Υπάρχουν σωστές και λάθος συμβουλές για δουλειά; Ναι υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και οι χειρότερες συμβουλές για δουλειά που αποτελούν μεγάλη παγίδα αν εγκλωβιστείς σε αυτές.

Από τότε που οι τελευταίοι millennials και οι πρώτοι Gen-Z μπήκαν στον εργασιακό χώρο, όσοι από εμάς προέρχονται από προηγούμενες γενιές έχουμε προειδοποιηθεί ότι πρέπει να ξαναφτιάξουμε τον σύγχρονο κόσμο της εργασίας για να κρατήσουμε τους νεότερους εργαζόμενούς μας χαρούμενους και αφοσιωμένους στη δουλειά.

Ο οργανισμός Gallup έχει εντοπίσει ακόμη και 12 βασικά στοιχεία της αφοσίωσης των νέων εργαζομένων, τα οποία περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά του στυλ «να νιώθουν ότι οι απόψεις τους μετρούν».

Τα προβλήματα στο σημερινό χώρο εργασίας είναι πραγματικά, ωστόσο κάποιοι εμπειρογνώμονες διαχείρισης έχουν εντοπίσει το μεγάλο λάθος. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι πάρα πολλοί από εμάς, νέοι και όχι τόσο νέοι, έχουμε ακούσει πάρα πολλά ψέματα σχετικά με το τι χρειάζεται για να πετύχεις στη δουλειά -και όχι τόσες αλήθειες όσες θα έπρεπε.

Όλοι εκείνοι οι φωτεινοί, λαμπεροί αφορισμοί που δίνονται με το κουτάλι στους νέους υπαλλήλους, του τύπου «ακολούθησε το όνειρό σου» και «μάθε την αξία σου» και ένα σωρό άλλα… Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα κλισέ είναι ωραία ως θεωρία, αλλά δεν λειτουργούν πραγματικά στην πράξη.

Αυτές είναι οι χειρότερες συμβουλές για δουλειά...

«Ακολούθησε το όνειρό σου»: Μία από τις χειρότερες συμβουλές για δουλειά

Κλασικό κλισέ που χρησιμοποιούν τόσο στην έναρξη των ομιλιών σε εκπαιδευτικούς χώρους, όσο και διάφοροι life coachers ως προτροπή και όμως… αποτελεί μία από τις πιο «εφιαλτικές» συμβουλές.

Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε ανάμεσα σε όνειρα, παραμύθια, ακόμη και υπερήρωες. Ομολογώ ότι το δικό μου όνειρο ματαιώθηκε νωρίς -καμία σχέση δεν έχει η δημοσιογραφική ζωή με εκείνη που βλέπουμε να κάνουν οι δημοσιογράφοι σε ταινίες και σειρές… Ούτε των δικηγόρων με αυτή που βλέπετε στο νομικό δράμα «Suits» (έχω φίλους και τα λέμε).

Η μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι τα επαγγελματικά όνειρα μπορεί να είναι απίστευτα περιοριστικά, ιδιαίτερα στην αρχή της επαγγελματικής μας ζωής.

Όταν μπαίνουμε στο χώρο εργασίας πεπεισμένοι ότι γνωρίζουμε ήδη τι θέλουμε να κάνουμε σε έναν συγκεκριμένο τομέα και είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό πάση θυσία, λέμε στην ουσία ότι μένουν πολύ λίγα για να μάθουμε, να ανακαλύψουμε ή να έχουμε περιέργεια να ζήσουμε στο μέλλον.

Ότι τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να μας κάνει ευτυχισμένους ή ικανοποιημένους. Αλλά δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε αυτό που δεν ξέρουμε και ο κόσμος του «δεν ξέρω» διευρύνεται.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περίπου το ένα τέταρτο όλων των θέσεων εργασίας μπορεί να «διαταραχθεί» τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό το επίπεδο αλλαγής απαιτεί από εμάς (σε οποιοδήποτε στάδιο καριέρας) να είμαστε πιο ανοιχτοί σε νέες επιλογές, πιο ευέλικτοι δηλαδή στην αλλαγή του αντικειμένου μας. Ακόμη και οι λεγόμενες ασφαλείς διαδρομές μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλείς.

