Δύο χρόνια μετά το ξεκίνημα της πανδημίας, όπου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομονωθούν κοινωνικά, το 30% των νέων που ερωτήθηκαν σε έρευνα του BBC αναφέρει ότι νιώθουν πιο μόνοι από ποτέ και δεν ξέρουν πως να προσεγγίσουν καινούριους φίλους. Η μοναξιά δεν θερίζει μόνο τα άτομα τρίτης ηλικίας αλλά και τους νέους κάτω των 24 ετών.

Είναι αλήθεια ότι η καλύτερη εποχή για να κάνει κανείς φίλους είναι όταν βρίσκεται σε συνθήκες που περιλαμβάνουν πολλά άτομα της ίδιας ηλικίας, όπως στο σχολείο, το πανεπιστήμιο, τον στρατό κ.ά. Σε μέρη όπου περνά κανείς πολλές ώρες μαζί με τους άλλους ώστε να προκληθεί αρκετή τριβή και να γίνει η επιλογή φίλων.

Ωστόσο, η πανδημία όχι μόνο απομάκρυνε τον έναν από τον άλλον για λόγους υγείας, επομένως εξαφανίστηκαν οι ιδανικές συνθήκες για να δημιουργηθούν νέες φιλίες, μα έκανε πολλούς να ξεχάσουν πως να κοινωνικοποιούνται. Ακόμη, με τα πάντα να γίνονται πλέον διαδικτυακά, πολλοί νέοι δεν κατάφεραν να γνωρίσουν τους συμφοιτητές ή τους συνάδελφούς τους, με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικές ευκαιρίες κοινωνικοποίησης.

Το Loneliness Project του BBC έκανε ερωτήσεις σε 50.000 νέους της Μεγάλης Βρετανίας ηλικίας από 16 έως 24 ετών και διαπίστωσε ότι τα ποσοστά μοναξιάς τους αγγίζουν εκείνα που δείχνει και η τρίτη ηλικία. Μεγαλύτερα ήταν τα ποσοστά σε εκείνους που δεν είχαν αναπτύξει μεγάλο δίκτυο φίλων κατά τα λυκειακά χρόνια. Μάλιστα, αρκετοί από τους συγκεκριμένους συμμετέχοντες φαίνεται να εμφάνισαν σημάδια stress, κακού ύπνου καθώς και κατάθλιψης.

Τι μπορεί να φταίει για την μοναξιά που συναντούν οι νέοι; Πέρα από τις συνθήκες που έφερε ο Covid19, μερικοί ειδικοί την αποδίδουν στην άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παραδόξως, παρά τον ρόλο τους να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, δεν επιτρέπουν τις ουσιώδεις σχέσεις να αναπτυχθούν μέσα από τις πλατφόρμες τους.

Ακόμη, άλλοι αναφέρουν πως φταίει η δομή της κοινωνίας μας, στην οποία προτεραιότητα των ανθρώπων είναι οι ερωτικές σχέσεις οι οποίες μπαίνουν πάνω από τις φιλικές, τις πλατωνικές. Πολλές φορές, οι προσπάθειες των ανθρώπων να κάνουν νέες φιλίες περιορίζονται σε άτομα του ιδίου φύλου λόγω της πιθανότητας το άλλο άτομο να το λάβει ως φλερτ. Η συνθήκη αυτή υπήρχε πάντα, όσο μεγαλώνει όμως κανείς που οι ερωτικές σχέσεις «σοβαρεύουν» τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρήσει ή να αναπτύξει νέες φιλίες. Σε συνδυασμό όμως με τα υπόλοιπα σημερινά δεδομένα, είναι ανησυχητικό που μπορούν να φτάσουν τα ποσοστά σε μοναξιά για τους νέους, και όχι μόνο, τα επόμενα χρόνια.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πόσα γεύματα την ημέρα πρέπει να τρώμε τελικά;

Διφαλλία: Η εντελώς ακίνδυνη ιδιομορφία του να ζει κανείς με δύο πέη

Παρθενικός Υμένας: Είναι κοινωνική κατασκευή; 7 μύθοι και αλήθειες