Μια μεγάλη πύλη βρίσκεται στην εμβληματική πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, δείχνοντας σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στην Ανταρκτική, μια πρωτοβουλία της Greenpeace. Στο σημείο θα βρίσκεται έως το Σάββατο 29 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μια τεράστια κατασκευή ύψους 4 μέτρων και βάρους σχεδόν 4 τόνων, που για πρώτη φορά στον κόσμο, μεταδίδει ζωντανά εικόνες από απομακρυσμένες αποικίες πιγκουίνων στη χερσόνησο της Ανταρκτικής. Την περασμένη εβδομάδα μια διεθνής αποστολή της Greenpeace, ανακάλυψε μια νέα αποικία πιγκουίνων ονόματι Gentoo, προσφέροντας στους ανθρώπους τη μοναδική ευκαιρία να δουν πρόσωπο με πρόσωπο την ομορφιά και το θαύμα αυτής της μοναδικής περιοχής.

Κι αυτή η περιοχή χρειάζεται προστασία, με την εκστρατεία να ζητά μια Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς που θα μπορούσε να συμφωνηθεί στα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότεροι από εμάς νιώθαμε αρκετά αποκομμένοι από τη φύση», είπε ο Will McCallum, επικεφαλής ωκεανών στην Greenpeace UK, μιλώντας από την Πύλη και πρόσθεσε:

«Αλλά ο κόσμος γύρω μας συνεχίζεται και μέρη όπως η Ανταρκτική χάνονται γρήγορα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάζουμε μακριά. Αυτή η πύλη της Ανταρκτικής είναι σαν να κοιτάς μέσα από ένα παράθυρο. Φέρνουμε την απομακρυσμένη και εύθραυστη Ανταρκτική κατευθείαν στην καρδιά μιας πολυσύχναστης πόλης που απέχει πάνω από 8.000 μίλια. Βλέπουμε αυτά τα μέρη σε ντοκιμαντέρ για τη φύση και φαίνονται σαν ένας άλλος κόσμος. Αλλά δεν είναι, είναι ο κόσμος μας».

Αυτό που συμβαίνει στην Ανταρκτική επηρεάζει τους πάντες. Η πύλη μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την υπέροχη ζωή εκεί. Να δουν γλυκύτατους πιγκουίνους να περπατούν, να τρέχουν και να ζουν, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση.

Η νέα αποικία, στο νοτιότερο από ποτέ κομμάτι της Ανταρκτικής, είναι ένα σημάδι του αντίκτυπου της κλιματικής κρίσης, που μεταμόρφωσε αυτήν την περιοχή, όπου μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ παγωμένη για τον πιο εύκρατο πιγκουίνο Gentoo να μεγαλώσει τους νεοσσούς του.

«Η κλιματική κατάρρευση και η βιομηχανική αλιεία οδηγούν τους πληθυσμούς των πιγκουίνων σε μείωση και οι πάγοι της Ανταρκτικής εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό», δήλωσε από την Ανταρκτική, η Louisa Casson, Υπεύθυνη εκστρατείας Ωκεανών της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από Time Out