Για χρόνια, οι ηγέτες εταιρειών τεχνολογίας έλεγαν στους μαθητές ότι ένα οικονομικά ανθεκτικό αντικείμενο που μπορούν να μάθουν είναι πώς να κωδικοποιούν. Υπήρξε μια ώθηση για να γίνει η κωδικοποίηση απαίτηση αποφοίτησης από το γυμνάσιο.

Όμως τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του γίγαντα της Τεχνητής Νοημοσύνης Nvidia είπε ότι ο προγραμματισμός και η κωδικοποίηση δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας δεξιότητες, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα τα χειριστεί και οι άνθρωποι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η βιολογία, η εκπαίδευση, η κατασκευή και η γεωργία.

Πιστεύετε ότι είναι υπερβολικό; Σκεφτείτε το Blockbuster. Η αλυσίδα ενοικίασης βίντεο που κάποτε είχε αξία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απασχολούσε 84.000 άτομα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εξαφανίστηκε.

Το Blockbuster είχε δίκιο ότι οι Αμερικανοί ήθελαν να βλέπουν ταινίες από την άνεση του καναπέ τους. Απλώς απέτυχε να δει ότι ήθελαν να παραδίδονται οι ταινίες delivery στο σαλόνι τους.

Να λοιπόν μια νέα αλήθεια: Αντί να ακολουθείτε τα όνειρά σας, ακολουθήστε τις ευκαιρίες. Ναι, όλοι επωφελούμαστε από τους στόχους και τα όνειρα, αλλά το κλειδί είναι να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ της κατοχής ονείρων έναντι του να αφήνουμε τα όνειρα να μας κυριεύουν.

Το να ακολουθούμε ευκαιρίες είναι πιο πιθανό να μας οδηγήσει σε νέες δεξιότητες, διασυνδέσεις και ανθρώπους. Ακόμα κι όταν η ευκαιρία δεν βγαίνει ακριβώς όπως σκοπεύαμε, μαθαίνουμε από αυτήν.

Και στην πορεία, οι ευκαιρίες μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε νέες και καλύτερες ιδέες για το πώς μπορεί να είναι τα πιο ώριμα επαγγελματικά μας όνειρα. Τελικά, πόσα από τα πρώτα μας όνειρα είναι πραγματικά δικά μας, σε αντίθεση με τα όνειρα άλλων ανθρώπων που μας μπολιάστηκαν;

Αυτές είναι οι χειρότερες συμβουλές για δουλειά...

«Μάθε την αξία σου»… Την… ποια;

Αυτή η αλήθεια σχετικά με το «ακολούθησε τα όνειρά σου» υπογραμμίζει ένα «συντροφικό» ψέμα και αλήθεια: Μπορεί να μας πουν «μάθε την αξία σου», αλλά η αλήθεια είναι ότι πρέπει να «εργαστείς για την αξία σου». Το μάντρα πολλών life coachers που συνοψίζεται στο «μάθε την αξία σου», λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζεις.

Όμως, ενώ αξίζουμε καλούς φίλους, συνεργάτες και ακόμη και μη βουλωμένες αποχετεύσεις ντους στα πρώτα μας διαμερίσματα, ως νέοι στην αρχή της καριέρας μας οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κάπως άχρηστοι και θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα μας συμπεριφέρονται έτσι.

Πράγματι, η γενική δήλωση «μάθε την αξία σου» συνδυάζει την προσωπική και την επαγγελματική μας αξία. Έχω παρακολουθήσει πολλούς υπαλλήλους αρχικού επιπέδου και πρώιμης σταδιοδρομίας να σκοντάφτουν, όταν η κατά τα άλλα αξιοζήλευτη αυτοεκτίμησή τους εκδηλώνεται ως δικαίωμα.

