Καλοκαίρι και ποτόκοκτέιλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ποιοι από εμάς δεν αγαπά ένα δροσιστικό ποτό το απόγευμα στην παραλία ή το βράδυ στο beach bar.

Τα δροσιστικά κοκτέιλ αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών, που όμως, μπορεί να κρύβουν μικρές παγίδες για τη διατροφή και την σιλουέτα μας, λόγω των θερμίδων που περιέχουν.

Θερμίδες σε αλκοόλ

Παρέχοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μετά το λίπος που έχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο ενέργειας.

Για ένα συνηθισμένο ποτό που αποτελείται από 10 γραμμάρια αλκοόλ, καταναλώνετε 70 θερμίδες από το οινόπνευμα και μόνο πριν υπολογίσετε τις άλλες πιθανές πηγές θερμίδων που μπορεί να περιέχει. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα καθώς πολλά αλκοολούχα ποτά περιέχουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος υδατανθράκων και στην περίπτωση των κοκτέιλ, συχνά και λίπος.

Αν συνυπολογίσετε ότι εκτός από το κρασί (σε περιορισμένη ποσότητα), το αλκοόλ έχοντας πολύ λίγη θρεπτική αξία, μπορεί να θεωρηθεί ξεκάθαρα ως άδειες θερμίδες.

Επιπλέον οι θερμίδες αυτές είναι «κενές», αφού δεν παρέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό και δεν δημιουργούν κορεσμό στο στομάχι. Αντιθέτως αυξάνουν το αίσθημα της πείνας σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Συμβουλές παραγγελίας για ένα ποτό χαμηλό σε θερμίδες.

Πρώτος κανόνας: Καταρχάς να επιλέγετε τα διάφανα ποτά. Δηλαδή το κρασί, τη σαμπάνια, τη μπύρα ή τη βότκα με σόδα, καθώς και οινοπνευματώδη ποτά όπως το ρούμι με όσο το δυνατόν λιγότερες προσμείξεις.

Δεύτερος κανόνας: Λέμε όχι στα Ανάμεικτα ποτά. Τα ανάμεικτα ποτά τείνουν να έχουν τις περισσότερες θερμίδες απ ‘όλα, όμως μερικά αποτελούν καλύτερες επιλογές από κάποια άλλα. Για παράδειγμα ένα ποτήρι (240 ml) ρούμι με κόκα κόλα περιέχει περίπου 100 θερμίδες, μια βότκα πορτοκάλι έχει 160 θερμίδες, ένα μαρτίνι περιέχει περίπου 150 θερμίδες. Ενώ 30 ml σκέτο ρούμι μας δίνει 97 θερμίδες και η σκέτη βότκα έχει 97 θερμίδες ανά 30 ml. Άρα, η ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε καθορίζει και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται.

ποτό

Το παράδειγμα του τζιν: Παρόλο που όλοι λένε ότι το τζιν είναι το μόνο ποτό που δεν παχαίνει, φαίνεται πως και το ρούμι έχει λιγότερες θερμίδες ανά ποτήρι, αν το πιείς σκέτο.

Ένα τζιν τόνικ είναι ένας κλασικός συνδυασμός, αλλά μπορεί να έχει έως και 142 θερμίδες ανά μερίδα. Γιατί; Το τόνικ παρασκευάζεται γενικά με σιρόπι, καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, το ίδιο γλυκαντικό που βρίσκεται στην κόλα – και ένα κουτί τόνικ 340gr περιέχει οκτώ κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη!!!

Αλκοολούχα ποτά με τις χαμηλότερες θερμίδες

-Μία δόση βότκα, τζιν, ρούμι και ουίσκι περιέχει περίπου 97 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι τσίπουρο, ούζο ή ρακή έχει περίπου 120 – 150 θερμίδες ανάλογα την απόσταξη που έχει υποστεί.

