Περιεχόμενα
Έμαθα για το κύπελλο περιόδου όταν έμενα στο εξωτερικό, λίγα χρόνια πριν. Οι περισσότερες ξένες φίλες μου είχαν καταργήσει τα ταμπόν και τις σερβιέτες και χρησιμοποιούσαν αυτό το μυστήριο menstrual cup για το οποίο δεν είχα ξανά ακούσει. Πλέον, πέρναγαν την περίοδό τους, κάθε περίοδο, χρησιμοποιώντας μόνο ένα προϊόν, το οποίο μάλιστα μου ορκίζονταν πως τους είχε αλλάξει ριζικά τον τρόπο που πέρναγαν την έμμηνο ρύση τους.
Χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσω και εγώ για να συμφωνήσω απόλυτα. Με το menstrual cup δεν λερώνεσαι, δεν πονάς, δεν ανησυχείς για δυσάρεστες οσμές και δεν χρειάζεται να ξανά αγοράσεις προϊόντα περιόδου για τουλάχιστον 5 χρόνια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα κυπελλάκι από φαρμακευτική σιλικόνη, το οποίο εισέρχεται μέσα στον κόλπο όπως το ταμπόν και συλλέγει το αίμα μέχρι να γεμίσει, οπότε και το αλλάζεις.
Menstrual Cup: Όσα πρέπει να ξέρεις για το προϊόν που θα σε απαλλάξει από τα δυσάρεστα της περιόδου σου
Σε αντίθεση με τα ταμπόν, τα menstrul cup είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία. Δεν υπάρχουν παρενέργειες. Οι πιθανότητες να πάθεις τοξικό σύνδρομο από το κύπελλο περιόδου είναι σχεδόν μηδαμινές. Το πρώτο απορροφά το αίμα, το οποίο σε συνδυασμό με το βαμβάκι και το οξυγόνο μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις. Αντιθέτως, το cup απλώς συλλέγει το αίμα μέχρι να το αδειάσεις, καθιστώντας το απολύτως ασφαλές στην χρήση. Ακόμη, είναι πολύ πιο βολικά από τις σερβιέτες καθώς γλυτώνεις διαρροές και οσμές ενώ ταυτόχρονα δεν κινδυνεύεις από μύκητες και βακτήρια καθώς το αίμα δεν ξεραίνεται.
Το καλύτερο; Δεν θα ξανά ανησυχήσεις μην λερωθούν τα σεντόνια σου ή το εσώρουχό σου ενώ κοιμάσαι. Όσο και να κουνηθείς την νύχτα, το αίμα θα μείνει εκεί και θα βελτιωθεί πολύ η ποιότητα του ύπνου σου τις ημέρες αυτές.
Επίσης, δεν το αισθάνεσαι καθόλου. Μπορείς να κάνεις όλες σου τις δραστηριότητες κανονικά. Να γυμναστείς έντονα, να κάνεις μπάνιο στην θάλασσα κτλ χωρίς κανένα πρόβλημα. Ασφαλώς, δεν θα μπορείς να κάνεις κολπικό σεξ όσο το φοράς, όμως σε πολλές γυναίκες οι σύντροφοί τους κάνουν προκαταρκτικά και στοματικό έρωτα, καθώς δεν υπάρχουν καθόλου διαρροές.
Αφού αγοράσεις το menstrual cup σου, το οποίο σήμερα θα βρεις σε αμέτρητα ελληνικά φαρμακεία, πρέπει για αρχή να το αποστειρώσεις. Κάθε μήνα, την πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιείς, θα πρέπει να καθαρίζεις το cup σου με βραστό νερό ώστε να σκοτώσεις τυχόν βακτήρια που μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του κόλπου σου. Ύστερα, κάθε φορά που το βγάζεις για να το αδειάσεις αρκεί να το πλύνεις με τρεχούμενο νερό και σαπούνι.
Πώς χρησιμοποιείται το κύπελλο περιόδου; Η τοποθέτηση και κάθε πότε/πως το αλλάζεις
Η διαδικασία είναι πολύ απλή και θυμίζει αυτή του ταμπόν. Αφού το έχεις αποστειρώσει, το διπλώνεις (με οποίον τρόπο σε βολεύει) και το εισάγεις στο κανάλι του κόλπου σου, όπως θα έκανες με το ταμπόν σου. Πολύ βολικό είναι να σηκώνεις το ένα πόδι, διπλώνοντας το γόνατο σε ορθή γωνία ώστε να εισάγεις πολύ εύκολα το cup. Όσο πιο μέσα, τόσο το καλύτερο. Συνήθως θα ακούσεις και τον χαρακτηριστικό ήχο «ποπ» που κάνει το cup όταν ανοίγει.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείς άλλο. Όσο κουνιέσαι, θα βρει το cup την θέση του. Θα παρατηρήσεις ότι έχει μερικές μικρές τρύπες στο στεφάνι του, αυτές είναι για να «κολλάει» το κύπελλο περιόδου στα τοιχώματα του κόλπου σου και να μην κουνιέται. Εάν δεις ότι είχες διαρροές, πράγμα σπάνιο, δοκίμασε κάποιον άλλον τρόπο διπλώματος και δοκίμασε την επόμενη φορά να το βάλεις πιο μέσα ή πιο έξω. Κάποιες γυναίκες έχουν πιο χαμηλά τον κόλπο τους, με αποτέλεσμα το αίμα να βγαίνει πιο πριν από εκεί που «κάθεται» το menstrual cup.
