Η Κίνα παρήγαγε περισσότερο άνθρακα σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της πάλευαν να καλύψουν τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, αγνοώντας τα σχέδια για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα. Μπορεί αυτό να βοήθησε στο να αντιμετωπιστεί η κρίση της ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο δημιουργήθηκαν νέα σοβαρά προβλήματα.
Οι τιμές του άνθρακα αυξάνονται και πάλι, αφού η Κίνα θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο ορυκτό καύσιμο για να τροφοδοτήσει την οικονομική της ανάκαμψη. Η παραγωγή άνθρακα άγγιξε το ρεκόρ των 4,07 δισεκατομμυρίων τόνων, σημειώνοντας αύξηση 4,7% από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής της Κίνας. Οι εισαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν επίσης πέρυσι, στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2013. Ήδη η χώρα αποτελούσε τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή άνθρακα στον κόσμο.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060. Η κυβέρνησή του έλαβε δραστικά μέτρα το πρώτο εξάμηνο του 2021 για να το κάνει πραγματικότητα, κλείνοντας παράλληλα εκατοντάδες ανθρακωρυχεία. Η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, λόγω της μειωμένης προμήθειας άνθρακα, ανέτρεψε τα δεδομένα.
Τα εργοστάσια αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή, προκαλώντας προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού. Έτσι, η Κίνα διέταξε τα ορυχεία να ενισχύσουν την παραγωγή άνθρακα το περασμένο φθινόπωρο. Μέχρι τον Δεκέμβριο, η παραγωγή είχε εκτιναχθεί κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μέσα σε ένα μήνα παράχθηκαν 385 εκατομμύρια τόνοι.
Ο Σι μίλησε για τον άνθρακα, υποδεικνύοντας ότι οι Κινέζοι ηγέτες κατανοούν τις προκλήσεις των στόχων τους. «Η ουδετερότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Με σταθερά βήματα, η Κίνα θα επιδιώξει μια σταδιακή κατάργηση της παραδοσιακής ενέργειας στην πορεία εύρεσης αξιόπιστου υποκατάστατου», είπε σε μια διαδικτυακή ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Οι τιμές του άνθρακα εκτοξεύθηκαν στην Κίνα
Οι τιμές στην Κίνα για τον θερμικό άνθρακα, που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή θέρμανσης, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Τα συμβόλαια θερμικού άνθρακα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7% την Τετάρτη, περίπου 122 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Zhengzhou.
Μάλιστα, η κατανάλωση ενέργειας της θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Κίνα και το 2022, δήλωσε ο Λι Γιουνκίνγκ, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, σε συνέντευξη Τύπου. Το 2021 σημειώθηκε αύξηση 10,3% από το 2020. Η κινεζική επενδυτική τράπεζα,Guotai Junan Securities, απέδωσε την ανάκαμψη των τιμών του άνθρακα τον Ιανουάριο στην πρόσφατη απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα από την Ινδονησία. Η Κίνα εισήγαγε περισσότερο άνθρακα από το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας, ειδικά μετά τον περιορισμό των εισαγωγών από την Αυστραλία στα τέλη του 2020.
Η Κίνα χρειάζεται να σταθεροποιήσει την οικονομική της ανάπτυξη και η ενέργεια από άνθρακα είναι αναγκαία για αυτό το σχέδιο, οπότε η ζήτηση του θα συνεχίσει να αυξάνεται. Οι κινέζοι φορείς έχουν καταστήσει σαφές ότι η διασφάλιση της σταθερότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα το 2022. Συνεπώς δεσμεύτηκαν να λάβουν προληπτικά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης. Τέλος, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 8,1% το 2021, ξεπερνώντας τους στόχους της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους.