Πόσες και πόσες φορές ενώ προγραμματίζουμε ένα ταξίδι δεν έχουμε σκεφτεί να κλείσουμε ένα οικονομικό ξενοδοχείο γιατί «για έναν ύπνο θα πάμε». Λοιπόν, αυτός ο ύπνος από ανάγκη, γίνεται επιλογή και μάλιστα ακριβή.
Στα πλαίσια του wellbeing εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν να αλλάξουν τον τρόπο που τρέφονται, να σταματήσουν το κάπνισμα και να βάλουν την άσκηση στην ζωή τους.
Όπως ήταν φυσικό, ο ύπνος δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός, μιας και αποτελεί από τις σημαντικότερες ώρες της ημέρας προσφέροντας μας ουσιαστική ξεκούραση η οποία και είναι απαραίτητη για την διατήρηση της πνευματικής διαύγειας και της ψυχικής ηρεμίας. Το άγχος, η κατάθλιψη, η κακή διάθεση, και οι εναλλαγές στην διάθεση είναι προβλήματα που οφείλονται συχνά στην έλλειψη ύπνου.
Η παγκόσμια πανδημία φαίνεται ότι έπαιξε τεράστιο ρόλο σε αυτό. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι το 40% άνω των 2.500 ενηλίκων που συμμετείχαν, ανέφεραν μείωση στην ποιότητα του ύπνου τους από την αρχή της πανδημίας.
Ο υπνοθεραπευτής και ολιστικός προπονητής Malminder Gill έχει επίσης παρατηρήσει μια αλλαγή στη στάση απέναντι στον ύπνο. «Όλα φαίνεται να κινούνται προς τη μακροζωία και νομίζω ότι αυτό έχει τροφοδοτήσει τα πράγματα», λέει ο Gill στο CNN Travel. Ο Gill συνεργάστηκε με το Cadogan, ένα ξενοδοχείο Belmond στο Λονδίνο, για να δημιουργήσει μια ειδική υπηρεσία που απευθύνεται σε επισκέπτες με προβλήματα ύπνου που ονομάζεται Sleep Concierge.
Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει διαλογισμό πριν τον ύπνο, μενού μαξιλαριών ανάλογα με το αν οι επισκέπτες θέλουν να κοιμούνται ανάσκελα ή στο πλάι, την επιλογή της κατάλληλης κουβέρτας και τσάι που βοηθάει στον ύπνο. Όλα ειδικά σχεδιασμένα και προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να προσφέρουν στους επισκέπτες τον ιδανικό ύπνο.
«Διαφορετικά πράγματα λειτουργούν για διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους», λέει ο Gill για τα διαφορετικά είδη που προσφέρονται στην υπηρεσία. «Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τις πιθανότητες υπέρ μας. Εάν συνδυάσετε όλα αυτά τα πράγματα, θα έλεγα ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για καλύτερη ποιότητα ύπνου».
Μπορούν όμως οι βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές εμπειρίες να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον συνολικό ύπνο ενός ατόμου;
Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που είναι σχεδιασμένες με επίκεντρο τον ύπνο ακολουθούν μια σειρά από στρατηγικές που στοχεύουν στο να παρέχουν στους επισκέπτες τα εργαλεία που χρειάζονται για να βελτιώσουν τον ύπνο τους. Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο και μακροπρόθεσμα αν συνεχίσουν να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών και μετά το πέρας των διακοπών.
Εάν κάποιος επισκεφτεί ένα από αυτά τα καταλύματα και δεν δει καμία πρόοδο, αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι έχει μια μη θεραπευμένη διαταραχή ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή η αϋπνία. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να είστε σίγουροι ότι τα ξενοδοχεία αυτά συνεργάζονται με επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που μπορούν να σας δώσουν οδηγίες προς την σωστή κατεύθυνση.
Το Mandarin Oriental, στην Γενεύη συνεργάστηκε με το CENAS, μια ιδιωτική ιατρική κλινική ύπνου στην Ελβετία, για να επιμεληθεί ένα τριήμερο πρόγραμμα που μελετά τις συνήθειες ύπνου των επισκεπτών προκειμένου να εντοπίσει πιθανές διαταραχές ύπνου. Αν και η πλειονότητα των εγκαταστάσεων και των εμπειριών που επικεντρώνονται στον ύπνο τείνουν να εμπίπτουν στον τομέα των πολυτελών ταξιδιών, όλα τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα πρέπει να το θέσουν ως προτεραιότητα.
Η ιδέα ότι θα πάτε ένα ταξίδι που θα σας αναζωογονήσει και θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο σπίτι ανανεωμένοι είναι κάτι συναρπαστικό που μπορεί να σας αλλάξει την ζωή. Ίσως ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε σοβαρά με τον ύπνο σας.
Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr
Ο λόγος που οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας απορρίπτουν πια τον όρο «σχιζοφρένεια»
Η αποτελεσματική μέθοδος 4-7-8: Την συστήνουν οι ειδικοί σε όσους δεν κοιμούνται από άγχος
Παρελθόν η παχυσαρκία; Το φάρμακο που υπόσχεται απώλεια 20% του βάρους είναι ευρέως διαθέσιμο