Όταν ένα κοινωνικό δίκτυο θα περνάει κρίση, πάντα θα υπάρχει ένα άλλο που θα δέχεται με ανοιχτές αγκάλες τους χρήστες. Και αυτό συμβαίνει με την περίπτωση του Twitter, το οποίο μετά την εξαγορά από τον Elon Musk, βλέπει να χάνει τον κόσμο του μέρα με τη μέρα.
Και αυτός ο κόσμος έχει βρει ήδη την εναλλακτική του. Μέσα σε αυτό το χάος που έχει δημιουργήσει ο Musk, ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο φαίνεται πως έχει αρχίσει να λάμπει. Πρόκειται για το αποκεντρωμένο Mastodon, το οποίο αριθμεί πλεόν 655.000 χρήστες, εκ των οποίων οι 230.000 εγγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.
Τι είναι το Mastodon
Το Mastodon, το οποίο μετράει ήδη έξι χρόνια λειτουργίας, μοιάζει αρκετά με το Twitter, αφού οι χρήστες μπορούν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον και να γράφουν αναρτήσεις, οι οποίες ονομάζονται «toots». Σε αυτές μπορεί κανείς να απαντήσει, να κάνει like και να τις αναδημοσιεύσει.
Παρά τις ομοιότητες με το «λευκό πουλί», η λειτουργία του Mastodon είναι στην πραγματικότητα διαφορετική. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς όταν εγγραφεί είναι να επιλέξει έναν διακομιστή. Έχουν ως βάση ένα θέμα, όπως ανά χώρα, πόλη ή πεδίο ενδιαφέροντος.
Ok, I’ve joined #Mastodon but also this pic.twitter.com/2Uue7E4BR8
— Sinéad Crowley (@SineadCrowley) November 4, 2022
Οι διακομιστές δεν παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο, μιας και οι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν τους πάντες, αλλά επί της ουσίας δίνουν προτεινόμενη αρχική κοινότητα που είναι πιο πιθανό να δημοσιεύει πράγματα που ενδιαφέρουν τον κάθε χρήστη.
Το πλήθος των διακομιστών εξηγείται καθώς το Mastodon δεν είναι μια πλατφόρμα. Δεν είναι ένα πράγμα και δεν ανήκει σε ένα άτομο ή μια εταιρεία. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί διακομιστές συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους και οργανισμούς.
Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι εξαρτάται κανείς από τις διαθέσεις του ατόμου ή του οργανισμού που διαχειρίζεται τον διακομιστή του, αν αποφασίσει να τον εγκαταλείψει, χάνεται και ο λογαριασμός. Το Mastodon ζητά από τους ιδιοκτήτες των διακομιστών να ενημερώνουν τους χρήστες τους τρεις μήνες προτού αποφασίσουν να κλείσουν τον server τους.
Επί του παρόντος, όλοι οι διακομιστές έχουν τους δικούς τους κανόνες, ενώ ορισμένοι δεν έχουν κανέναν. Ορισμένοι διακομιστές επιλέγουν να μην συνδέονται με άλλους που είναι γεμάτοι bots ή φαίνεται να κατακλύζονται από περιεχόμενο μίσους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι ορατοί σε όσους βρίσκονται στους διακομιστές που είναι μπλοκαρισμένοι. Μπορεί επίσης να γίνει αναφορά σε δημοσιεύσεις.
Διαβάστε ακόμη: Στο δρόμο που χάραξε ο Musk: Ο Mark Zuckerberg θα ανακοινώσει χιλιάδες απολύσεις σε Facebook και Instagram
Αν πρόκειται για ρητορική μίσους ή παράνομο περιεχόμενο, τότε οι ιδιοκτήτες των διακομιστών μπορούν να διαγράψουν το περιεχόμενο – αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα διαγραφεί και παντού. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό ζήτημα αν το Mastodon συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Όσον αφορά τη χρήση του, το αν θα είναι δωρεάν ή θα υπάρχει πληρωμή, εξαρτάται από τον διακομιστή στον οποίο βρίσκεται ο καθένας, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι δωρεάν.