Το έχεις σκεφτεί ποτέ ότι το μαύρισμα της επιδερμίδας σου είναι κυριολεκτικά… το δέρμα σου που καίγεται; Ένας, δηλαδή, σταδιακός τραυματισμός που μακροχρόνια οδηγεί στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Αυτός είναι και όλας ο λόγος που όταν καιγόμαστε, το ροζ έγκαυμα μετατρέπεται μετά από λίγες μέρες σε μαύρισμα.
Έτσι, ο όρος «ηλιοθεραπεία» που χρησιμοποιούμε εδώ και δεκαετίες, δεν έχει καμία σχέση με θεραπεία αλλά κάνει μόνο κακό στο δέρμα. Όλο το δέρμα, όχι μόνο του προσώπου.
«Μα, αν δεν δει ο ήλιος το δέρμα μου, πως θα απορροφήσει ο οργανισμός μου την Βιταμίνη D;» αναρωτιούνται πολλοί. Η αλήθεια είναι πως λίγα λεπτά στον ήλιο αρκούν για να απορροφήσεις την βιταμίνη D που χρειάζεσαι. Ακόμη, εξυπακούεται πως θα πρέπει να φοράς το αντιηλιακό σου κάθε φορά που εκτίθεσαι στον ήλιο, καθώς το ότι «το SPF μπλοκάρει την βιταμίνη D» είναι ένας ακόμη μύθος. Αυτό που μπλοκάρει το αντιηλιακό είναι τις UVA και UVB ακτίνες, οι οποίες κάνουν τόσο κακό στο δέρμα στις εξωτερικές αλλά και εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος.
Ακόμη, μπορείς να εκτίθεσαι στον ήλιο για να λαμβάνεις την βιταμίνη D που χρειάζεσαι τις πολύ πρωινές ή απογευματινές ώρες, που οι ακτίνες του ήλιου εισέρχονται πλαγίως στην ατμόσφαιρα και δεν είναι τόσο επιβλαβείς για την υγεία μας. Ωστόσο, δεν θα μαυρίσεις.
Συνεπώς, όσο και να σε βλέπει ο ήλιος πρέπει να φοράς αντιηλιακό για να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου. Όχι μόνο στην παραλία αλλά και στην βόλτα στο πάρκο, για να βγάλεις βόλτα το σκυλί, για εξωτερικές δουλειές για όση ώρα γενικά εκτίθεσαι στις επιβλαβείς ακτίνες του ηλίου.
Να προτιμάς δείκτη προστασίας 30-50, καθώς σε προστατεύει για περισσότερη ώρα. Nαι, έτσι προκύπτουν τα νούμερα SPF.
Οι επιδερμίδες που κινδυνεύουν περισσότερο; Οι σταρένιες, αυτές που δεν καίγονται εύκολα και έχουν μεγάλη αντοχή στον ήλιο. Το ξέρουμε, δεν το περίμενες. Ο λόγος είναι ότι επειδή δεν έχουν στον νου τους να προστατευτούν από τον ήλιο, επειδή δεν τους καίει εύκολα, παραμελούν το να φορέσουν αντιηλιακό ή προτιμούν κάποιο με μικρό δείκτη.
Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις; Να κάνει ηλιοθεραπεία φορώντας κάποιο λάδι μαυρίσματος. Ειδικά εάν είναι αυτά με τους μικρούς δείκτες, π.χ SPF 8, κάνεις τεράστιο κακό στο δέρμα σου. Ο λόγος: επειδή παρέχουν αυτήν την ελάχιστη προστασία, το δέρμα σου ψήνεται αργά και βασανιστικά χωρίς να έχεις την δυσάρεστη αίσθηση του καψίματος και του τραβήγματος, λόγω του δείκτη. Έτσι, παρατείνεις τον χρόνο που εκτίθεσαι στον ήλιο χωρίς να σε ενοχλούν άμεσα οι συνέπειες.
Επομένως, το trend που μας θέλει μαυρισμένες το καλοκαίρι, καλό είναι να βγει εκτός μόδας χτες.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Podcast ή μουσική; Τι είναι καλύτερο να ακούς στη γυμναστική – Η επιστήμη απαντά | intronews.gr
Γιατί δεν πρέπει να σε αγχώνει όταν ο σύντροφός σου δεν τελειώνει στο σεξ | intronews.gr