Αντί να θέλουν να τους αντιμετωπίζουν με ευπρέπεια και δικαιοσύνη, αναμένουν να ανέλθουν γρήγορα σε υψηλότερες θέσεις και μισθούς. Και σε αυτή την πεποίθηση συμβάλλαμε και οι μεγαλύτεροι…

Δημιουργήσαμε τρόπαια συμμετοχής για παιδιά, τα οποία μετέτρεψαν την επιτυχία και την αποτυχία σε συνώνυμα. Καθώς αυτά τα παιδιά μεγάλωναν, προσφέραμε αναβολές στο κολέγιο και λίστες αναμονής για την αναβολή των κακών ειδήσεων, καθώς και προειδοποιήσεις ενεργοποίησης και ασφαλείς χώρους, παρόλο που γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός κόσμος είναι συχνά τόσο άβολος όσο και προσβλητικός -και τα κακά νέα συνήθως ταξιδεύουν πιο γρήγορα παρά καλό.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι όταν οι νέοι αρχίζουν να εργάζονται, πάρα πολλοί νιώθουν προδομένοι -ή τουλάχιστον βαριούνται- από εργασίες που δεν τους εμπνέουν ή προφανώς δεν τους ωφελούν. Τους είπαν ότι μπορούσαν να κάνουν τα πάντα και τώρα τους λένε να προγραμματίσουν κλήσεις zoom ή να πάρουν τρία παγωμένα latte.

Αλλά εδώ είναι η αλήθεια: Ενώ όλοι γεννιόμαστε με προσωπική αξία, πρέπει να κερδίσουμε την επαγγελματική μας αξία. Ανεξάρτητα από το ακαδημαϊκό σας ιστορικό, τις καλοκαιρινές πρακτικές που έχετε πραγματοποιήσει ή ακόμα και την τελευταία σας δουλειά, όταν μπαίνουμε σε έναν νέο χώρο εργασίας, ξεκινάμε από την αρχή.

Και όταν ξεκινούν οι καριέρες μας, αυτό σημαίνει συχνά ότι κάνουμε την ταπεινή εργασία, τις βαρετές αναθέσεις και τις απερίσκεπτες εργασίες που μπορεί να νιώθουμε ότι είναι υποδεέστερες ημών. Αλλά κάποιος πρέπει να τα κάνει.

Γιατί να μην είμαστε εμείς; Στη δουλειά, οι άνθρωποι θα γνωρίζουν την αξία μας μόνο όταν μάθουν τη δουλειά μας. Αυτό απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και συνέπεια. Δεν βασίζεται σε δυνατότητες ή υποσχέσεις, αλλά σε αποτελέσματα.

Ίσως λοιπόν πρέπει να παραμερίσουμε τον τρέχοντα μύθο ότι η ανακατασκευή του χώρου εργασίας θα απελευθερώσει κατά κάποιο τρόπο ένα κύμα επαγγελματικής επιτυχίας. Αντίθετα, ίσως είναι καιρός για μια υγιή δόση αλήθειας.

Για τους νέους υπαλλήλους που θέλουν να αισθάνονται «engagement» στη δουλειά, η αλήθεια είναι ότι πρέπει πρώτα να ασχοληθούν με τη δουλειά τους. Στη δουλειά, η αξία μας δεν καθορίζεται από το πώς νιώθουμε αλλά από αυτό που κάνουμε.

Εάν θέλετε κάποιος να νοιάζεται για εσάς στη δουλειά, φροντίστε εσείς πρώτα για εκείνον. Ο καλύτερος τρόπος για να ακούσετε τις απόψεις σας; Αποδείξτε με τις πράξεις και τα επιτεύγματά σας ότι είστε κάποιος που αξίζει να ακούσετε.

Ξεκινώντας από την αρχή την επαγγελματική σας ζωή, αφήστε πίσω σας τα κλισέ του χώρου εργασίας και μάθετε μερικές γνήσιες και υποτιμημένες αλήθειες. Μπορεί τελικά να σας δημιουργήσουν μια ονειρεμένη δουλειά, πολύ πέρα από οποιαδήποτε από τις πιο τρελές φαντασιώσεις σας.

Πηγή: WSJ