H ιρλανδική θυγατρική της Google θα πληρώσει 218 εκατ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους, στην ιρλανδική κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Guardian. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι απέφευγε φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων σε όλη την Ευρώπη, συμφώνησε να δοθεί μια λύση στα φορολογικά που σχετίζονται με προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η Google Ireland Ltd είχε δηλώσει πως θα καταβάλλει εταιρικό φόρο 622 εκατομμυρίων ευρώ το 2020, συμπεριλαμβανομένων των 218 εκατομμυρίων ευρώ των αναδρομικών φόρων. Το προηγούμενο έτος η Google Ireland πλήρωσε φόρους 263 εκατ. ευρώ.

https://www.intronews.gr/9101-2-ai-tehniti-noimosini-giro-sou

Η εταιρεία, η οποία είναι μέρος της μητρικής εταιρείας Alphabet, υποσχέθηκε πέρυσι ότι θα εγκατέλειπε τη στρατηγική που της επέτρεπε να αποφεύγει φόρους στην Ευρώπη. Έρευνα του Bloomberg έδειξε ότι όλο αυτό επέτρεψε στην Google να μειώσει τον φορολογικό της συντελεστή στο εξωτερικό σε μόλις 2,4%.

Η Google δεν έδωσε εξηγήσεις για την πληρωμή αναδρομικού φόρου στους λογαριασμούς της και δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό. Στην κατάθεση ανέφερε μόνο: «Μετά το τέλος του έτους, η εταιρεία θα προχωρήσει στην επίλυση ορισμένων φορολογικών θεμάτων που σχετίζονται με προηγούμενα έτη».

Ο Paul Monaghan, διευθύνων σύμβουλος στο Fair Tax Foundation, δήλωσε: «Υπάρχει πραγματικά μια επαίσχυντη έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τη φορολογική συμπεριφορά της Alphabet, ειδικά σε επίπεδο ιρλανδικών θυγατρικών».

https://www.intronews.gr/9026-2-samsung-ergostasio-17-dis-dolarion

Η Google, πληρώνει ελάχιστους φόρους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επειδή δηλώνει σχεδόν όλες τις εμπορικές δραστηριότητές της στην Ιρλανδία. Οι λογαριασμοί δείχνουν ότι η Google Ireland Limited πραγματοποίησε κέρδη προ φόρων 2,85 δισ. ευρώ το 2020, από 1,94 δισ. ευρώ το 2019. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ στα 48,4 δισ. ευρώ.