Η NASA δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST). Οι πρώτες φωτογραφίες του James Webb θα δημοσιοποιούνταν τον Ιούνιο, αλλά η NASA αποφάσισε να «ανεβάσει» μερικές εικόνες. Η ομάδα έπρεπε να επιβεβαιώσει ότι η NIRCam ήταν έτοιμη να συλλέξει φως από ουράνια αντικείμενα και στη συνέχεια να αναγνωρίσει το αστρικό φως από το ίδιο αστέρι σε καθένα από τα 18 κύρια κατοπτρικά τμήματα.

Ένα αστέρι με το όνομα HD 84406 βλέπουμε στην κύρια φωτογραφία, η οποία αποτελεί κομμάτι ενός μωσαϊκού εικόνων που τραβήχτηκαν μέσα σε 25 ώρες. Το μωσαϊκό εικόνας δημιουργήθηκε στρέφοντας το τηλεσκόπιο σε ένα φωτεινό, απομονωμένο αστέρι στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, γνωστό ως HD 84406. Το αστέρι είναι εύκολα αναγνωρίσιμο και δεν συνωστίζεται από άλλα αστέρια παρόμοιας φωτεινότητας, δίνοντας ένα πιο καθαρό αποτέλεσμα, ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σε δήλωση αργά την Παρασκευή.

Η NASA ανήρτησε την πρώτη selfie του Webb

Η λήψη των εικόνων ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου, και το Webb επανατοποθετήθηκε σε 156 διαφορετικές θέσεις γύρω από την προβλεπόμενη θέση του αστεριού. Τραβήχτηκαν 1.560 εικόνες χρησιμοποιώντας τους 10 ανιχνευτές της NIRCam, που ανέρχονται σε 54 gigabyte ακατέργαστων δεδομένων.

Η ομάδα θα προσαρμόσει σταδιακά, τον επόμενο μήνα, τα τμήματα του καθρέφτη έως ότου οι 18 εικόνες γίνουν ένα μοναδικό αστέρι. Η NASA είχε δηλώσει πως οι εικόνες θα είναι θολές και επαναλαμβανόμενες επειδή έχουν ληφθεί κατά τη διαδικασία παραμετροποίησης του τηλεσκοπίου, και όχι τόσο φαντασμαγορικές όσοι άλλες διαστημικές φωτογραφίες.

Μάλιστα, δημοσιοποίησε την πρώτη selfie του Webb, η οποία δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας έναν εξειδικευμένο φακό απεικόνισης της κόρης στο εσωτερικό της NIRCam που σχεδιάστηκε για να λαμβάνει εικόνες από τα κύρια τμήματα του καθρέφτη αντί για εικόνες του χώρου.