτό αναμένεται, θα ήταν συνετό να εστιάσουμε ιδιαίτερα στη μείωση της πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, του οποίου οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον είναι μεγαλύτερες».
Πηγή: The Guardian.com
*Photo Credits: Unsplash