Η ικανότητα της Meta να μοιράζεται δεδομένα μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών διακομιστών έχει «παγώσει» μετά από μια απόφαση της ρυθμιστικής αρχής προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας, που θα μπορούσε να αναγκάσει το Facebook και το Instagram να κλείσουν στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας του Mark Zuckerberg, της Meta, επιβεβαίωσε την απόφαση, η οποία αναφέρθηκε πρώτα από το Politico. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που ισχύει αυτόματα σε όλη την Ευρώπη. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε στο Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων της Ευρώπης έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να επιβεβαιώσουν εάν θα αποκλειστεί η κοινή χρήση δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ.

Η απόφαση θα επηρεάσει χιλιάδες εταιρείες τεχνολογίας που διατηρούν ευρωπαϊκά δεδομένα σε διακομιστές των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο Ε.Ε και ΗΠΑ συμφώνησαν σε μια προσωρινή συμφωνία που καλύπτει τις πρακτικές ανταλλαγής δεδομένων της Meta, αλλά η τελική συμφωνία δεν αναμένεται πριν από το τέλος του 2022, ανέφερε το Politico.

Ένας εκπρόσωπος του Meta δήλωσε: «Αυτό το σχέδιο, το οποίο υπόκειται σε εξέταση από τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων, σχετίζεται με μια σύγκρουση του δικαίου της Ε.Ε και των ΗΠΑ που βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης. Χαιρετίζουμε τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη συνεχή μεταφορά δεδομένων διασυνοριακά. Αναμένουμε ότι αυτό το πλαίσιο θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε συνδεδεμένες οικογένειες, κοινότητες και οικονομίες».

Τον Φεβρουάριο η Meta τόνισε ότι εάν δεν επιτευχθεί ένα νέο πλαίσιο και οι επιτηρητές δεδομένων της Ε.Ε απαγόρευαν τις τυπικές συμβατικές ρήτρες, δηλαδή μια νομική λύση που χρησιμοποιείται από το 2020, πιθανότατα να μην συνεχίσει να προσφέρει Facebook και Instagram στην Ευρώπη. Αγχωθήκατε; Δεν πειράζει σκεφτείτε ότι το WhatsApp δεν θα επηρεαστεί ή ότι έρχεται το τέλος των Influencers, που αγαπάτε να μισείτε.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

NASA: Ένα φανταστικό tour σε μερικούς από τους 5.000 εξωπλανήτες

Κρυπτονομίσματα: Η Ε.Ε συμφωνεί σε νέους κανόνες για να ελέγξει την αγορά – Μια «Cryptoqueen» στους πιο καταζητούμενους φυγάδες του FBI

e-food: Η νέα προσθήκη στην πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα