Περιεχόμενα
Ήταν το 1991 όταν κατά τη διάρκεια ενός ειδησεογραφικού περιοδικού 60 Minutes, ο ανταποκριτής του CBS Μόρλεϊ Σάφερ ρώτησε πώς είναι δυνατόν οι Γάλλοι να απολαμβάνουν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως πατέ, βούτυρο και τριπλή κρέμα Μπρι, αλλά να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από τους πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η απάντηση στο αίνιγμα, η εξήγηση του παράδοξου, μπορεί να βρίσκεται σε αυτό το φιλόξενο ποτήρι», είπε ο Σάφερ σηκώνοντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στους θεατές.
Οι γιατροί πίστευαν, είπε ο Σάφερ, ότι το κρασί είχε «κάτι ξεχωριστό» που εμπόδιζε τα κύτταρα σχηματισμού θρόμβων αίματος να προσκολληθούν στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό, σύμφωνα με έναν Γάλλο ερευνητή που παρουσιάστηκε στην εκμπομπή, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο απόφραξης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Εκείνη την εποχή, αρκετές μελέτες είχαν υποστηρίξει αυτή την ιδέα, δήλωσε ο Τιμ Στόκγουελ, επιδημιολόγος στο Καναδικό Ινστιτούτο Έρευνας Χρήσης Ουσιών. Και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία παραδοσιακά ενθάρρυνε ένα ποτήρι ή δύο κόκκινο κρασί με τα γεύματα, ήταν ένας υγιεινός τρόπος διατροφής για την καρδιά, πρόσθεσε.
Μέσα σε ένα χρόνο μετά την προβολή της εκπομπής, οι πωλήσεις κόκκινου κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 40%.
Πώς εξελίχθηκε η κατανόησή μας για το αλκοόλ και την υγεία
Η πιθανότητα ότι ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί θα μπορούσαν να ωφελήσουν την καρδιά ήταν «μια υπέροχη ιδέα» που οι ερευνητές «αγκάλιασαν», δήλωσε ο Στόκγουελ. Ταιριάζει με το μεγαλύτερο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων στη δεκαετία του 1990 που συνέδεαν το αλκοόλ με την καλή υγεία.
Σε μια μελέτη του 1997 που έλαβαν μέρος 490.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες για εννέα χρόνια, για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα είχαν 30 έως 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις από εκείνους που δεν έπιναν. Είχαν επίσης περίπου 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.
Μέχρι το έτος 2000, εκατοντάδες μελέτες είχαν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα, δήλωσε ο Στόκγουελ.
Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές επεσήμαναν προβλήματα με τέτοιου είδους μελέτες από τη δεκαετία του 1980 και αναρωτήθηκαν εάν το αλκοόλ ήταν υπεύθυνο για τα οφέλη που είδαν.
Ίσως οι κοινωνικοί πότες ήταν πιο υγιείς από τους μη πότες, είπαν, επειδή ήταν πιο πιθανό να είναι μορφωμένοι, πλούσιοι και σωματικά δραστήριοι και πιο πιθανό να έχουν ασφάλιση υγείας και να τρώνε περισσότερα λαχανικά. Ή ίσως, πρόσθεσαν αυτοί οι ερευνητές, ήταν επειδή πολλοί από τους «μη πότες» στις μελέτες ήταν στην πραγματικότητα πρώην πότες που είχαν σταματήσει επειδή είχαν αναπτύξει προβλήματα υγείας.
Η Κάγιε Μίντλετον Φίλμορ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ήταν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν να γίνει έλεγχος στα συμπεράσματα την έρευνας. «Είναι καθήκον της επιστημονικής κοινότητας να αξιολογήσει προσεκτικά αυτά τα στοιχεία», έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2000.
Το 2001, η Φίλμορ έπεισε τον Στόκγουελ και άλλους επιστήμονες να τη βοηθήσουν να «κοσκινίσει» τις προηγούμενες μελέτες και να τις αναλύσει εκ νέου με τρόπους που θα μπορούσαν να εξηγήσουν μερικές από αυτές τις προκαταλήψεις.
