Χρόνια τώρα, γνωρίζουμε τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η πρόληψη καρδιακών παθήσεων ακόμα και η ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου.

Τώρα, όμως, η νέα έρευνα φαίνεται πως κατέληξε στο ότι η μαύρη σοκολάτα και παρόμοια προϊόντα κακάο, περιέχουν μόλυβδο και κάδμιο, δύο νευροτοξικά μέταλλα που συνδέονται με καρκίνο, χρόνιες παθήσεις ή αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα, ιδίως στα παιδιά.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, εξέτασε 72 προϊόντα μαύρης σοκολάτας και κακάο κατά τη διάρκεια 8 ετών.

Οι ερευνητές εστίασαν στη μέτρηση των επιπέδων μολύβδου και καδμίου, δύο βαρέων μετάλλων που είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά. Βρέθηκε ότι σχεδόν το 43% των προϊόντων υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια μολύβδου, ενώ το 35% υπερέβαιναν τα όρια για κάδμιο.

Αυτά τα βαρέα μέταλλα μπορούν να προκαλέσουν δυνητικά σοβαρές βλάβες στο ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή συχνά.

Η μελέτη δεν κατονόμασε συγκεκριμένες μάρκες, αλλά διαπίστωσε ότι τα βιολογικά προϊόντα ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις. Τα προϊόντα που πιστοποιήθηκαν ως «fair trade» δεν είχαν χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων.

Αλλά συνολικά, τα επίπεδα δεν ήταν τόσο υψηλά ώστε ο μέσος καταναλωτής να ανησυχεί για την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με μέτρο, είπε ο Τζέικομπ Χάντς, ο κύριος συγγραφέας της εργασίας και φοιτητής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Τζόρτζ Ουάσιγκτον.

Σχεδόν όλες οι σοκολάτες περιείχαν λιγότερο από τα όρια αναφοράς της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για μόλυβδο. Και ενώ τόσο το κάδμιο όσο και ο μόλυβδος μπορεί να εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο ότι η κατανάλωση μερικών τετραγώνων μαύρης σοκολάτας ενέχει κίνδυνο για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

«Το γεγονός ότι υπάρχει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξουν αμέσως τρομερές συνέπειες για την υγεία», δήλωσε η Λόρα Κόρλιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τάφτς, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Αλλά η κατανάλωση πολλής μαύρης σοκολάτας μαζί με άλλα προϊόντα που είναι γνωστό ότι περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως ορισμένα θαλασσινά, τσάγια και μπαχαρικά, μπορεί να αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα.

«Δεν θα ανησυχούσα για κάποιον που έχει λίγη τρέλα με τη μαύρη σοκολάτα και για μερικές εβδομάδες προσθέτει μαύρη σοκολάτα στο καλάθι αγορών του και την τρώει κάθε βράδυ», είπε η Μελίσα Μέλουγκ, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ. «Αλλά αν είναι πραγματικά ένα βασικό μέρος της ρουτίνας σας ή το τρώτε σε μεγαλύτερες ποσότητες, αυτό είναι που θα ανησυχούσα».

Οι έγκυες γυναίκες και τα πολύ μικρά παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων στην υγεία, θα πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα μαύρης σοκολάτας που καταναλώνουν, δήλωσε ο Τεόντορ Ράνγκο Γκοντέμπο, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής Τουλάνε που δημοσίευσε επίσης μελέτη για τα βαρέα μέταλλα στις σοκολάτες. Η έρευνά του διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 28 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα δεν ενέχει κινδύνους για υγιείς ενήλικες που δεν είναι έγκυες.

Η διαδικασία παραγωγής μαύρης σοκολάτας την καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητη στη μόλυνση με αυτά τα μέταλλα, επειδή περιέχει περισσότερο κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος. Το κακάο μπορεί να μολυνθεί με κάδμιο και μόλυβδο ανάλογα με το πού καλλιεργείται και τον τρόπο χειρισμού και επεξεργασίας του. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων μπορεί να διαφέρουν ευρέως από μάρκα σε μάρκα, ακόμη και από μπάρα σε μπάρα, είπε ο κ. Χαντς.

Ενώ οι περισσότερες ράβδοι είχαν σχετικά χαμηλά επίπεδα μολύβδου, είπε, δύο ξεπέρασαν τα όρια του FDA για το μέταλλο.

Η Δρ Μέλουγκ πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα προϊόντα στην αγορά με αυτά τα υψηλά επίπεδα από όσα υποδηλώνουν τα δεδομένα.

Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα σε μια συγκεκριμένη μάρκα, η As You Sow, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εταιρικής ευθύνης, διατηρεί μια λίστα με τα επίπεδα καδμίου και μολύβδου σε πολλά προϊόντα σοκολάτας. Οι άνθρωποι που θέλουν να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα βαρέα μέταλλα μπορεί να θέλουν να σκεφτούν ποια μπάρα καταναλώνουν, είπε ο κ. Χάντς, αλλά δεν χρειάζεται να κόψουν τελείως το γλυκό.

«Θα ήταν τραγικό για μένα αν κάποιος σταματούσε να καταναλώνει μαύρη σοκολάτα με βάση αυτό», είπε.

Πηγή: New York Times

Photo Credit: Shutterstock