Η πρωτεύουσα της Ρουάντα, το Κιγκάλι έχει μεταμορφωθεί μέσα σε 20 χρόνια, σημειώνοντας ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη. Η πλειοψηφία των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο MASS Design Group.

Το συγκεκριμένο γραφείο, μεταξύ πολλών άλλων ανέλαβε και την start-up που ονομάζεται Norrsken Kigali House, μία ανάθεση που ήρθε από το Σουηδικό Ίδρυμα Norrsken, το οποίο υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατασκευή του κόμβου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2023. Προς το παρόν, χρησιμοποιείται από 600 επιχειρηματίες με μακροπρόθεσμο πλάνο να ξεπεράσει τους 1000 εργαζομένους σε ημερήσια βάση.

Η θέση που επιλέχθηκε άνηκε σε ένα πρώην σχολείο και στόχος  της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν να δημιουργήσουν έναν χώρο όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό και εξωστρεφή που θα προσέλκυε το ενδιαφέρον των περαστικών και θα έδινε την αίσθηση μίας ανοιχτής πλατείας.

Μετά τον εμφύλιο και την γενοκτονία του 1994 ο αρχιτέκτονας Benimana, πιστεύει ότι η Ρουάντα, ξεκίνησε να σκέφτεται με εναλλακτικούς τρόπους για να βρει αντισυμβατικές λύσεις που θα της επιτρέψουν να ξεπεράσει τα προβλήματα της μέσα από την καινοτομία.

Rwanda

Στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας του 2021, η Ρουάντα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 13 οικονομιών χαμηλού εισοδήματος και 7η μεταξύ των 27 οικονομιών της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο Πρόεδρος της Paul Kagame θέλει να αναβαθμίσει την οικονομία της από χώρα χαμηλού σε χώρα μεσαίου εισοδήματος. Για τον λόγο αυτό, επενδύει πολύ στην τεχνολογία αιχμής.

Από την άλλη, οι επικριτές του τον κατηγορούν για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση, του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που εντόπισε «σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Ρουάντα. Οι  οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν με την σειρά τους εγείρει ανησυχίες αναφορικά με το θέμα.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι η χώρα έχει δει «ισχυρή οικονομική ανάπτυξη συνοδευόμενη από ουσιαστικές βελτιώσεις στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων». Επιπρόσθετα, θεωρείται ότι μία επένδυση από την πλευρά της εταιρείας Equity Group Holding θα προσελκύσει νέες, ξένες, κερδοφόρες επενδύσεις.

Η MASS έχει επίσης σχεδιάσει ένα Πανεπιστήμιο το οποίο άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του, το African Leadership University. Στόχος του Πανεπιστημίου είναι να αναπτύξει την επόμενη γενιά ηγετών της Αφρικής και για τον λόγο αυτό έχει ένα αντισυμβατικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών που σχετίζονται με προβλήματα παγκόσμιας κλίμακας.

Το πανεπιστήμιο έχει σχεδιαστεί γύρω από την ιδέα ενός pod, το οποίο σχεδιάστηκε κυρίως για προσωπική μάθηση μιας και απουσιάζουν συμβατικές αίθουσες. Με τον τρόπο αυτό δίνεται σαφής κατεύθυνση προς την εξέλιξη της κριτικής σκέψης καταρρίπτοντας το πρότυπο του παντογνώστη δασκάλου.

Οι κλάδοι σχετίζονται με την τεχνολογία, την κλιματική αλλαγή και την γεωπονία με τους αποφοίτους να κάνουν την διαφορά σε όλους τους τομείς απόδειξη ότι αυτή η μέθοδος αποδίδει.

Μερικοί από αυτούς τους πτυχιούχους, όπως ο Minuifuong Nghombombong, ιδρυτής της διεθνούς πλατφόρμας ενοικίασης κατοικιών Bongalo, χρησιμοποιεί ήδη το Norrsken Kigali House ως βάση του και συμβάλλει με την σειρά του στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην πόλη.

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Με τον Elon Musk στο «τιμόνι» του Twitter θα κάνουν πάρτι ακροδεξιοί, συνωμοσιολόγοι και ο Trump

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κινητών μας: 5 δισεκατομμύρια συσκευές μόλυναν το έδαφος μόνο το 2022

Το βόρειο ημισφαίριο βιώνει μια από τις πιο ακραίες ξηρασίες: Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι η αιτία