Έκπληκτος έχει μείνει ο επιστημονικός κόσμος μετά από την ανακάλυψη ότι η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα από παλιά, κάνοντας τις μέρες μικρότερες από το συνηθισμένο. Νέες μετρήσεις από το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα από ό,τι πριν από μισό αιώνα.

Στις 29 Ιουνίου, για παράδειγμα, η πλήρης περιστροφή της Γης διήρκεσε 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου σε λιγότερο από 24 ώρες, το συντομότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Το 2020 κατεγράφη o μικρότερος σε διάρκεια μήνας που έχει μετρηθεί ποτέ, από τότε που οι μετρήσεις το 1960. Τότε στις 19 Ιουλίου είχε καταγραφεί η πιο μικρή ημέρα όλων των εποχών, δηλαδή 1.47 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη του 24ωρου.

Οι επιστήμονες Leonid Zotov, Christian Bizouard και Nikolay Sidorenkov λένε ότι οι ακανόνιστες περιστροφές είναι το αποτέλεσμα κάτι που ονομάζεται Chandler Wobble, μια ακανόνιστη κίνηση των γεωγραφικών πόλων της Γης σε όλη την επιφάνεια της υδρογείου.

«Το κανονικό πλάτος της ταλάντωσης του Chandler είναι περίπου 3 με 4 μέτρα στην επιφάνεια της Γης», είπε ο Ζotov στο TimeandDate, «αλλά από το 2017 έως το 2020 εξαφανίστηκε». Ακόμα κάποιοι ειδικοί συσχετίζουν την αλλαγή στο λιώσιμο και το ξαναπάγωμα των πάγων στα ψηλότερα βουνά του κόσμου, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην ακανόνιστη ταχύτητα.

Πώς επηρεάζει εμάς

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι, εάν ο ρυθμός περιστροφής συνεχίσει να επιταχύνεται, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε ένα δευτερόλεπτο από τα ατομικά μας ρολόγια. «Εάν συνεχιστεί η γρήγορη περιστροφή της Γης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισαγωγή του πρώτου αρνητικού άλματος δευτερολέπτου», ανέφερε ο αστροφυσικός Graham Jones μέσω του TimeandDate.

Ο αστικός χρόνος του ρολογιού θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με τον ηλιακό χρόνο, ο οποίος βασίζεται στην κίνηση του ήλιου στον ουρανό. «Ένα αρνητικό άλμα δευτερόλεπτο θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας παραλείπουν ένα δευτερόλεπτο, κάτι που θα μπορούσε πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα στα συστήματα πληροφορικής».

Ερευνητές στη Meta είπαν ότι ένα άλμα δευτερολέπτου έχει τεράστιες επιπτώσεις στην τεχνολογία και θα γίνει μια «μείζονα πηγή πόνου» για τα Hardware των υπολογιστών. «Ο αντίκτυπος ενός αρνητικού άλματος δευτερολέπτου δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε μεγάλη κλίμακα. θα μπορούσε να έχει καταστροφική επίδραση στο λογισμικό που βασίζεται σε χρονόμετρα ή χρονοπρογραμματιστές», ισχυρίστηκε μια ανάρτηση ιστολογίου για το θέμα, που συντάχθηκε από τους ερευνητές Oleg Obleukhov και Ahmad Byagowi.

Ο Zotov είπε στο TimeandDate ότι υπάρχει «70 τοις εκατό πιθανότητα» ο πλανήτης να έχει ήδη φτάσει στην ελάχιστη διάρκεια μιας ημέρας, οπότε μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε αρνητικό άλμα δευτερολέπτου. Άρα ακόμα κι αν η Γη συνεχίζει να περιστρέφεται το ίδιο γρήγορα, τότε μπορεί να μην υπάρξουν εμφανείς αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά σε κρέας, αυγά, γάλα – Μέχρι τώρα μόνο σε ψάρια

Η θαλάσσια απειλή του καύσωνα: Ποιες αλλαγές θα συντελεστούν στα μεσογειακά οικοσυστήματα

Πως μία γεννήτρια ενέργειας από άμμο έρχεται να δώσει την λύση στην κλιματική κρίση