Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο μέχρι το 2035, εκτός εάν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση για να περιορίσουν την αυξανόμενη επιδημία του υπερβολικού βάρους, όπως προειδοποιεί σχετική έκθεση.

Περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού – είναι ήδη υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά με τις τρέχουσες τάσεις το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια άτομα (51%) σε 12 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, που έγινε γνωστή την Πέμπτη (02/03).

Χωρίς την ευρεία χρήση τακτικών όπως οι φόροι και τα όρια στην προώθηση ανθυγιεινών τροφίμων, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι κλινικά παχύσαρκοι θα αυξηθεί από έναν στους επτά σήμερα σε έναν στους τέσσερις μέχρι το 2035. Αν συμβεί αυτό, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα ζουν με παχυσαρκία.

Τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25 θεωρούναται ως υπέρβαρα, ενώ τα άτομα των οποίων ο ΔΜΣ είναι τουλάχιστον 30 θεωρούνται παχύσαρκα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο κάποιου για καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες.

Η παχυσαρκία μεταξύ των παιδιών και των νέων αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι μεταξύ των ενηλίκων. Μέχρι το 2035 αναμένεται να είναι τουλάχιστον διπλάσια από το ποσοστό που παρατηρήθηκε το 2020, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Ομοσπονδίας για τον Παγκόσμιο Άτλαντα Παχυσαρκίας. Μάλιστα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 100% μεταξύ των αγοριών κάτω των 18 ετών, δηλαδή αφορά σε 208 εκατομμύρια άτομα, αλλά και κατά 125% μεταξύ των κοριτσιών της ίδιας ηλικίας, δηλαδή αφορά σε 175 εκατομμύρια.

Η καθηγήτρια Λουίζ Μπάουρ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι τα σκληρά ευρήματα αποτελούν «σαφή προειδοποίηση ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία σήμερα, κινδυνεύουμε με σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον». Ακόμα, πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται ταχύτερα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων».

Οι χώρες πρέπει να αναλάβουν «φιλόδοξη και συντονισμένη δράση» στο πλαίσιο μιας «σθεναρής διεθνούς αντίδρασης» για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που συνεπάγεται η παχυσαρκία, όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας.

Φωτογραφία κειμένου: Unsplash | @towfiqu999999