Πετρώματα, όψεις γκρεμών και λατομεία μέσα στη γη. Για τους περισσότερους δεν αποτελούν κάποιο ιδιαίτερο θέαμα, όμως για τον παλαιοντολόγο Andrew Knoll έχουν μεγάλη σημασία και λένε μια ιστορία που, όπως αναφέρει, είναι πιο μεγάλη και πιο απρόσμενη από οποιοδήποτε χολιγουντιανό blockbuster. Αυτή η ιστορία, δεν είναι άλλη από την ιστορία της Γης και το πως ο πλανήτης μετατράπηκε από ένα πέτρωμα καλυμμένο με ωκεανούς μάγματος, σε ολόκληρες ηπείρους που διαλύθηκαν, σε βουνά που εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν, σε παγετώνες που απλώθηκαν και έλιωσαν. Αυτοί είναι οι χαμένοι κόσμοι τους οποίους ο Knoll εξερεύνησε και έριξε φως πάνω τους.

Δεν υπάρχει υποκατάστατο του να έχεις την μύτη σου κολλημένη πάνω σε ένα βράχο. Αν σε ενδιαφέρει η ιστορία του πλανήτη, η βιβλιοθήκη σου είναι τα πετρώματα», είπε ο παλαιοντολόγος, ο οποίος είναι Καθηγητής Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, βράβευσε σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, τον Knoll, με το σημαντικό βραβείο Crafoord Prize. Τον τιμά, κυρίως για την έρευνα του στα πρώτα 3 δισεκατομμύρια χρόνια της επίγειας ζωής, υπολογίζοντας την ακριβή ηλικία των υποστρωμάτων των πετρωμάτων, αφού ανακάλυψε μικροοργανισμούς από τα βάθη των αιώνων, οι οποίοι θεωρούνται οι αρχέγονοι πρόγονοι μας και εξηγούν τον χειρότερο μαζικό αφανισμό της παγκόσμιας ιστορίας.

Προσπαθεί πραγματικά να συμπεριλάβει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα – γεωλογικά, βιολογικά και χημικά. Δεν είναι από εκείνους που θα κοιτάξουν ένα απολίθωμα και θα υπολογίσουν στο περίπου την χρονική περίοδο.» δήλωσε ο Daniel Conley, καθηγητής βιογεωχημείας στο τμήμα γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας.

Δεν είναι απαραίτητα η χλιδάτη εκδοχή της παλαιοντολογίας, ο Knoll, βρίσκει και εξετάζει κυρίως μικροαπολιθώματα τα οποία είναι ορατά μόνο με μικροσκόπιο. Ο τρόπος με τον οποίο συμπλήρωσε το πάζλ της ιστορίας της γέννησης της Γης και της πρωτύτερης ιστορίας, έφερε επανάσταση στον τομέα.

Ο ίδιος ο Knoll, σήμερα 70 χρονών δήλωσε ότι «οι δεινόσαυροι είναι αξιοσημείωτα, είναι ένα μικρό μόνο μέρος μιας πολύ, πολύ, πολύ μεγαλύτερης ιστορίας».

Τα βαρετά πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια

Τα οικεία προς εμάς ζώα ξεκίνησαν να να παίρνουν τη σημερινή μορφή τους περίπου 540 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην γνωστή ως Κάμβρια έκρηξη. Ωστόσο, η ανακάλυψη των μικροσκοπικών απολιθωμάτων του Knoll, δημιουργημένων από βακτήρια που θύμιζαν οργανισμούς, μονοκύταρρα πρωτόζωα και φύκια που μετρούν 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν στο περιβάλλον που εξελίχθηκαν, έδειξε το πρωτοπόρο μονοπάτι προς τη σύγχρονη ζωή των φυτών και των ζώων.

Ο Knoll, ήταν εκείνος που μίλησε για πρώτη φορά για τα βαρετά δισεκατομμύρια χρόνια – μια περίοδο στην ιστορία της γης, περίπου 1.8 δισ. έως 800 εκατομμύρια χρόνια, όταν σχεδόν τίποτα δεν εμφανίστηκε βιολογικά και κλιματικά. Παρόλα αυτά, είπε πως πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο που χάραξε τον δρόμο προς τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε.

Όταν ο ίδιος πρωτοσυνάντησε απολιθώματα, στην Pennsylvania Dutch Country, στους πρόποδες των Απαλάχιων.

Xenobots: Ζούμε σε μια εποχή αφύσικης επιλογής;

«Θυμάμαι ακόμα την αίσθηση όταν ήμουν 12 χρονών του να σπάσεις την πέτρα και να δεις κάτι που κανένας άνθρωπος δεν έχει ξαναδεί στο παρελθόν. Ήταν μια υπέροχη, υπέροχη σκέψη και ακόμα ενθουσιάζομαι αν ανακαλύψω κάτι ή έχω μια ιδέα που κανείς δεν είχε πριν από μένα», θυμάται.

Ο Knoll, έχει εφαρμόσει τη γνώση του, πάνω στην αρχική εξέλιξη της γης στον Άρη, εισάγοντας δεδομένα και εικόνες που στάλθηκαν πίσω στο Mars rover Opportunity, το οποίο ήταν ενεργό στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, από το 2004 μέχρι το 2018.

Κάποιοι άνθρωποι σήμερα, πιστεύουν πως βρισκόμαστε σε έναν έκτο μαζικό αφανισμό και ο Knoll λέει πως το τέλος της Πέρμιας περιόδου φυλάει μαθήματα για την κλιματική κρίση που βιώνουμε τώρα. Την ώρα που η αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οφείλεται κυρίως στην καύση των ορυκτών καυσίμων. Η μελέτη του μαζικού αφανισμού του παρελθόντος, δείχνει πως η ζωή στον πλανήτη όντως κάνει κάποια βήματα πίσω. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται πολύς, πολύς καιρός – για την ακρίβεια δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: CNN