Η νεαρή φάλαινα (Ziphius cavirostris) εντοπίστηκε σήμερα νεκρή από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά του νησιού. Συγκεκριμένα, σκάφος του Λιμενικού, που τα τελευταία 24ωρα διενεργούσε περιπολίες γύρω από το νησί της Σαλαμίνας σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παρακολούθηση και πιθανή επαναπροσάραξη του ζιφιού, εντόπισε το θαλάσσιο θηλαστικό στο συγκεκριμένο σημείο.
Αμέσως, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα, κινητοποιήθηκε ομάδα κτηνιάτρων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθώς και ειδικών επιστημόνων για την κατάλληλη μεταφορά του ζώου σε ασφαλή χώρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας, προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων για την πραγματοποίηση εξιδεικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων, βάσει της σχετικής εγκυκλίου της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες επί περιστατικών νεκρών άγριων υδρόβιων ζώων.
Από τα ευρήματα θα διαπιστωθεί αν είχε και άλλα παθολογικά προβλήματα, εκτός αυτών που είχαν ήδη εντοπιστεί κλινικά και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τις προηγούμενες ημέρες. Στο πλαίσιο του δόγματος της Ενιαίας Υγείας (One Health), κατά την διερεύνηση θα εξεταστεί και η τυχόν παρουσία νοσημάτων που αφορούν τόσο στην υγεία των ζώων όσο και τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτοκόλλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ).
Τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής της ραμφοφάλαινας επιβλέπει η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Νατάσσα Κομνηνού, η οποία συμμετέχει θεσμικώς στην Επιστημονική Επιτροπή για την υποστήριξη της λειτουργίας του εθνικώς συντονισμένου δικτύου παρακολούθησης των εκβρασμών ειδών θαλάσσιας πανίδας, που συγκροτήθηκε από το ΥΠΕΝ και αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) καθώς και των θεματικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, MΟm και ΠΕΛΑΓΟΣ.
Η φάλαινα είχε εμφανιστεί το προηγούμενο Σάββατο 29 Ιανουαρίου στα αβαθή του όρμου Σελήνια στη Σαλαμίνα μετά από διαδοχικές παρουσίες το περασμένο διάστημα στα παράλια της Αττικής.
Από το τραγούδι στη φάλαινα μέχρι τον τρόπο διαχείρισης ήταν όλα λάθος
Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής στο ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» μίλησε στο «Πρωινό» και μεταξύ άλλων ανέφερε πως όλες οι ενέργειες που έγιναν ήταν λανθασμένες. Από το τραγούδι που «συγκίνησε» τη φάλαινα μέχρι και τον τρόπο διαχείρισης.
«Φυσικά και ήταν όλα λάθος, και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται λάθος, απλά πρώτη φορά έγιναν on camera», ανέφερε ο κ. Τσιμπίδης και συνέχισε: «Το πρώτο πράγμα λοιπόν, όταν ένα ζώο δεν προσεγγίζει ποτέ ανθρώπους, στρεσάρεται και στο μίλι όταν τους δει, κατανοείτε ότι πρώτα απ’ όλα θέλει ησυχία.
Ένα ζώο που έρχεται από τα βαθιά στα ρηχά να ακουμπήσει είναι άρρωστο. Δεν έπρεπε να το σπρώξουν στα ανοιχτά για να δουν αν κολυμπάει. Δεν σπρώχνεις ένα ζώο όταν έχει κατάγματα στο ρύγχος του και πολλαπλά κατάγματα στο σώμα του», πρόσθεσε.