Επίσης, τσέκαρε το μέγεθος που σου κάνει. Εγώ προσωπικά έχω δύο cups τα οποία πήρα από το φαρμακείο, ένα μεγαλύτερο (που στις οδηγίες γράφει ότι προορίζεται για γυναίκες που έχουν γεννήσει) και το χρησιμοποιώ τις πρώτες μέρες που έχω μεγαλύτερη ροή και ένα μικρότερο το οποίο βάζω τις επόμενες, που έχω πολύ λιγότερο αίμα.
Τα περισσότερα φυλλάδια οδηγιών θα σου πουν ότι μπορείς να κρατήσεις το cup έως και δώδεκα ώρες αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, καλύτερα να το αλλάζεις κάθε 5 περίπου ώρες. Αναλόγως, βέβαια, την ροή σου.
Πώς θα το διπλώσεις; Υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο YouTube που μπορείς να εμπιστευτείς για να δεις ποιος τρόπος διπλώματος σε βολεύει περισσότερο. Οι περισσότερες επιλέγουν το δίπλωμα στην μέση, καθώς κάνει πιο εύκολο άνοιγμα ώστε να μείνει σταθερό το κύπελλο μέσα στον κόλπο.
Πώς το βγάζεις; Σε αντίθεση με το ταμπόν εδώ δεν υπάρχει κορδονάκι να τραβήξεις αλλά η διαδικασία δεν είναι δύσκολη. Το cup έχει ένα «τσουτσουνάκι» το οποίο θα χρειαστεί να πιάσεις με καθαρά χέρια για να το τραβήξεις προς τα έξω. Εάν δεν θέλεις καθόλου να αγγίξεις την περιοχή, τότε μπορεί να σφίξεις τους κοιλιακούς σου μυς ώστε να αρχίσει να κατεβαίνει το cup, όπως όταν σφίγγεσαι. Όσο περισσότερο το κάνεις τόσο περισσότερο θα κατεβαίνει, μέχρι που θα αρχίσεις να το βλέπεις.
Όσα ευχόμουν να μου είχαν πει πριν αγοράσω το κύπελλο περιόδου μου
Τις πρώτες φορές η διαδικασία θα σου φανεί δύσκολη, μην απογοητευτείς όμως. Για τις περισσότερες χρειάζονται 2-3 κύκλοι για να συνηθίσουν την χρήση του και να βρουν τι τους βολεύει περισσότερο.
Επίσης, μετά από μήνες χρήσεις μπορεί να παρατηρήσεις ότι το κύπελλο περιόδου σου έχει αλλάξει χρώμα και έχει κιτρινίσει ελαφρώς. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβεί αφού το αίμα δημιουργεί αποχρωματισμούς. Η αλλαγή θα είναι μόνο αισθητική. Εάν σε ενοχλεί, επίλεξε menstrual cup με κάποιο χρώμα. Εγώ έχω ένα διάφανο, το οποίο ναι, έχει κιτρινίσει ελαφρώς και ένα ροζ το οποίο έχει διατηρήσει το χρώμα του.
Τέλος, είναι και πιο φιλικό από το περιβάλλον (και την τσέπη σου), αφού δεν θα χρειάζεται πια να αγοράζεις κάθε μήνα τόσες σερβιέτες και ταμπόν τα οποία φυσικά και δεν ανακυκλώνονται. Γενικά, έχε υπόψιν ότι το menstrual cup είναι το μέλλον στην περίοδο. Βάλε αυτό το άρθρο στους σελιδοδείκτες σου και ξανά διάβασέ το όταν είσαι έτοιμη να το δοκιμάσεις.
Πηγή φωτογραφιών: Shutterstock.com
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Παρθενικός Υμένας: Είναι κοινωνική κατασκευή; 7 μύθοι και αλήθειες
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να… αυνανιστείς, σύμφωνα με την επιστήμη;
Άγχος & Stress: Οι καταστροφικές συνέπειες που έχουν στον οργανισμό μας