Πώς θα σου φαινόταν να μπορούσες να φας το πακέτο από τις τηγανητές σου πατάτες; Ή μαζί με τα μακαρόνια σου να έβραζες και την συσκευασία τους; Αν κάτι τέτοιο σου φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τότε μάλλον δεν έχεις ακούσει για την εταιρεία Notpla, μια startup με βάση το Λονδίνο, η οποία σχεδιάζει πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από φύκι, για τα ντουλάπια της κουζίνας ή του μπάνιου σου, όπως για τον καφέ ή το χαρτί υγείας. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες, αντικαθιστούν τις πλαστικές, ώστε να είναι τελείως βιοδιασπώμενες.
Ο υπεύθυνος σχεδιασμού της Notpla, Karlijn Sibbel, λέει πως εμπνέονται τις συσκευασίες από τις φλούδες των φρούτων. Όπως γίνεται με τη φλούδα των φρούτων, η συσκευασία θα χρησιμοποιηθεί εν τέλει ως θρεπτικό συστατικό στη φύση, θα διαλυθεί και θα γίνει ένα με τη φύση.

Μια τέτοια προσέγγιση κρίνεται πια αναγκαία λόγω των επιπτώσεων που έχει επιφέρει η μαζική παραγωγή πλαστικού τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, παράγονται κάθε χρόνο περίπου 331 εκ. τόνοι πλαστικού ελλείμματος  από τις αρχές του 1950 και περίπου το 60% καταλήγει σε εξωτερικούς χώρους. Μικροπλαστικά συχνά καταλήγουν στον ωκεανό, τον αέρα, ακόμη και στο σώμα μας.

φύκι

Το φύκι θα αδειάσει τους ωκεανούς

Τα αισιόδοξα νέα είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κίνημα ενάντια στα πλαστικά μιας χρήσης, καθώς οι επιστήμονες ενημερώνουν πως είναι άχρηστο και βλαβερό. Οι επιχειρήσεις δε που το χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες, έχουν αρχίσει να διώκονται. Το 2019 πχ.η  Whole Foods κατακεραυνώθηκε επειδή εισήγαγε στην αγορά ξεφλουδισμένα και συσκευασμένα σε πλαστικό πορτοκάλια.

Στην Αμερική, κάποιες πολιτείες έχουν ήδη λάβει δράση ενάντια στο πλαστικό: η Νέα Υόρκη έχει απαγορεύσει τις περισσότερες πλαστικές σακούλες για ψώνια, το Μαϊάμι τα πλαστικά καλαμάκια κοκ. Στα δικά μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε σε ισχύ μία γενικότερη απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης φέτος το καλοκαίρι.

Οι ιδρυτές της Notpla, Rodrigo García González και Pierre Paslie, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν το φύκι σαν λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα του πλαστικού, γιατί βρίσκεται σε αφθονία, αναπτύσσεται γρήγορα, δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σιτηρών και απορροφά τον άνθρακα από τον αέρα. Τέλος, υπάρχουν πολλά είδη φυκιού που μπορούν να καλλιεργηθούν για αυτόν τον σκοπό.

Όσο η εταιρεία αναπτύσσεται, οι ελπίδες των ιδρυτών της για πιο ευρύτερη χρήση του φυκιού στην τροφοδοτική αλυσίδα γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Ωστόσο, η χρήση του πλαστικού ανά τον κόσμο παραμένει ακάθεκτη, γεγονός που καθιστά μια τέτοια πρωτοβουλία αρκετά μεγαλόπνοη.

«Το πλαστικό έχει αναμφίβολα πολλές χρήσεις. Ωστόσο είναι πραγματικά αναγκαία η χρήση του;»

Κι η Ελλάδα όμως έχει μια start up που μπορεί να αποτελέσει τη δική της «βαριά βιομηχανία», καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η Phee, εταιρεία με έδρα στο Ρίο Αντίρριο, η οποία κατασκευάζει συσκευασίες από φύκια, όπως θήκες για κινητά, για iPad, γυαλιά ηλίου, ακόμα και ρακέτες για τη θάλασσα.

Πηγή: CNN