Το Imaging X-Ray Polarimetry Explorer, ή IXPE, που στάλθηκε πριν από λίγο καιρό από την NASA στο διάστημα, μας βοηθά να δούμε πιο αναλυτικά το τι συμβαίνει έξω από τον πλανήτη μας. Οι ακτίνες Χ το καθιστούν δυνατό και η NASA δημοσιεύει τις πρώτες εικόνες, που προφανώς είναι εντυπωσιακές. Οι εικόνες προσφέρουν μια άλλη ματιά στην Κασσιόπη Α, του διάσημου απομεινάριου ενός σουπερνόβα, δηλαδή ενός αστέρα που εκρήγνυται και παράγει εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα.
Γύρω από τα υπολείμματα του άστρου φαίνονται κάποια έντονα μωβ σύννεφα αερίου. Αυτά τα σύννεφα δημιουργούνται όταν τα ωστικά κύματα από την έκρηξη θερμάνουν το γύρω αέριο σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, επιταχύνοντας σωματίδια υψηλής ενέργειας που ονομάζονται κοσμικές ακτίνες.
Το διαστημόπλοιο, που στάλθηκε από τη NASA σε συνεργασία με την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία, διαθέτει τρία τηλεσκόπια. Το IXPE έχει σχεδιαστεί για να δώσει νέα οπτική για μερικά από τα πιο ακραία αντικείμενα στο σύμπαν, όπως τα σουπερνόβα, οι μαύρες τρύπες και τα αστέρια νετρονίων.
«Η εικόνα IXPE της Cassiopeia A είναι εξωπραγματική και ανυπομονούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα πολωσιμετρίας για να μάθουμε ακόμη περισσότερα για αυτό το κατάλοιπο σουπερνόβα», δήλωσε ο Paolo Soffitta, ο Ιταλός κύριος ερευνητής για το IXPE στο Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής στη Ρώμη.
Τα απομεινάρια του σουπερνόβα της Κασσιόπης Α βρίσκονται περίπου 11.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Μάλιστα, στο παρελθόν η Κασσιόπη είχε ξαναπαρατηρηθεί από επιστήμονες, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Είναι τώρα μια γιγάντια φυσαλίδα καυτού, διαστελλόμενου αερίου και είναι το νεότερο γνωστό υπόλειμμα από έκρηξη σουπερνόβα. Θεωρείται ότι βρίσκεται στον Γαλαξία μας εδώ και 340 χρόνια. Το φως από αυτό το σουπερνόβα έφτασε για πρώτη φορά στη Γη τη δεκαετία του 1670.
Τι καινούργιο προσφέρει η εικόνα του IXPE της NASA
Τα δεδομένα ακτίνων Χ που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν από το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra της NASA φαίνονται με μπλε χρώμα. Το Chandra εκτοξεύτηκε το 1999 και φωτογράφισε την Κασσιόπη Α, αποκαλύπτοντας την παρουσία είτε μιας μαύρης τρύπας είτε ενός αστέρα νετρονίων στο κέντρο του υπολείμματος σουπερνόβα. Οι μαύρες τρύπες και τα αστέρια νετρονίων δημιουργούνται μετά από τον «θάνατο» αστέρων.
«Η εικόνα IXPE της Κασσιόπης Α είναι το ίδιο ιστορική με την εικόνα Chandra του ίδιου υπολείμματος σουπερνόβα», δήλωσε ο Martin C. Weisskopf, κύριος ερευνητής του IXPE, που εδρεύει στο Marshall Space Flight Center της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα.
Οι ακτίνες Χ είναι ενεργητικά κύματα φωτός που γεννιούνται από τα άκρα. Στο διάστημα, αυτές οι έντονες συνθήκες περιλαμβάνουν ισχυρά μαγνητικά πεδία, συγκρούσεις μεταξύ αντικειμένων, εκρήξεις, υψηλές θερμοκρασίες και γρήγορες περιστροφές. Επίσης, η ατμόσφαιρα της Γης εμποδίζει τις ακτίνες Χ από τα φτάσουν στο έδαφος της. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες βασίζονται σε τηλεσκόπια ακτίνων Χ στο διάστημα.
Ο δορυφόρος μπορεί να δει μια νέα πτυχή των πηγών κοσμικής ακτίνας που ονομάζεται πόλωση. Το φως πολώνεται όταν περνά μέσα από κάτι που προκαλεί τη διασπορά των σωματιδίων του και δονείται μόνο προς μία κατεύθυνση. Τα δεδομένα του IXPE σχετικά με την Κασσιόπη Α μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ερευνήσουν πώς ποικίλλει η πόλωση στο απομεινάρι του σουπερνόβα, το οποίο έχει διάμετρο 10 έτη φωτός.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.