Τα κοάλα είναι επισήμων είδος υπό εξαφάνιση, μετά από δραματική μείωση τού πληθυσμού τους στην Αυστραλία. Το είδος των κοάλα στη Νέα Νότια Ουαλία, το Κουίνσλαντ και την Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας  (ACT) ήταν καταχωρημένο ως «ευάλωτο» και τώρα θεωρείται «απειλούμενο». Οι πληθυσμοί των μαρσιποφόρων έχουν αποδεκατιστεί από τις εκχερσώσεις γης, τις φωτιές, την ξηρασία, τις αρρώστιες και λογής άλλες απειλές.

Παρά τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, οι κυβερνήσεις δεν έδρασαν άμεσα και καταγγέλλονται τώρα για ολιγωρία. Έχουν απομείνει περίπου 180.000 κοάλα κατά μήκος της ανατολικής ακτής, δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος, Susan Ley. «Η καταχώρηση αυτή προσθέτει προτεραιότητα όταν πρόκειται για την προστασία των κοάλα» ανέφερε η Ley σήμερα, προσθέτοντας πως οι αρμόδιοι επεξεργάζονται σχέδιο ανάκαμψης του πληθυσμού των μαρσιποφόρων.  Ωστόσο, ο Deb Tabart του Ιδρύματος Koala είπε ότι η εκτίμηση της Ley ήταν «ψευδής» και ότι πιθανότατα υπάρχουν μόνο 50.000 με 80.000 σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα κοάλα μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι το 2050

Πέρυσι, μια έρευνα στη Νέα Νότια Ουαλία διαπίστωσε πως αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και χωρίς δράση τα κοάλα μπορεί να έχουν εξαφανιστεί έως το 2050. Εκτιμάται πως κατά την περίοδο 2019-20, οι φωτιές σκότωσαν πάνω από 5.000 κοάλα ενώ επηρέασαν το 24% των οικοσυστημάτων τους μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία.  Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαθέσει 50 εκατομμύρια δολάρια για τη διατήρηση και προστασία του είδους.

«Τα κοάλα έχουν πάει από το ευάλωτο τής λίστας στο υπό εξαφάνιση μέσα σε μία δεκαετία. Πρόκειται για μια σοκαριστικά γρήγορη πτώση» αναφέρει ο επιστήμονες Stuart Blanch από τη WWF-Australia. «Η σημερινή απόφαση είναι καλοδεχούμενη, όμως δεν θα σταματήσει τη διολίσθηση του είδους προς την εξαφάνιση, αν δεν συνοδευτεί από αυστηρότερους νόμους και κίνητρα ιδιοκτητών για την προστασία των δασών» σημειώνει.

Ο Stuart Blanch είπε επίσης ότι η νέα ταξινόμηση ήταν «ζοφερή αλλά σημαντική». «Βοηθά τους ανθρώπους που θέλουν να σώσουν τα κοάλα να κάνουν το σωστό», ανέφερε χαρακτηριστικά.