Η σκέτη βότκα έχει λίγες θερμίδες και είναι ένα ποτό που συστήνεται γενικά από τους ειδικούς, αν χρειάζεται να επιλέξεις. Αν θέλεις να συνοδεύσεις τη βότκα σου με λεμόνι ή πορτοκάλι, βάλε μία φέτα από το φρούτο και όχι λεμονίτα ή πορτοκαλάδα, που έχει πολλή ζάχαρη.

-Ένα ποτήρι λευκό κρασί τύπου chardonnay έχει περίπου 120 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι γλυκό κρασί έχει 160 θερμίδες.

Θερμιδικά μιλώντας, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του λευκού και του κόκκινου κρασιού. Αν πίνεις κρασί με μέτρο, ενισχύεις την καρδιαγγειακή υγεία σου ενώ έχουν βρεθεί συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί που ίσως προλαμβάνουν τη στεφανιαία αρτηριακή νόσο. Σε κάθε περίπτωση, ένα ποτήρι κρασί, είναι μία πολύ καλή επιλογή όταν προσέχεις τη διατροφή σου.

-Ένα κουτάκι μπύρα περιέχει περίπου 153 θερμίδες, αν και η ποσότητα αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα.

H μπύρα κατηγορείται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Στην πραγματικότητα όμως, δεν παχαίνει, αρκεί να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες και να μη συνοδεύεται από πολύ πλούσια σε λιπαρά φαγητά και σνακ.

H μπύρα δεν περιέχει λίπος και χοληστερίνη, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Έχει λιγότερες θερμίδες από άλλα ποτά, το πρόβλημα όμως δημιουργείται όταν κάποιος δεν περιορίζεται σε ένα ποτήρι, αλλά καταναλώνει μεγάλες ποσότητες.

-Ένα ποτήρι αναψυκτικού με ζάχαρη μας δίνει περίπου 100 θερμίδες (και κάθε κουτάκι 330ml περίπου 140 θερμίδες). Αντίθετα υπάρχει και η επιλογή με γλυκαντικά, χωρίς θερμίδες.

Τα υπέρ και τα κατά

Ένα ποτήρι κρασί, κόκκινο κατά προτίμηση, σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει, μπορεί να ωφελήσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ αποτελεί μέρος και της μεσογειακής διατροφής.

Το κρασί είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από την μπύρα, καθώς περιέχει και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κρασί έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και προστατεύσουν το δέρμα από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Η συνιστώμενη έως μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτήρια  την ημέρα) σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, διαβήτη, και ορισμένων τύπων καρκίνου (π.x.  παχέος εντέρου, ωοθηκών), κατάθλιψης και άνοιας.

Όσον αφορά τη μπύρα, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση. Θεωρείται πως μειώνει κατά τέσσερις φορές τις πιθανότητες κάποιος να εμφανίσει πέτρα στα νεφρά. Εξάλλου η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό της μπύρας (γύρω στο 93%) βοηθάει στη σωστή λειτουργία των νεφρών και την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, ενώ φαίνεται να βοηθά και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Περιέχει υδατάνθρακες, αμινοξέα, μέταλλα (φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο)και βιταμίνες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες.

Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά. Μπορεί να νομίζουμε πως μας ξεδιψά, στην πραγματικότητα όμως αφυδατώνει τον οργανισμό. Υπερβολικές ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε αδιαθεσία, εξάρτηση και βλάβη στο ήπαρ, όπως και αύξηση σωματικού βάρους και κοιλιακού λίπους (το γνωστό σωσίβιο γύρω από την μέση).

Την ίδια ώρα, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης από αναψυκτικά σχετίζεται με κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2. Αλλά και αυτά χωρίς ζάχαρη δεν είναι αθώα σε καμία περίπτωση. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη πως η κατανάλωση δύο λίτρων αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά την εβδομάδα ή άλλων παρόμοιων ποτών με γλυκαντικές ουσίες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%.