Ανάλυση του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης υπογραμμίζει πως τις δύο πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ο μέσος Βρετανός ήταν υπεύθυνος για τις περισσότερες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, συγκριτικά με εκείνες που παράγει κάποιος από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε έναν ολόκληρο χρόνο.
Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στην τεράστια ανισότητα μεταξύ εύπορων και φτωχών χωρών, διαπιστώθηκε πως ο κάθε Βρετανός παράγει 200 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα με εκείνες του μέσου Κονγκολέζου. Από την άλλη, οι Αμερικανοί παράγουν 585 φορές περισσότερες εκπομπές.
Η υποκρισία των εύπορων χωρών για τις εκπομπές άνθρακα
Όπως είπε ο Euan Ritchie, αναλυτής πολιτικής στο CGD Europe, το έργο του υποκινήθηκε με αφορμή την κλιματική υποκρισία των χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, που έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων σε αναπτυσσόμενες χώρες.
«Στο Cop26 υπήρξαν πολλές διαφωνίες από τις εύπορες χώρες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο χρηματοδοτούν τα ορυκτά καύσιμα σε φτωχότερες χώρες» και πρόσθεσε:
«Σύμφωνα με την ανάλυση μας, σε λίγες μόνο ημέρες ο μέσος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο παράγει περισσότερες κλιματικές εκπομπές σε σχέση με τις χώρες που έχουν χαμηλό εισόδημα, σε έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι ειρωνία να βλέπεις τις χώρες που συνέβαλαν λιγότερο στο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, να μην έχουν πρόσβαση σε ενεργειακές υποδομές».
Είναι αρκετές οι εύπορες χώρες που έχουν υπογράψει την υπόσχεση να τερματίσουν τη δημόσια στήριξη για ορυκτά καύσιμα. Οι εν λόγω χώρες θα μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν ορυκτά καύσιμα στο εσωτερικό τους. Οι ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον 24 εκκρεμή έργα ορυκτών καυσίμων που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 1,6 γιγατόνους πιθανών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αδειοδοτεί νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.
Η έρευνα της CGD χρησιμοποίησε δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα για κάθε χώρα, κατανεμημένα σε διάστημα ενός έτους, για να υπολογίσει το σημείο στο οποίο η κατανάλωση ενέργειας ενός Βρετανού ή Αμερικανού πολίτη ξεπέρασε αυτή κάποιου που ζει σε χώρα χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Περίπου 940 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια .
Οι Αφρικανοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Muhammadu Buhari της Νιγηρίας, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2060, και ο Lazarus Chakwera, ο πρόεδρος του Μαλάουι, έχουν μιλήσει για την ανάγκη των χωρών τους να μεταβούν στο καθαρό μηδέν μέσω φυσικού αερίου.
Με πληροφορίες από Guardian