Τα δυο ανθοφόρα φυτά της Ανταρκτικής εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, σύμφωνα με μια πρώτη μελέτη που δείχνει πώς οι μεταβολές έχουν επηρεάσει τα εύθραυστα πολικά οικοσυστήματα την τελευταία δεκαετία.

Η αύξηση της χλωρίδας από το 2009, είναι μεγαλύτερη από τα 50 τελευταία χρόνια μαζί και έρχεται ταυτόχρονα με την άνοδο της θερμοκρασίας του αέρα και την μείωση στο αριθμό της πολικής φώκιας, σύμφωνα με ερευνητές που εργάζονται στο νησί Signy, στο νότιο νησιωτικό συγκρότημα Orkney.

Οι πληθυσμοί των δυο αυτών φυτών (Deschampsia antarctica και Colobanthus quitensis), έχουν μελετηθεί από επιστήμονες στο νησί, από το 1960. Μέσα από την έρευνα, βρέθηκε πως το πρώτο είδος εξαπλώθηκε στην περιοχή πέντε φορές πιο γρήγορα κατά την περίοδο 2009 έως 2018. Για το δεύτερο είδος, η αύξηση ήταν περίπου δεκαπλάσια.

Τα 10 γηραιότερα φυτά και ζώα του κόσμου – Από την Ελλάδα στην Ανταρκτική

Την τελευταία δεκαετία, η καλοκαιρινή θερμοκρασία ανεβαίνει από +0.02C κατά +0.27C κάθε χρόνο, παρά τους ισχυρούς παγετούς που καταγράφησαν το 2012.

Ο κύριος παράγοντας της μεταβολής αυτής είναι ο θερμός καλοκαιρινός αέρας, σύμφωνα με την μελέτη, ο οποίος προκαλεί την μεγαλύτερη διάρκεια μεταβολών στην χλωρίδα της Ανταρκτικής. Ένας δευτερεύων ρόλος είναι είναι πως έχει μειωθεί αρκετά ο αριθμός της πολικής φώκιας, η οποία καταναλώνει αυτά τα φυτά. Ακόμη είναι άγνωστος ο λόγος για τον οποίο οι φώκιες έχουν μειωθεί αλλά πιθανώς να σχετίζεται με τις αλλαγές στην διαθεσιμότητα τροφής και τις θαλάσσιες συνθήκες.

Η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να συνεχιστεί, με περισσότερες περιοχές να μένουν χωρίς πάγο τις επόμενες δεκαετίες και τους επιστήμονες να λένε πως τα ευρήματα στο νησί Signy, είναι αντιπροσωπευτικά αντιπροσωπευτικά των τρέχοντων διαδικασιών στα εύθραυστα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής.

Η εξάπλωση αυτών των ειδών, θα προκαλέσει μεταβολές στην στην οξύτητα του χώματος, τα βακτήρια και τους μύκητες στο έδαφος αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αποσυντίθενται οι οργανικές ύλες. Οι μεταβολές στην χημεία του χώματος καθώς και η μείωση του παγετού, θα αλλάξουν μια και καλή το οικοσύστημα.

Ο δρ.Kevin Newsham, ένας οικολόγος της περιοχής στο British Antarctic Survey, ο οποίος δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα δήλωσε πως η μελέτη δείχνει πως η περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των ειδών φυτού, αναμένεται όσο η Ανταρκτική θερμαίνεται μέσα στις επόμενες δεκαετίες, γεγονός που θα καταστήσει την περιοχή καταπράσινη. Το γεγονός αυτό όμως, αυξάνει και τον κίνδυνο της σταθερότητας αυτών των οικοσυστημάτων.

Πηγή: The Guardian