«Θα συνεργαστώ μαζί σας σε αυτό», θυμάται ο Στόκγουελ να λέει στην Φίλμορ, ο οποίος πέθανε το 2013.
Όπως αποδείχθηκε, η ομάδα βρήκε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα: Στη νέα ανάλυσή τους, τα προηγουμένως παρατηρούμενα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ είχαν εξαφανιστεί. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν το 2006, έγιναν πρωτοσέλιδα επειδή έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη: «Μελέτη βάζει έναν τέλος στην πεποίθηση ότι λίγο κρασί βοηθά την καρδιά», ανέφεραν οι Los Angeles Times.
«Αναστάτωσε πάρα πολλούς ανθρώπους», είπε ο Στόκγουελ. «Η βιομηχανία αλκοόλ έκανε τεράστια βήματα και ξόδεψε πολλά χρήματα για να αντισταθμίσει αυτό το μάλλον αμήχανο μήνυμα που έβγαινε», πρόσθεσε. Μέσα σε λίγους μήνες, μια ομάδα που χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία είχε οργανώσει ένα συμπόσιο για να συζητήσει την έρευνα και κάλεσαν την Φίλμορ.
Και όταν δύο διοργανωτές του συνεδρίου δημοσίευσαν μια περίληψη του συμποσίου που έλεγε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καλύτερη υγεία, ο Στόκγουελ είπε ότι η Φίλμορ «ήταν έξαλλη» που οι απόψεις της δεν εκπροσωπούνταν.
Από τότε, πολλές περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύθηκε από τον Στόκγουελ και τους συνεργάτες του το 2023, επιβεβαίωσαν ότι το αλκοόλ δεν ήταν καλό για την υγεία κάτι που στο παρελθόν κάποιοι πίστευαν ότι ήταν.
Το 2022, νέα έρευνα έδειξε ότι όχι μόνο δεν υπήρχε καρδιαγγειακό όφελος από την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, δήλωσε ο Δρ Λέσλι Τσο, καρδιολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ.
Σήμερα, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε υψηλή αρτηριακή πίεση και ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες συνέπειες για την υγεία.
Και οι συνδέσεις του αλκοόλ με τον καρκίνο είναι σαφείς – κάτι που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει από το 1988.
Αυτό είναι ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα από αυτό που οι ασθενείς μπορεί να έχουν ακούσει από τους γιατρούς τους εδώ και χρόνια, αναγνώρισε η Τσο.
Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. και άλλες υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από το αν πίνετε κρασί, μπύρα ή αλκοόλ.
Λοιπόν, είναι το κόκκινο κρασί εκτός;
Η Τζέννιφερ Λ. Χέις, επιστήμονας συμπεριφοράς και ψυχολόγος υγείας στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι πολλοί είναι «απολύτως σοκαρισμένοι» όταν μαθαίνουν ότι το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, είναι καρκινογόνο. Σε μια μελέτη του 2023, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 4.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι μόνο το 20% γνώριζε ότι το κρασί θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.
Οι ασθενείς της Τσο συχνά εκπλήσσονται όταν προτείνει ότι πρέπει να μειώσουν το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού. «Λένε: “Τι; Νόμιζα ότι προστατεύει από καρδιακές παθήσεις», είπε.
Το κόκκινο κρασί περιέχει ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, μερικές από τις οποίες μπορούν να έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Αλλά καμία μελέτη για μια πολυφαινόλη που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, δεν έχει συνδέσει οριστικά τις ποσότητες που παίρνετε από το κόκκινο κρασί με την καλή υγεία, δήλωσε ο η Τσο. Και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το κρασί είναι λιγότερο επιβλαβές από άλλα είδη αλκοόλ, πρόσθεσε.
Αλλά η Χέις και άλλοι ερευνητές δεν προτείνουν «απαγόρευση» του αλκοόλ, πρόσθεσε η Χέις. Θέλει απλώς οι άνθρωποι να ενημερώνονται για τους κινδύνους.
Και για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι καλό να απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί κάθε τόσο, δήλωσε η Τσο.
Αλλά δεν βοηθά την καρδιά, είπε.
Πηγή: New York Times // Πηγή φωτογραφίας: Pixabay