Τον όρο σχιζοφρένεια συναντάμε σήμερα περισσότερο σε παλιά βιβλία, ταινίες, ακόμη και τραγούδια. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι ψυχολόγοι και οι ψυχιάτρου έχουν αρχίσει να συμφωνούν ότι ο πολύ γενικός όρος αυτός δεν περιγράφει σωστά την κατάσταση του ασθενούς και έχουν καταλήξει ότι «δεν υπάρχει». Με την σχιζοφρένεια συνηθίζαμε να περιγράφουμε ψυχικές ασθένειες και καταστάσεις οι οποίες έχουν ταξινομηθεί πολύ καλύτερα στην σύγχρονη ψυχιατρική.

Η «σχιζοφρένεια» δεν περιέγραφε κάτι συγκεκριμένο, ήταν περισσότερο σαν να χρησιμοποιούμε τον όρο «δέντρα» για να περιγράψουμε όσα θα δούμε περιπλανώμενοι σε ένα δάσος.

Ναι, οι ακραίες εκρήξεις θυμού, η παρανοϊκή συμπεριφορά και ο τρόμος είναι συμπτώματα που θα βάζαμε κάτω από την «ομπρέλα» της σχιζοφρένειας αλλά υπάρχουν σήμερα πολλοί πιο συγκεκριμένοι όροι ώστε να κατατάξουμε τον κάθε ασθενή ακριβώς εκεί που πρέπει, καθώς η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Σήμερα, ο κάθε ασθενής  λαμβάνει πλήρη περιγραφή του τι ακριβώς έχει και ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει, σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια που η οικογένεια μάθαινε απλά ότι έχει «σχιζοφρένεια» και έπρεπε να ζήσει με την μοναδική αυτή πληροφορία για τον άνθρωπό της.

Ο όρος «σχιζοφρένεια» είναι ήδη απαρχαιωμένος καθώς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1908 για να αντικαταστήσει το «dementia praecox» που σήμαινε χονδρικά «πρόωρη τρέλα». Ο λόγος που χρειάστηκε πιο συγκεκριμένος όρος, τότε, ήταν ώστε να γράφονται τα σωστά φάρμακα στους ασθενείς που παρουσίαζαν τέτοια παρόμοια συμπτώματα. Σήμερα, για τον ίδιο λόγο έχουν γίνει πιο συγκεκριμένες οι διαγνώσεις, ώστε ο κάθε ασθενής να λαμβάνει την πιο σωστή για εκείνον φαρμακευτική αγωγή.

Για πολλούς ασθενείς, μία πιο συγκεκριμένη διάγνωση τους δίνει και επιπλέον δύναμη να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, καθώς δεν βρίσκονται πνιγμένοι στην άγνοια. Μία τόσο γενικευμένη διάγνωση όσο το να μάθει κάποιος ότι είναι σχιζοφρενής, απλά και αόριστα, δεν δίνει επαρκείς πληροφορίες και κάνει το άτομο να νιώθει «χαμένο».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια «σχιζοφρενείς» ανάμεσά μας, απλώς λαμβάνουν καλύτερες και ακριβέστερες διαγνώσεις που βοηθούν και τους ίδιους αλλά και τους θεραπευτές τους να διαχειριστούν καλύτερα την κατάστασή τους.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Έρευνα: Όση επεξεργασμένη τροφή καταναλώνεις τόσο πιο γρήγορα γερνάς και χάνεις τη γνωστική σου ικανότητα | intronews.gr

5 μύθοι και αλήθειες για την καφεΐνη και τον καφέ – Τι ισχύει; | intronews.gr

Squirting: Πώς μπορείς να το πετύχεις στη σύντροφό σου – Είναι τελικά ζήτημα βιολογίας ή τεχνικής; | intronews.gr