Ο Αύγουστος ήταν παραδοσιακά ένας μήνας στον οποίο η Βρετανία αποχαιρετούσε το καλοκαίρι και έβλεπε τα πρωτοβρόχια. Ο φετινός Αύγουστος θυμίζει κάτι από Μέσογειο στο Νησί. Ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός Ιούλιος από το 1935, σε τέτοιο βαθμό που σε πάρα πολλά χωράφια με μηλιές, έβλεπες μήλα να ψήνονται και να καταστρέφονται στα κλαδιά. Η ξηρασία των τελευταίων 3 εβδομάδων, την οποία αντιμετωπίζει και η Γαλλία, έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στους αγρότες και οι επόμενες ημέρες αναμένονται εξίσου καυτές.

Το έδαφος στο οποίο είναι ριζωμένες οι μηλιές, διαλύεται από την ξηρασία. Τη φετινή άνοιξη και το καλοκαίρι η βροχή ήταν ελάχιστη για να το τονώσει. Ακόμα και η βροχόπτωση του χειμώνα, που συνήθως δημιουργείται το απόθεμα νερού στο έδαφος, δεν ήταν αρκετή. Τον Ιούλιο το νότιο τμήμα της Αγγλίας είχε πρόσληψη μόλις του 17% της συνηθισμένης βροχόπτωσης για τον Ιούλιο. Και δεν προβλέπεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει κάποια καταιγίδα που να δροσίσει τα εδάφη.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες πως τεράστια τμήματα της Αγγλίας έχουν παραδοθεί στην ξηρασία, κάτι που αυξάνει την ανασφάλεια για την ποιότητα των τροφίμων. Παράλληλα, γίνεται αναπόφευκτη η απαγόρευση της χρήσης μάνικας για εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα επίπεδα του νερού στις δεξαμενές αποθήκευσης πέφτουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ποταμοί «στεγνώνουν» και αφυδατώνονται σε μεγάλα τους τμήματα. Ο Τάμεσης είναι σε καθεστώς ξηρασίας στα πρώτα 5 μίλια του όπου το νερό έχει εξαφανιστεί. Συνολικά 13 ποταμοί βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της στάθμης τους από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται.

Το διαθέσιμο νερό στις δεξαμενές είναι απαραίτητο για να ποτίσει το έδαφος και για τις ζωτικές ανάγκες, επομένως πρακτικές όπως το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή το γέμισμα αυτοσχέδιων πισινών, που συνηθίζουν να κάνουν το καλοκαίρι στη Βρετανία, έχει απαγορευτεί σε αρκετές περιφέρειες.

Το πρόβλημα με τη Βρετανία όμως δεν είναι μόνο η αλόγιστη κατανάλωση των περασμένων ετών ή η έλλειψη βροχής. Οι υποδομές της χώρας είναι πολύ παλιές και αντιμετωπίζουν προβλήματα διαρροών. Στην Αγγλία και την Ουαλία χάνονται κάθε μέρα 3.1 δισ. λίτρα νερού εξαιτίας διαρροών στις υποδομές. Με αυτή την ποσότητα θα γέμιζε 1.240 φορές μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Ή, θα μπορούσε να έχει πόσιμο νερό για μια μέρα το 50% μιας μέτριας σε μέγεθος αφρικανικής χώρας!

«Υπάρχει τεράστια έλλειψη σεβασμού για το νερό που διαθέτουμε. Το πίνουμε, το χρησιμοποιούμε για να καλλιεργήσουμε τρόφιμα και την ίδια στιγμή επιτρέπουμε τη διαρροή του. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι υδρευτικές εταιρείες το αφήνουν να διαρρέει. Έχουν χάσει τη μπάλα εδώ», εξηγεί η κλιματολόγος Hannah Cloke από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Η αρμόδια εταιρεία ύδρευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Η Water UK, που ενσωματώνει 12 ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε πως έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να αντιμετωπίσει τις διαρροές. Αυτό όμως δεν αρκεί. «Οι εταιρείες αυξάνουν διαρκώς την καινοτομία και την τεχνολογία τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Έξυπνα συστήματα, έξυπνοι αισθητήρες, τεχνολογία δορυφόρου και drones έχουν βγει από το οπλοστάσιο και χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύσουν και να φτιάξουν τις διαρροές άμεσα».

Οι 12 εταιρείες έχουν ανακοινώσει επένδυση 14 δισεκατομμυρίων λιρών για τις δεξαμενές τους και για πρακτικές μεταφοράς νερού σε όλη τη Βρετανία. Αυτό θα προσφέρει μια τόνωση σε περίπου 10.000.000 ανθρώπους, ώστε να το χρησιμοποιούν τις ημέρες ξηρασίας.

Το πρόβλημα με τα βρετανικά σπίτια, ειδικά σε Αγγλία και Ουαλία, είναι πως μόνο το 50% διαθέτει μετρητές κατανάλωσης. Όλα τα υπόλοιπα πληρώνουν κατά προσέγγιση για την κατανάλωσή τους. Στη Βρετανία όμως οι πολίτες έχουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση της Ευρώπης, με 140 λίτρα τη μέρα. Αυτά που έχουν μετρητές έχουν ως και 20% χαμηλότερη χρήση σε σχέση με αυτά χωρίς μετρητή.

Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες. Το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας στη Βρετανία προειδοποίησε την Τετάρτη πως η ξηρασία μπορεί να κρατήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ένα δεύτερο συνεχόμενο φθινόπωρο με ελάχιστη βροχόπτωση, θα ήταν καταστροφή για το Νησί εν όψει του επόμενου καλοκαιριού. Ιδίως σε μια περίοδο με ενεργειακή κρίση και με μια επισιτιστική κρίση που τώρα πάει κάπως να σταματήσει, όμως κανείς δε μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά.

«Όλα έγιναν μαζεμένα. Ήρθε το Brexit, μετά ο Covid, μετά η Ουκρανία. Και τώρα η κλιματική κρίση αρχίζει να μας πονάει», αναφέρουν επιστήμονες.

* Με στοιχεία από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Κλιματική αλλαγή: Πώς τα κρυμμένα σε παγετώνες μικρόβια μπορούν να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες

Οι μέρες στη Γη μυστηριωδώς μεγαλώνουν και κανείς δεν ξέρει τον λόγο: Πού μπορεί να οφείλεται

Πως μία γεννήτρια ενέργειας από άμμο έρχεται να δώσει την λύση στην κλιματική κρίση