Αν είχαμε ένα μαγικό τζίνι στο χέρι μας, σίγουρα μία από τις ευχές θα ήταν να μπορούσαμε να δοκιμάσουμε λαχταριστά φαγητά που βλέπουμε στην οθόνη της τηλεόρασης μας. Σε αυτό το επίπεδο δε θα φτάσουμε ποτέ, ωστόσο ένας Ιάπωνας καθηγητής το κάνει πραγματικότητα. Τουλάχιστον, φέρνει τον κόσμο πιο κοντά σε αυτό το όνειρο.
Συγκεκριμένα, εφηύρε μια τηλεόραση με οθόνη που παίρνει γεύσεις τροφίμων, με την οποία οι τηλεθεατές θα μπορούν να την γλείψουν.
Η εφεύρεσή του, έχει την αναμενόμενη επωνυμία Taste the TV και χρησιμοποιεί δοχεία με ουσίες δέκα διαφορετικών, βασικών γεύσεων, που ψεκάζουν συνδυαστικά το περιεχόμενό τους στην οθόνη για να δημιουργήσουν τη γεύση ενός συγκεκριμένου φαγητού. Αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα στην κατεύθυνση της πολυ-αισθητικής θέασης.
Πώς λειτουργούν οι νέες τηλεοράσεις
Κάθε γεύση σχηματίζεται πάνω σε ένα λεπτό φιλμ που κυλά πάνω από στην επίπεδη οθόνη της TTTV, η οποία κατασκευάστηκε τον περασμένο χρόνο.
Στην εποχή της πανδημίας, αυτού του είδους η τεχνολογία μπορεί να διευρύνει τους τρόπους που οι άνθρωποι συνδέονται και αλληλεπιδρούν με τον έξω κόσμο, λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Meiji στο Τόκιο, Homei Miyashita. «Ο στόχος είναι να κάνουμε δυνατό για τους ανθρώπους βιώνουν μία εμπειρία όπως το γεύμα σε ένα εστιατόριο στην άλλη άκρη του κόσμου, ακόμα και όταν μένουν στο σπίτι τους», προσθέτει.
Η Yuki Hou, μια 22χρονη φοιτήτρια του πανεπιστημίου έκανε επίδειξη για τους δημοσιογράφους, δίνοντας φωνητική εντολή στην τηλεόραση για γεύση γλυκιάς σοκολάτας. Μια ρομποτική φωνή επανέλαβε μηχανικά την παραγγελία και τα σπρέι άρχισαν να ψεκάζουν τα απαραίτητα συστατικά πάνω στο πλαστικό φιλμ. «Έχει γεύση σοκολάτας γάλακτος», παραδέχθηκε η Hou.
Ο Miyashita εργάζεται με μία ομάδα 30 φοιτητών και έχει ήδη δημιουργήσει μία σειρά από εφευρέσεις που σχετίζονται με την αίσθηση της γεύσης με έναν τρόπο πρωτοποριακό, όπως το «πιρούνι που κάνει τις γεύσεις πιο έντονες». Η τηλεόραση δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και το κόστος για μία τέτοια συσκευή στο εμπόριο θα άγγιζε τα 780 ευρώ.
Ο Ιάπωνας συζητά τώρα με εταιρείες για την χρήση της τεχνολογίας γευστικού σπρέι σε ειδικά σχεδιασμένες συσκευές που θα «ψεκάζουν» γεύσεις πίτσας και σοκολάτας πάνω σε φέτες ψωμιού.