Tο άγχος της διαδρομής στο ταξίδι καθώς και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας κατά την περίοδο των διακοπών, διαταράσσουν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο, όχι μόνο για εκείνους που ταλαιπωρούνται από δυσλειτουργία στην κινητικότητα του εντέρου, αλλά και για άτομα που δεν αντιμετωπίζουν συχνά αυτό πρόβλημα.

Ο Δρ Σάτις Ραο, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ογκούστα στη Τζόρτζια, ο οποίος μελετά τη δυσκοιλιότητα, δήλωσε ότι η δυσκοιλιότητα, είναι αρκετά συνηθισμένη – επηρεάζοντας ως έναν στους τρεις ανθρώπους.

Τι κρύβεται πίσω από τη δυσκοιλιότητα;

Εάν το ταξίδι σας περιλαμβάνει μια μεγάλη πτήση, μπορείτε συχνά να κατηγορήσετε την αφυδάτωση και την ακινησία, δήλωσε ο Δρ Μαντουλίκα Βάρμα, επικεφαλής της χειρουργικής του παχέος εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο U.C.S.F.

Εάν αφυδατωθείτε, το σώμα σας μπορεί να τραβήξει περισσότερο υγρό από το παχύ έντερο σας, αφήνοντας πίσω ένα σκληρό, άμορφο «σκαμνί» που μπορεί να είναι δύσκολο και επώδυνο να περάσει.

Το να κάθεστε ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, είπε ο Δρ Βάρμα, μπορεί επίσης να επιβραδύνει τις μυϊκές συσπάσεις που μετακινούν τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Μια απόκλιση από την τυπική ρουτίνα ύπνου σας μπορεί να είναι ένας άλλος ένοχος. Η αλλαγή των ζωνών ώρας μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας ή το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει τον ύπνο και την πέψη, δήλωσε ο Δρ Ραο. «Όταν κοιμόμαστε, το παχύ έντερο κοιμάται, και όταν ξυπνάμε, το παχύ έντερο ξυπνάει», είπε. «Εάν δεν ξυπνάτε τη συνηθισμένη σας ώρα, το παχύ έντερο σας μπερδεύεται».

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν δεν ταξιδεύετε μακριά, δήλωσε ο Δρ Έριν Τότο, γαστρεντερολόγος στο Penn Medicine. Μερικές φορές, μικρές αλλαγές από την τυπική ρουτίνα διατροφής και ύπνου σας μπορεί να αλλάξουν τις συνήθειες σας και να σας οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες εντερικές καταστάσεις.

Πώς να παραμείνετε τακτικοί ώστε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα είναι να είστε προληπτικοί με τη διατροφή, τον ύπνο και την ενυδάτωσή σας, δήλωσε ο Δρ Τότο.

Ξεκινώντας λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι σας, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνεται αρκετά υγρά, ειδικά αν ταξιδεύετε σε μεγάλα υψόμετρα ή ζεστά κλίματα, δήλωσε η Δρ Σάμιτα Γκάργκ, γαστρεντερολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ.

Υπάρχουν πολλά ενυδατικά τρόφιμα και ποτά για να διαλέξετε, αν και ο Δρ Ραο προειδοποίησε να μην πίνετε αφρώδη ποτά όπως seltzers ή σόδες. Ενώ μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε αέρια και φούσκωμα εάν γίνετε δυσκοίλιοι.

Προσπαθήστε επίσης να περιορίσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Οι άνθρωποι συχνά πίνουν αλκοόλ πιο πολύ στις διακοπές, δήλωσε ο Δρ Βάρμα, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την αφυδάτωση.

Ο Δρ. Γκάργκ είπε, θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να αλλάξετε το πρόγραμμα ύπνου σας προς τη ζώνη ώρας που επισκέπτεστε. Μόλις φτάσετε εκεί, περπατήστε, ακόμη και μόλις 15 λεπτά περπάτημα, μπορεί να ενθαρρύνει την κίνηση του εντέρου διεγείροντας το παχύ έντερο.

Όταν πρόκειται για τις ώρες των γευμάτων, προσπαθήστε να αποφύγετε να υπερβάλλετε με λιπαρά κρέατα, τηγανητά τρόφιμα ή τρόφιμα πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, δήλωσε ο Δρ Γκάργκ. Αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν στο έντερο και μπορούν να συμβάλουν στη δυσκοιλιότητα. Συνέστησε να επιλέγετε τρόφιμα με τα «τρία F»: υγρά, φυτικές ίνες και φρούτα (και λαχανικά).

Η προτεραιότητα στις ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι συστάσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, δήλωσε ο Δρ Βάρμα.

Τα συμπληρώματα διαλυτών ινών, όπως το ψύλλιο, τείνουν να λειτουργούν καλά για τη δυσκοιλιότητα, είπε. Αλλά φροντίστε να τα πίνετε με νερό, γεγονός που κάνει τα κόπρανά σας πιο μαλακά. Και είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το λάχανο τουρσί, το kimchi, το γιαούρτι ή οτιδήποτε τουρσί μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση του μικροβιώματος του εντέρου σας υγιές, κάτι που είναι καλό για την πέψη, δήλωσε ο Δρ Ραο. Και η κατανάλωση καφέ μπορεί να τονώσει την επιθυμία να πάτε.

Τα καθαρτικά χωρίς συνταγή μπορούν επίσης να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι όλα ιδανικά για ταξίδια. Ο Δρ Τότο συνέστησε πολυαιθυλενογλυκόλη (Miralax), η οποία τείνει να προκαλεί λιγότερες κράμπες και διάρροια από τα διεγερτικά καθαρτικά όπως το bisacodyl (Dulcolax).

Πότε να ανησυχείσετε

Εάν έχουν περάσει λίγες μέρες και δεν πάτε στην τουαλέτα, μην πανικοβληθείτε, είπε ο Δρ Τότο. «Είναι σίγουρα ένας μύθος ότι πρέπει να πας στην τουαλέτα κάθε μέρα», είπε.

Δεν έχει σημασία τι, λένε οι ειδικοί, καλέστε έναν γιατρό εάν υπάρχει αίμα στα κόπρανα σας ή εάν πονάτε πολύ. Και αν δεν αισθάνεστε την επιθυμία να πάτε, ο Δρ Βάρμα είπε ότι είναι καλύτερο να αποφύγετε να πιεστείτε και να τεντώνεστε πάρα πολύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων.

Πηγή: New York Times